Micoza vaginal─â: ce este, cum se manifest─â ┼či cum se trateaz─â

1 micoza vaginala jpg jpeg

În jur de 75% dintre femei au o micoză vaginală cel puţin o dată în viaţă. Este vorba despre o infecţie benignă, dar care poate fi evitată prin respectarea unor măsuri.

Ce este ┼či de ce apare?

Micoza vaginal─â este o infec┼úie genital─â benign─â cauzat─â de ciuperci microscopice. Adesea, este provocat─â de ciuperca numit─â Candida albicans, care se g─âse┼čte ├«n mod normal ├«n organism. Aceasta poate afecta gura, faringele, esofagul, pielea, dar cel mai des, vaginul. ├Än multe cazuri, micoza apare ca urmare a dezechilibrului florei vaginale. Implicate sunt ┼či tratamentele cu antibiotice, sistemul imunitar sl─âbit, diabetul ┼či du┼čurile intravaginale. Printre factorii favorizan┼úi ai micozelor vaginale se num─âr─â: sarcina, bolile endocrine, perioada menstrual─â ┼či ├«mbr─âc─âmintea str├ómt─â.

Cum se manifest─â?

Printre simptomele micozei vaginale, se num─âr─â: secre┼úia albicioas─â abundent─â, irita┼úia mucoasei vaginale, senza┼úia de disconfort ├«n timpul actului sexual, irita┼úii la nivelul vulvei, senza┼úia de m├ónc─ârime vaginal─â ┼či a ┼úesuturilor din jur (prurit), durere sau arsur─â ├«n timpul urin─ârii. La b─ârba┼úi pot ap─ârea m├ónc─ârimi, ├«nro┼čire ┼či erup┼úii la nivelul penisului.

Este contagioas─â?

Micoza vaginal─â nu este considerat─â boal─â cu transmitere sexual─â. Totu┼či, poate fi reactivat─â ├«n timpul raporturilor sexuale neprotejate. De aceea, sunt contraindicate contactele sexuale c├ónd sunt prezente simptome specifice micozelor vaginale.

Cum se trateaz─â?

Tratamentul ├«n cazul candidozei vaginale este simplu, dar trebuie urmat pe o perioad─â mai lung─â, doarece boala poate s─â recidiveze. ├Än prim─â faz─â, este recomandat tratamentul de 3-7 zile cu antifungice (medicamente utilizate ├«n tratamentul micozelor), fie c─â este vorba de ovule sau de creme vaginale. Chiar dac─â simptomele se amelioreaz─â, ciuperca implicat─â, Candida albicans, nu va fi eliminat─â complet din vagin, iar candidoza se poate reinstala. Uneori, acest lucru se ├«nt├ómpl─â chiar la c├óteva zile sau s─âpt─âm├óni de la tratamentul ini┼úial dac─â factorul perturbator persist─â. ├Än timpul tratamentului, se recomand─â o igien─â strict─â a zonei genitale, evitarea du┼čurilor vaginale, a tampoanelor interne ┼či a articolelor de ├«mbr─âc─âminte str├ómte. Este indicat─â purtarea lenjeriei intime de bumbac.

┼×i dac─â reapar simptomele?

Exist─â posibilitatea de apari┼úie a unei ÔÇ×reticen┼úe la tratamentÔÇť. Se recomand─â efectuarea unei fungigrame (similar─â antibiogramei pentru bacterii), pentru a identifica substan┼úa la care specia respectiv─â de Candida r─âspunde cel mai bine. Dac─â episoadele de candidoz─â sunt frecvente (de mai mai mult de 5 ori pe an), trebuie investigate posibilele cauze. Se recomand─â verificarea glicemiei, doz─ârile hormonale ┼či testele de imunitate.

INFO

Pentru a preveni apariţia micozelor vaginale, se recomandă evitarea săpunurilor parfumate pentru igiena intimă.