Iată ce să nu îi spui niciodată partenerului!

1 cuplu jpg jpeg

Orice cuplu are neînţelegeri şi discuţii în contradictoriu, însă trebuie avut grijă la acuzaţiile şi reproşurile care pot răni atât de tare, încât despărţirea devine inevitabilă. Când trebuie, mai exact, să ne abţinem de la comentarii?

Una e să-i comunici partenerului ceea ce-ţi doreşti de la el, alta e să ajungi să-i spui vrute şi nevrute într-un moment de furie, frustrare sau oboseală şi să regreţi apoi că te-ai descărcat pe el. Atunci când vrem să-i transmitem un anumit mesaj celui de lângă noi, contează tonul folosit, cuvintele alese şi momentul oportun pentru a-ţi face cunoscută părerea şi pretenţiile. Nu există cuplu fericit fără o comunicare bună între el şi ea, însă jignirile, ameninţările, comparaţiile cu alţii şi şantajul emoţional nu-şi au niciodată locul într-o relaţie reuşită. Aşadar ce nu trebuie să-i spunem niciodată celui de lângă noi?

Să ameninţi cu divorţul

Dacă ajungi să ameninţi cu despărţirea, nu reuşeşti decât să demonstrezi că nu eşti implicat 100% în relaţia cu jumătatea ta, că nu crezi cu adevărat că veţi rămâne împreună până la adânci bătrâneţi. În plus, cel de lângă tine se va simţi respins, neiubit, pentru că, dacă l-ai iubi cu adevărat n-ai ajunge să aduci în discuţie sfârşitul idilei voastre. Până la urmă, ce-ţi mai rămâne de făcut după ce dai un asemenea ultimatum? Recurgi la divorţ abia după ce ai epuizat toate alternativele. Aşadar, nu folosi astfel de cuvinte la-ntâmplare! Partenerul te poate lua în serios când încă nici măcar nu eşti convins că ruperea relaţiei este exact ceea ce-ţi doreşti.  

„Dacă m-ai iubi cu adevărat...”

Cea sau cel cu care plănuieşti să-ţi petreci tot restul vieţii nu trebuie să se simtă forţat să-ţi dovedească sentimentele pe care le are pentru tine. Aşadar orice frază începută cu „Dacă m-ai iubi cu adevărat...” nu face decât să pună presiune pe partener. În locul acestui şantaj emoţional e de preferat să-i vorbeşti persoanei iubite cât mai simplu şi mai sincer. „Mi-e dor să petrecem timpul împreună şi mi-ar plăcea tare mult să ieşim în oraş amândoi weekendul acesta” sună mult mai bine decât „Dacă m-ai iubi, m-ai scoate şi pe mine în oraş”, nu crezi? 

Jigniri dureroase

Când alegi să fii într-o relaţie cu cineva, trebuie să respecţi persoana respectivă. Altfel, de ce ai mai sta cu un om pe care nu-l prea duce capul, care nu are un serviciu serios sau care arată altfel decât îţi doreşti?! „Când îţi iei şi tu un serviciu adevărat?”, „Tu chiar eşti prost?!” sau „Parcă ţi s-a rotunjit puţin silueta...” au un efect negativ asupra celui de lângă tine, care se va simţi nesigur pe el şi chiar mânios. Şi astfel de sentimente sunt greu de şters cu buretele. Mai mult, în cuplu toată lumea vrea susţinerea şi laudele celuilalt, nu critică nemiloasă şi desconsiderare.

Nu aduce în discuţie foşti iubiţi

Atunci când eşti supărat sau dezamăgit de cel de lângă tine, cel mai la îndemână e să începi să faci comparaţii cu foştii tăi parteneri. Însă, dacă cei de care te-ai despărţit erau aşa grozavi, nu te mai despăţeai de ei, nu-i aşa? Mai bine îi spui exact persoanei iubite cum ar putea să te facă fericit decât s-o faci să se simtă inferioară. Puţină diplomaţie îţi poate salva relaţia!

Nu-i ataca familia!

Partenerii de viaţă ni-i alegem, nu şi familia în care ne-am născut, aşa că nu ajută pe nimeni s-o critici pe soacra sau pe cumnata ta, dimpotrivă, poate fi ultima picătură care a umplut paharul între voi doi. Nici copiii proveniţi din mariaje sau relaţii anterioare nu trebuie aduşi în discuţie pe un ton agresiv şi defăimător. 

Citeste si: Libido scăzut. De vină să fie anticoncepţionalele?

INFO

Cum îţi iei cuvintele înapoi? Cu greu. Dacă n-ai vrut să spui aşa ceva, cere-ţi scuze. Ego-ul n-are ce căuta în doi.