Adolescenţii au nevoie de educaţie sexuală

1 2 jpg jpeg

Lista complicaţiilor asociate acestor boli a crescut în ultimii 10 ani, pentru că multe dintre acestea apar tardiv şi nu sunt recunoscute ca atare. Adolescenţa este epoca de transformări fizice şi psihice profunde şi atunci apar experimentări. Comportamentele care duc la creşterea riscului infecţiei cu HIV sunt frecvente la adolescenţi şi tineri şi cuprind relaţii sexuale neprotejate, folosirea de alcool, droguri ce antrenează o reducere a inhibiţiei sexuale şi o deteriorare a facultăţilor de judecată. Este de acum bine cunoscut faptul că transmiterea informaţiilor legate de infecţia HIV este insuficientă pentru a determina adolescenţii şi tinerii să adopte un comportament sexual fără riscuri faţă de infectarea cu HIV sau alte boli cu transmitere sexuală.

Copii şi adolescenţii au nevoie să descopere motivaţii pentru adoptarea acestui comportament şi să-şi formeze abilităţi pentru a transpune cunoştinţele în acţiuni. Autocunoaşterea, depistarea riscurilor comportamentale individuale, ca şi a modalităţilor de evitare a acestora constituie surse importante de autoevaluări şi potenţiale schimbări atitudinale.

Dezvoltarea şi îmbunătăţirea comunicării despre sexualitate, activitate sexuală, protecţie sexuală; dezvoltarea cunoştinţelor privind riscurile contactării infecţiei HIV şi a altor BTS; clarificarea percepţiei privind riscul sexual individual; îmbunătăţirea atitudinilor faţă de utilizarea prezervativului; dezvoltarea potenţialului de a-şi planifica protecţia sexuală, sexualitatea. maturitatea sexuală, dificultatea tinerilor de a discuta despre sex şi de a se pregăti pentru protecţia sexuală SIDA, riscurile îmbolnăvirii, rolul prezervativelor, metode de protecţie, metode contraceptive şi boli cu transmitere sexuală.

Aşadar, educaţia sexuală este una din metodele cele mai sigure de prevenire şi stopare a comportamentului disfuncţional dezadaptativ sexual. A informa şi educa, pe domeniul sexual, înseamnă copii, adolescenţi şi tineri fără riscuri şi boli cu transmitere sexuală sau sarcini nedorite.