Un cuplu din ┼čase este afectat de infertilitate

1 2 jpg jpeg

Mai mult, Eurostat arat─â c─â rata fertilit─â┼úii ├«n ┼úara noastr─â este de 1,41 copii per femeie, sub media UE28, de 1,55. Psihologii cred, totu┼či, c─â acest fenomen mondial, care se acutizeaz─â de la an la an, nu are numai cauze medicale, ci, de cele mai multe ori, cauze psihosociale. Speciali┼čtii consider─â c─â mai mul┼úi factori concur─â la aceast─â rat─â de fertilitate din ce ├«n ce mai mic─â, iar via┼úa stresant─â, situa┼úia economic─â, v├órsta din ce ├«n ce mai ├«naintat─â la care femeile aleg s─â devin─â mame sunt cauze principale. ÔÇťC├ónd vorbim de infertilitate, vorbim despre via┼úa intim─â a unui cuplu. Cauzele infertilit─â┼úii sunt diferite: feminine, masculine, mixte sau necunoscute. Este necesar ca viitorii p─ârin┼úi s─â fac─â analizele medicale ├«nainte de a aduce un copil pe lume. Exist─â infertilitate provocat─â de afectarea trompelor, de anovula┼úie, din cauza endometriozei. De asemenea, inflama┼úiile produse de gonoree, chlamidia, mycoplasma, HPV, etc. prezint─â un risc crescut al infertilit─â┼úiiÔÇŁ, este de p─ârere psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life. Modul de via┼ú─â este foarte important pentru o viitoare mam─â

Studiile arat─â c─â rata fertilit─â┼úii scade ├«n r├óndul femeilor obeze, celor cu afec┼úiuni tiroidiene, fum─âtoarelor, consumatoarelor de alcool, droguri, medicamente. Specialistul afirm─â c─â exist─â situa┼úii ├«n care, de┼či femeia este s─ân─âtoas─â din punct de vedere fizic, cuplul ├«ntrune┼čte toate condi┼úiile pentru venirea copilului, femeia nu r─âm├óne ├«ns─ârcinat─â.

La inseminarea in vitro, sarcina este respins─â de corp. ├Änt├ólnim ├«n aceast─â situa┼úie femeia care la modul incon┼čtient, din punct de vedere psihologic, refuz─â s─â creasc─â, este femeia care face regresie undeva ├«n copil─ârie ┼či se comport─â ca o feti┼ú─â; iar o feti┼ú─â nu poate fi mam─â.

Tot ├«n aceast─â situa┼úie sunt femeile care au fost abuzate fizic ┼či emo┼úional. Rata infertilit─â┼úii este crescut─â ┼či la femeile ÔÇťamazoaneÔÇŁ. ÔÇť├Än aceast─â situa┼úie sunt femeile care sunt mai b─ârbate dec├ót b─ârbatul din via┼úa lor. Infertilitatea din cauze psihoemo┼úionale are

rezolvare ├«n urma psihoterapiei individuale ┼či de cupluÔÇŁ, explic─â psihologul Maria Verdi.

Psihologul explic─â, de asemenea, diferen┼úele majore de mentalitate dintre femeilecare alegeau s─â devin─â mame pe vremea lui Ceau┼čescu ┼či cele care aleg s─â devin─â mame ├«n era actual─â. ÔÇť├Än anii socialismului, femeile se c─âs─âtoreau la v├órste fragede. P├ón─â la aceav├órst─â nu aveau timp pentru a se ├«ngriji de feminitatea lor, de cariera lor. Dup─â c─âs─âtorie, veneau ┼či pruncii. Avea loc o dezvoltare ┼či maturizare emo┼úional─â a mamei, ├«n timpul cre┼čterii ┼či dezvolt─ârii copilului. Cre┼čteau ├«mpreun─âÔÇŁ, afirm─â psihologul Verdi.

Ca o compara┼úie, psihologul afirm─â c─â femeia modern─â din genera┼úia actual─â este preocupat─â de corpul ei, de senzualitatea ei, de libertate, de carier─â. ÔÇťCa ┼či cum ar fi preluat un testament nescris, tinerele femei recupereaz─â libertatea pentru dou─â genera┼úii, experimenteaz─â via┼úa cu tot ce con┼úine ea p├ón─â c─âtre 30 de ani. Maturizarea psihologic─â ar trebui s─â se produc─â la 21 de ani. Femeia implicat─â ├«n studii de lung─â durat─â acord─â mai pu┼úin timp ideii de c─âs─âtorie, de famile. Datorit─â nesiguran┼úei materiale, finaciare, t├ón─âra genera┼úie este preocupat─â de carier─â.

