Învaţă să comunici în relaţia de cuplu!

1 2 jpg jpeg

Într-o bună relaţie de cuplu, nimeni nu este judecător sau ghid, fiecare încercând să valorifice eforturile celuilalt de a stabili o comunicare vie şi autentică.

Cu cât vom fi mai puţin temători şi anxioşi în relaţie, cu atât vom fi mai capabili să ne cunoaştem mai bine pe noi înşine şi pe partenerul nostru. Vă propun un model de comunicare în cuplu.

Pasul 1. Cu cât mesajele noastre sunt mai clare, mai lipsite de semnificaţii ambigue, cu atât partenerul nostru de relaţie ne va răspunde cu mai multă claritate.

Pasul 2. Cu cât congruenţa dintre parteneri se dovedeşte a fi mai mare, cu atât e mai posibil ca mesajele noastre (verbale şi nonverbale) să fie mai bine înţelese de partenerul nostru.

Pasul 3. În măsura în care partenerul este capabil să asculte ceea ce îi comunicăm, şi simţim că ne-am făcut înţeleşi şi că manifestă o consideraţie pozitivă faţă de noi, putem spune că relaţia noastră este bazată pe încredere şi ajutor. Această situaţie semnifică faptul că ambii parteneri de relaţie se sprijină şi se susţin reciproc.

În concluzie, să învăţăm să fim în acord cu noi înşine, cu dorinţele şi nevoile noastre. Să nu ne fie teamă să exprimăm ceea ce gândim şi simţim cu adevărat!

Alături de cel iubit, ne re-descoperim în fiecare zi, re-învăţăm să fim spontani, re-învăţăm să ne mirăm de noi şi de cel de lângă noi. Alături de cel drag, avem prilejul să învăţăm să fim noi înşine! Fără false pudori, fără minciuni şi fără ascunzişuri! Doar noi!