Micoza vaginală: ce este, cum se manifestă şi cum se tratează

1 micoza vaginala jpg jpeg

În jur de 75% dintre femei au o micoză vaginală cel puţin o dată în viaţă. Este vorba despre o infecţie benignă, dar care poate fi evitată prin respectarea unor măsuri.

Ce este şi de ce apare?

Micoza vaginală este o infecţie genitală benignă cauzată de ciuperci microscopice. Adesea, este provocată de ciuperca numită Candida albicans, care se găseşte în mod normal în organism. Aceasta poate afecta gura, faringele, esofagul, pielea, dar cel mai des, vaginul. În multe cazuri, micoza apare ca urmare a dezechilibrului florei vaginale. Implicate sunt şi tratamentele cu antibiotice, sistemul imunitar slăbit, diabetul şi duşurile intravaginale. Printre factorii favorizanţi ai micozelor vaginale se numără: sarcina, bolile endocrine, perioada menstruală şi îmbrăcămintea strâmtă.

Cum se manifestă?

Printre simptomele micozei vaginale, se numără: secreţia albicioasă abundentă, iritaţia mucoasei vaginale, senzaţia de disconfort în timpul actului sexual, iritaţii la nivelul vulvei, senzaţia de mâncărime vaginală şi a ţesuturilor din jur (prurit), durere sau arsură în timpul urinării. La bărbaţi pot apărea mâncărimi, înroşire şi erupţii la nivelul penisului.

Este contagioasă?

Micoza vaginală nu este considerată boală cu transmitere sexuală. Totuşi, poate fi reactivată în timpul raporturilor sexuale neprotejate. De aceea, sunt contraindicate contactele sexuale când sunt prezente simptome specifice micozelor vaginale.

Cum se tratează?

Tratamentul în cazul candidozei vaginale este simplu, dar trebuie urmat pe o perioadă mai lungă, doarece boala poate să recidiveze. În primă fază, este recomandat tratamentul de 3-7 zile cu antifungice (medicamente utilizate în tratamentul micozelor), fie că este vorba de ovule sau de creme vaginale. Chiar dacă simptomele se ameliorează, ciuperca implicată, Candida albicans, nu va fi eliminată complet din vagin, iar candidoza se poate reinstala. Uneori, acest lucru se întâmplă chiar la câteva zile sau săptămâni de la tratamentul iniţial dacă factorul perturbator persistă. În timpul tratamentului, se recomandă o igienă strictă a zonei genitale, evitarea duşurilor vaginale, a tampoanelor interne şi a articolelor de îmbrăcăminte strâmte. Este indicată purtarea lenjeriei intime de bumbac.

Şi dacă reapar simptomele?

Există posibilitatea de apariţie a unei „reticenţe la tratament“. Se recomandă efectuarea unei fungigrame (similară antibiogramei pentru bacterii), pentru a identifica substanţa la care specia respectivă de Candida răspunde cel mai bine. Dacă episoadele de candidoză sunt frecvente (de mai mai mult de 5 ori pe an), trebuie investigate posibilele cauze. Se recomandă verificarea glicemiei, dozările hormonale şi testele de imunitate.

INFO

Pentru a preveni apariţia micozelor vaginale, se recomandă evitarea săpunurilor parfumate pentru igiena intimă.