Poţi ţine gelozia sub control!

1 2 jpg jpeg

SMS-urile şi alertele de e-mail te scot din minţi şi te gândeşti că o monitorizare mai atentă a persoanei iubite poate să-ţi ofere răspunsuri la suspiciuni?! Simptomele sunt clare, suferi de gelozie.

Oricine poate exagera când vine vorba de vorbitul partenerului la telefon cu o persoană de sex opus.

Dacă râde, de ce râde? Dacă e prea politicos(ă), te întrebi cu cine conversează de-i acordă atât de multă importanţă?

Dacă glumeşte cu interlocutorul/oarea, probabil te gândeşti că flirtează.

Cum să scapi de toate aceste „capcane“, mai ales că nu te consideri o persoană geloasă. Şi, totuşi, gelozia poate modifica radical comportamentul şi personalitatea unui om. Prin urmare, fii atent(ă) la exagerări, în unele cazuri se prea poate să „deformezi“ realitatea. Consolidează încrederea în partener şi în cuplu

Lena Rusti, psihoterapeut la clinica Mentarex Consult, Bucureşti, spune că „gelozia este un comportament al lipsei de siguranţă. Ea spune mai mult despre persoana geloasă decât despre celălalt şi spune şi mai multe despre încrederea pe care partenerii o au unul în celălalt şi despre modul în care şi-o comunică“.

Psihogul spune că este firesc să-i dăm partenerului nostru atenţia de care are nevoie şi să vrem să ne împărtăşească lucrurile pe care le face. Dar nu e firesc să-l controlăm, dacă nu primim de la el răspunsurile la întrebări.

, explică Lena Rusti.

Dacă vrei să te tratezi de gelozie, ţine cont de următoarele 4 sfaturi. Primul spune că atunci când simţi că te copleşeşte gelozia, dar nu vrei să faci o catastrofă din asta, să îi spui partenerului ce te doare. Nu este nevoie să-l atenţionezi de fiecare dată că te deranjează când discută cu colegii/colegele pe internet sau la telefon. Este de ajuns să-i spui o dată că poţi deveni gelos(ă) dacă îţi dă motive. Este foarte posibil să ţină cont de acest lucru, dacă este nevinovat(ă).

2. Foloseşte cuvinte-cheie în discuţia cu partenerul, precum „acum“ şi „în acest moment“. Sau îi poţi spune: „astăzi sunt supărat(ă) pentru că te-am văzut vorbim cu ea/el“. Acest lucru va pune accentul pe faptul că momentul prezentului este de maximă importanţă şi nu generalizezi, fără să ai un exemplu concret de spus.

3. Dacă tu eşti gelos(ă), nu încerca să te răzbuni cu aceeaşi monedă. Adică dacă tu suferi de gelozie, asta nu înseamnă că trebuie să simtă şi el/ea aceleaşi temeri ca şi tine. Într-un timp foarte scurt, relaţia se poate degrada iremediabil.

4. Totul se poate rezolva prin conversaţie. Te supără ceva, discută despre asta! Nu ridica tonul vocii, ci mai degrabă caută argumente pentru acuzele tale şi găsiţi împreună soluţii.