Libido scăzut. De vină să fie anticoncepţionalele?

1 cuplu jpg jpeg

Scăderea apetitului sexual este mai frecventă la femei. Motivele sunt multiple, de multe ori fiind implicate unele medicamente, cum sunt anticoncepţionalele.

Av├ónd o eficien┼ú─â mare ├«n prevenirea sarcinii, contraceptivele orale nu sunt totu┼či lipsite de efecte secundare, pe care este bine s─â le cuno┼čti ├«nainte de a ├«ncepe administrarea lor. De pild─â, la unele femei anticoncep┼úionalele pot reduce apetitul sexual, din cauz─â c─â duc la sc─âderea nivelului testosteronului, numit ┼či ÔÇ×hormonul dorin┼úeiÔÇť.

Testosteronul are un rol important

Anticoncep┼úionalele ├«mpiedic─â produc┼úia androgenilor (hormoni secreta┼úi de ovare, implica┼úi ├«n pl─âcerea resim┼úit─â ├«n timpului actului sexual) ┼či favorizeaz─â eliberarea ├«n exces de ficat a unei proteine (SHBH), ac┼úiune care inhib─â produc┼úia testosteronului. Oamenii de ┼čtiin┼ú─â spun c─â un nivel ridicat al acestei proteine diminueaz─â interesul pentru sex.

Dorin┼úa sexual─â este str├óns legat─â de hormonul testosteronului la ambele sexe. Un rol cheie ├«l joac─â ┼či estrogenul. Acest hormon sexual este la nivelul s─âu maxim la ovula┼úie, determin├ónd cre┼čterea lubrifierii ┼či a circula┼úiei sangvine pelviene, preg─âtind organismul pentru o posibil─â rela┼úie intim─â.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â spun c─â secre┼úia testosteronului este influen┼úat─â de v├órst─â, at├ót la femei, c├ót ┼či la b─ârba┼úi. Acesta este la nivelul s─âu maxim ├«ntre 20 ┼či 30 de ani, dup─â care ├«ncepe s─â scad─â treptat. La femei, testosteronul mai oscileaz─â ┼či ├«n func┼úie de ciclul menstrual, sarcin─â ┼či menopauz─â.

Nivelul testosteronului cre┼čte ├«ncep├ónd cu cea de-a 24-a zi a ciclului menstrual, ajung├ónd la maximum ├«n prejama ovula┼úiei, adic─â ├«n cea de-a 14-a zi a urm─âtorului ciclu menstrual. ├Än zilele de dup─â ovula┼úie, femeile se confrunt─â cu o diminuare semnificativ─â a libidoului.

Contraceptivele, inamicul apetitului sexual

Anticoncep┼úionalele con┼úin o combina┼úie de hormoni estrogen ┼či progesteron sintetici care inhib─â ovula┼úia, prevenind o posibil─â sarcin─â. Chiar dac─â au un beneficiu major, anticoncep┼úionalele nu sunt lipsite de efecte adverse. Printre acestea se num─âr─â sc─âderea libidoului, a excita┼úiei ┼či a lubrifierii din timpul actului sexual.

În urma unui studiu recent realizat pe 1.000 de voluntare, cercetătorii de la Spitalul Universitar din Heidelberg, Germania, au ajuns la concluzia că unele femei care iau contraceptivele orale se confruntă cu diminuarea dorinţei sexuale, spre deosebire de cele care nu iau astfel de pilule.

INFO

De la oprirea administrării contracepţiei orale până la revenirea la normal a libidoului pot să treacă săptămâni sau chiar luni.

Carenţa de zinc reduce libidoul

├Äntruc├ót zincul are un rol important ├«n secre┼úia testosteronului, este bine s─â incluzi ├«n regimul zilnic alimente ce con┼úin acest mineral. Printre acestea se num─âr─â semin┼úele de dovleac ┼či de susan, carnea de vit─â ┼či de miel, ciocolata neagr─â, crapul, lintea, fasolea, ficatul de porc, de vit─â, de pui ┼či de miel.

Alţi factori care la scăderea dorinţei sexuale

Unele boli

  • Insomniile;
  • Anemia;
  • Hipotiroidia;
  • Obezitatea;

Unele medicamente

  • Antihipertensivele (betablocantele);
  • Antihistaminicele;
  • Unele antiacide ┼či unele statine;
  • Chimioterapicele.

Relaţia de cuplu poate fi afectată

Atunci c├ónd unul dintre parteneri se confrunt─â cu sc─âderea dorin┼úei sexuale, exist─â riscul ca rela┼úia s─â nu mai func┼úioneze a┼ča cum trebuie. Multe cupluri se simt fizic ┼či emo┼úional distante atunci c├ónd activitatea sexual─â lipse┼čte din via┼úa lor. De aceea, este bine s─â identifici factorii care duc la sc─âderea libidoului ┼či s─â mergi la un psiholog, pentru a te ajuta s─â treci mai bine peste acest impas.