Tratamentul potrivit pentru tipul de infertilitate pe care-l ai

1 2 jpg jpeg

Inseminarea artificial─â ┼či fertilizarea in vitro sunt dou─â dintre cele mai des ├«ntalnite proceduri ce vin ├«n ajutorul cuplurilor care ├«┼či doresc s─â devin─â p─ârin┼úi. Dar oare sunt singurele? Pentru a afla care sunt solu┼úiile de tratament atunci c├ónd vine vorba despre infertilitatea ├«n cuplu, am stat de vorb─â cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetric─â-ginecologie, cu supraspecializare ├«n infertilitate.

Au fost ani, ┼či nu pu┼úini la num─âr, c├ónd vina pentru a nu putea face copii c─âdea doar pe umerii femeii. Doar c─â ├«n ziua de azi, statisticile despre acest diagnostic spun c─â procentele sunt ├«mp─âr┼úite aproximativ egal ├«ntre cei doi parteneri, ne-a spus dr. Vythoulkas.

Cele mai dese cauze ale infertilităţii

Cauzele infertilit─â┼úii ├«n cuplu, cel mai des ├«nt├ólnite, sunt disfunc┼úiile ovarelor ┼či trompelor uterine, probleme ale cervixului sau uterului, dar ┼či disfunc┼úii ale spermatozoizilor. ┼×i este important de ┼čtiut c─â tratamentul este adaptat fiec─ârei probleme ├«n parte.

Odat─â ce cuplul prime┼čte un diagnostic corect, atunci se stabile┼čte ┼či care va fi tratamentul de fertilitate cel mai potrivit problemei lor. Nu toate problemele de infertilitate sunt rezolvabile cu ajutorul fertiliz─ârii in vitro.

Unele se pot rezolva cu tratament medicamentos, cu operaţie laparoscopică, totul depinde însă de diagnosticul pus.

Endometrioza, boala uterului

Endometrul este mucoasa ce c─âptu┼če┼čte cavitatea uterului. Afec┼úiunea, ce poart─â numele de endometrioz─â, este reprezentat─â de dezvoltarea unor celule endometriale ├«n afara uterului (ovare, trompe uterine, intestine).

Una dintre principalele metode pentru a depista afec┼úiunea, dar ┼či pentru a o ├«ndep─ârta este laparoscopia. Este o interven┼úie u┼čoar─â, minim invaziv─â, iar cu ajutorul ei se poate interveni asupra leziunilor sau chisturilor descoperite. Endometrioza se mo┼čtene┼čte ┼či are o rat─â de recuren┼ú─â de aproape 40%.

Dup─â ├«ndep─ârtarea chirurgical─â a afec┼úiunii, ┼čansele unei sarcini pe cale natural─â sunt mai mari de 50% pentru pacientele tinere care nu au afectat─â ├«nc─â rezerva ovarian─â. ├Än cazul ├«n care endometrioza este ├«n stare avansat─â, se recomand─â ├«nceperea investiga┼úiilor medicale pentru procedura de fertilizare in vitro.

Află care sunt cele mai frecvente afecţiuni ginecologice AICI

Disfuncţile trompelor uterine

Aproape 40% dintre cazurile de infertilitate au drept cauză blocarea trompelor uterine sau hydrosalpinx, cum mai este cunoscută afecţiunea, menţionează dr. Vythoulkas.

├Änfundarea trompelor sau deterioarea acestora fac imposibil─â ├«nt├ólnirea spermatozoizilor cu ovulul ┼či atunci fecundarea nu poate avea loc. Diagnosticul se pune cu ajutorul ecografului. ├Änaintea ├«nceperii unei proceduri de fertilizare in vitro se recomand─â ├«ndep─ârtarea pe cale chirurgical─â a hidrosalpinxului, acesta put├ónd fi o surs─â de e┼čec pentru viitoarea procedur─â.

Ovarele polichistice, cauza infertilităţii feminine

1 2 jpg jpeg

Sindromul ovarelor polichistice este des întâlnit ca o cauză de infertilitate. Poate fi recunoscut după menstruaţiile neregulate, pilozitate mare, acnee, kilograme în plus. Netratat, poate duce la infertilitate sau la imposibilitatea de a duce o sarcină la termen.

Principala cauz─â a acestui sindrom este rezisten┼úa la insulin─â a organismului, ceea ce duce la apari┼úia unui dezechilibru hormonal. Excesul de insulin─â determin─â ovarele s─â produc─â mai mul┼úi hormoni masculini (testosteron), care ├«mpiedic─â ovula┼úia. ├Äntr-o prim─â faz─â, tratamentul este medicamentos ┼či se urm─âre┼čte inducerea ovula┼úiei pentru a ob┼úine o sarcin─â pe cale natural─â.

Calitatea spermei, cauza infertilităţii masculine

1 2 jpg jpeg

C├ónd partenera este s─ân─âtoas─â ┼či nu are niciun fel de patologie a trompelor uterine sau uterului, dar b─ârbatul are probleme minore ale spermei (reie┼čite ├«n urma unei spermograme), inseminarea artificial─â este prima solu┼úie de tratament ├«mpotriva infertilit─â┼úii.

Procedura nu este una dureroas─â ┼či const─â din introducerea ├«n cavitatea uterin─â, cu ajutorul unui cateter foarte fin, a spermatozoizilor recolta┼úi ┼či trata┼úi apoi ├«n laboratorul de specialitate. Dac─â dup─â 2-3 insemin─âri tratamentul nu a dat roade, urm─âtorul pas ├«l reprezint─â fertilizarea in vitro.

Dacă bărbatul are probleme majore cu sperma, cum sunt mobilitatea redusă a spermatozoizilor sau lipsa acestora din materialul seminal, se apelează la injectarea intracitoplasmatică a spermei în ovule, cunoscută drept tehnica ICSI. Aceasta reprezintă o intervenţie chirurgicală microscopică în ovul.

Cu ajutorul unui microscop foarte puternic, este capturat cu micro-pipeta un spermatozoid. El este introdus în ovul, efectuându-se un orificiu în membrana exterioară de protecţie a ovulului, mai precis în zona lui transparentă, pellucida.

Aceast─â membran─â protejeaz─â ovulul ┼či embrionul nou format, ├«n primele lui zile de via┼ú─â. De obicei, dup─â 2-3 zile de la transferul embrionar, pellucida se dizolv─â, iar embrionul l─âsat liber se poate fixa ├«n endometru

2 jpg jpeg

Dr. Andreas Vythoulkas,Bucure┼čti

Medic specialist obstetric─â-ginecologie

www.vythoulkas.ro

Contact: 021.9607