Un job bun ┼či sigur presupune stabilitate fizic─â, financiar─â, emo┼úional─â. Femeia modern─â, ├«n mare procent, nu mai este dependent─â fizic ┼či material de b─ârbat. Implicarea ├«n rela┼úia de cuplu este f─âcut─â de cele mai multe ori pentru satisfacerea nevoilor de baz─â . Faptul c─â cei doi locuiesc ├«mpreun─â este pentru acomodare, de multe ori pentru reducerea costurilor financiare, nu pentru ideea de c─âs─âtorie ┼či na┼čtere de copiiÔÇŁ, declar─â psihologul Maria Verdi.

Specialistul mai spune c─â, dac─â un cuplu trece testul anilor, apare ┼či dorin┼úa de familie ┼či copil. S─â nu uit─âm ├«ns─â, c─â dup─â 30 de ani, fertilitatea femeilor scade. Foarte interesant este faptul c─â ├«n ultimii ani se face inversare de rol ├«n cuplu. Femeia este cea care preia conducerea, b─ârbatul este preocupat de administrare. Observ─âm o masculinizarea femeii, ├«ncep├ónd de la atitudine, vestimenta┼úie, comportament. Din punct de vedere hormonal, la analizele medicale f─âcute, femeile care nu r─âm├ón ├«ns─ârcinate, se confrunt─â cu sc─âderea hormonilor specifici feminini. ├Än acela┼či timp, sesiz─âm efeminizarea b─ârbatului.

Chiar ├«n zona fashion este promovat b─ârbatul cu tr─âs─âturi mult feminine. ├Än cuplul ├«n care femeia preia controlul ┼či ea se ocup─â de siguran┼úa rela┼úiei, b─ârbatul nu mai are ├«ncredere ├«n el, rezult─â diminuarea stimei de sine, tulbur─ârile sexuale sunt inerente. ÔÇťEste unul din motivele pentru care v├ónz─ârile produselor farmaceutice pentru poten┼ú─â cresc din an ├«n an. Consumul m─ârit de suplimente pentru cre┼čterea muscular─â arat─â c─â b─ârbatul dore┼čte s─â-┼či reia locul ├«n societate. Acela de ÔÇ×v├ón─âtorÔÇŁ ┼či cel care asigur─â nevoile de baz─â ale cuplului, familieiÔÇŁ, declar─â directorul Centrului ReCreation Life.

Psihoterapeutul afirm─â c─â fertilitatea ne duce cu g├óndul la femeia plin─â de forme, la cea care hr─âne┼čte pruncii, la femeia senzual─â, la femeia care eman─â prin

to┼úi porii feminitate. Fertilitatea nu are leg─âtur─â cu obezitatea, nu are leg─âtur─â cu dietele de ├«nfometare ┼či cu aspectul de umbr─â doar pentru c─â este ├«n trend.

ÔÇťO femeie trebuie s─â ├«┼či spun─â permanent c─â este femeie. Are grij─â de s─ân─âtatea ei fizic─â, are un program de hran─â, mi┼čcare, somn. C├ónd nevoile primare sunt satisf─âcute, se ├«ngrije┼čte de urm─âtoarele nevoi: se preg─âte┼čte pentru cariera dorit─â, se dezvolt─â ├«n acela┼či timp pe toate planurile - mental, emo┼úional, spiritual. O femeie puternic─â nu este cea care preia rolul b─ârbatului, puterea femeii vine din interior. F─âr─â agresivitate. Este bine s─â ┼čtie c─â nu este ├«n competi┼úie cu nimeni. Reamintesc c─â b─ârbatul din via┼úa ei are darul siguran┼úei, protec┼úiei, nu este un concurentÔÇŁ, declar─â Verdi.

Psihologul mai spune c─â via┼úa sexual─â nu este o ru┼čine, iar cuplurile au nevoie de├«ndrumare pentru a preveni experien┼úe nepl─âcute ├«n ce prive┼čte raportul sexual, bolile sexuale. ÔÇťEste necesar─â educa┼úia sexual─â, pentru a costrui o genera┼úie f─âr─â frustr─âri dar ├«n acela┼či timp responsabil─â. Este necesar s─â cre┼čtem tinerele femei din punct de vedere psihologic la v├órsta la care s─â ├«┼či asume rolul de mam─â con┼čtient─â ┼či cu dragostea de care este capabil─â o adev─ârat─â femeie.

Dac─â ├«n familie, tema sexualit─â┼úii este ├«nc─â o ru┼čine, ├«n cadrul terapiei de grup, a terapiei individuale, ├«n cadrul atelierelor pe tema feminit─â┼úii, aceast─â armonizare ┼či cre┼čtere are loc cu succes. S─â nu uit─âm, atunci c├ónd educi o femeie, evolueaz─â ├«ntreaga societateÔÇŁ, conchide psihologul.