Adolescenţii au nevoie de educaţie sexuală

1 2 jpg jpeg

Lista complica┼úiilor asociate acestor boli a crescut ├«n ultimii 10 ani, pentru c─â multe dintre acestea apar tardiv ┼či nu sunt recunoscute ca atare. Adolescen┼úa este epoca de transform─âri fizice ┼či psihice profunde ┼či atunci apar experiment─âri. Comportamentele care duc la cre┼čterea riscului infec┼úiei cu HIV sunt frecvente la adolescen┼úi ┼či tineri ┼či cuprind rela┼úii sexuale neprotejate, folosirea de alcool, droguri ce antreneaz─â o reducere a inhibi┼úiei sexuale ┼či o deteriorare a facult─â┼úilor de judecat─â. Este de acum bine cunoscut faptul c─â transmiterea informa┼úiilor legate de infec┼úia HIV este insuficient─â pentru a determina adolescen┼úii ┼či tinerii s─â adopte un comportament sexual f─âr─â riscuri fa┼ú─â de infectarea cu HIV sau alte boli cu transmitere sexual─â.

Copii ┼či adolescen┼úii au nevoie s─â descopere motiva┼úii pentru adoptarea acestui comportament ┼či s─â-┼či formeze abilit─â┼úi pentru a transpune cuno┼čtin┼úele ├«n ac┼úiuni. Autocunoa┼čterea, depistarea riscurilor comportamentale individuale, ca ┼či a modalit─â┼úilor de evitare a acestora constituie surse importante de autoevalu─âri ┼či poten┼úiale schimb─âri atitudinale.

Dezvoltarea ┼či ├«mbun─ât─â┼úirea comunic─ârii despre sexualitate, activitate sexual─â, protec┼úie sexual─â; dezvoltarea cuno┼čtin┼úelor privind riscurile contact─ârii infec┼úiei HIV ┼či a altor BTS; clarificarea percep┼úiei privind riscul sexual individual; ├«mbun─ât─â┼úirea atitudinilor fa┼ú─â de utilizarea prezervativului; dezvoltarea poten┼úialului de a-┼či planifica protec┼úia sexual─â, sexualitatea. maturitatea sexual─â, dificultatea tinerilor de a discuta despre sex ┼či de a se preg─âti pentru protec┼úia sexual─â SIDA, riscurile ├«mboln─âvirii, rolul prezervativelor, metode de protec┼úie, metode contraceptive ┼či boli cu transmitere sexual─â.

A┼čadar, educa┼úia sexual─â este una din metodele cele mai sigure de prevenire ┼či stopare a comportamentului disfunc┼úional dezadaptativ sexual. A informa ┼či educa, pe domeniul sexual, ├«nseamn─â copii, adolescen┼úi ┼či tineri f─âr─â riscuri ┼či boli cu transmitere sexual─â sau sarcini nedorite.