Când dragostea doare

1 2 jpg jpeg

Durerea ├«n timpul actului sexual poate fi cauzat─â de stres sau poate fi simptomul unor afec┼úiuni. Important este s─â descoperi cauza ┼či s─â tratezi boala.

De obicei, femeile se jeneaz─â s─â mearg─â la doctor ┼či afec┼úiunile evolueaz─â, put├ónd duce la complica┼úii precum infertilitatea. Nici b─ârba┼úii nu sunt scuti┼úi de dureri ├«n timpul actului intim, ├«n cazul lor nepl─âcerilor fiind cauzate mai ales de unele boli.

Infecţiile pot fi o cauză

├Än cazul prezen┼úei unei infec┼úii ├«n zona genital─â, apar irita┼úii, m├ónc─ârimi ┼či scurgeri anormale. Infec┼úiile urinare pot produce dureri ├«n timpul actului sexual, prin presiunea exercitat─â asupra vezicii inflamate.

O altă cauză poate fi infecţia cu Chlamydia, boală cu transmitere sexuală care, netratată, duce la inflamaţii ce fac actul sexual dureros.

Anexita produce disconfort

Durerile mai pot ap─ârea dac─â exist─â boli inflamatorii pelviene (anexit─â), afec┼úiuni ale ovarelor (chisturi ovariene) sau dac─â uterul este retrovers (uterul este orientat spre posterior, ┼či nu u┼čor ├«nclinat spre fa┼ú─â, cum este normal).

De asemenea, mai pot ap─ârea dureri dac─â ┼úesutul care c─âptu┼če┼čte uterul pe interior se dezvolt─â ├«n afara cavit─â┼úii uterine (endometrioz─â), afec┼úiune care produce infertilitate.

Traumele psihologice, de vin─â

Femeile care au fost abuzate sexual, care au fost supuse violenţelor fizice sau care nu au o relaţie de cuplu fericită pot avea dureri în timpul actului sexual. În oricare dintre aceste cazuri, este recomandată terapia de cuplu.

Slabă lubrifiere, mai puţină plăcere

Lubrifierea insuficientă poate fi cauzată de anumite medicamente (anticoncepţionale sau antidepresive) sau poate avea cauze hormonale, apărând la femeile care alăptează sau la cele aflate la menopauză. În primul caz, problema dispare odată cu încetarea alăptării. Pentru femeile aflate la menopauză se recomandă folosirea lubrifianţilor.

┼×i b─ârba┼úii pot avea dureri

La bărbaţi, durerile din timpul actului sexual se manifestă pe tot parcursul actului sau în momentul ejaculării.

Primele pot apărea din cauza maladiei Peyronie (curbarea anormală a penisului), afecţiune care se poate trata chirurgical. Durerile din timpul ejaculării pot indica o infecţie a uretrei (uretrita, o boală cu transmitere sexuală) ori o infecţie urinară.

O altă cauză este fimoza (prepuţul este prea strâmt pentru decalotare), care se rezolvă tot pe cale chirurgicală. Durerile la nivelul penisului mai pot semnala un cancer de prostată (în general după 50 de ani).