Strategii pentru a îndulci o ceartă

1 2 jpg jpeg

Numai la reguli şi strategii nu-ţi stă capul atunci când în cuplu ies scântei. Dar este bine să ştii dinainte că puteţi transforma o ceartă într-un prilej de a vă apropia mai mult unul de celălalt. Chiar şi dacă doar unul dintre voi încearcă asta, conflictul poate duce la un deznodământ fericit.

Nu trece direct la acuzaţii

În loc să te repezi cu replici ca „tu ai făcut asta”, „ai greşit aici şi acolo etc.”, încearcă să exprimi ceea ce simţi în legătură cu situaţia. Totodată, nu folosi cuvinte ca „niciodată” sau „întotdeauna”. Exprimă-te clar

Nişte acuzaţii vagi nu vor aduce decât resentimente. Exprimă-ţi concret nemulţumirile şi celălalt va înţelege ce te-a deranjat şi va putea să schimbe ceva. Nu face tot posibilul să ai mereu dreptate şi să ieşi câştigător în dispută. Nu este un concurs cu învingători şi învinşi, iar, de multe ori, adevărul este undeva la mijloc.

Atenţie la gesturi!

Se spune că tonul face muzica. Chiar dacă celălalt a început să ţipe, vorbeşte-i pe un ton liniştit şi e posibil ca acesta să te imite. Atenţie la gesturi, mimică, poziţia corporală. Chiar dacă reuşeşti să-ţi stăpâneşti vocea, corpul tău poate fi într-o poziţie agresivă.

Ascultă-l şi pe celălalt

După ce ai spus ce te doare, aşteaptă ca partenerul să răspundă. Nu-l întrerupe, ci ascultă-l. Fii atent la cuvintele lui şi nu-ţi formula în gând răspunsul fără ca măcar să asculţi ce zice. Pune întrebări pentru a-l înţelege mai bine.

Cere iertare

Este esenţial să-ţi recunoşti greşelile şi să ceri iertare pentru ele. Acest lucru e ca un balsam pentru rana mai mult sau puţin adâncă pe care a adus-o conflictul şi un mod frumos de a-l încheia. Totodată, părerea de rău sinceră îl va face pe celălalt să-şi vadă şi partea lui de vină.

Click! de la cititori

Soţul meu este de multe ori nervos şi înjură de faţă cu copiii. Am întrebat un psiholog şi m-a sfătuit să menţin o atitudine calmă, chiar şi atunci când el îşi iese din pepeni. De atunci, când el se enervează, îl destind cu o glumă.