Totul despre inseminarea artificială

1 2 jpg jpeg

Sperma este prelucrată în laborator

Dacă medicul crede că este necesar, femeia poate face în prealabil un tratament de stimulare hormonală, care creşte şansele de reuşită ale procedurii. Sperma recoltată este „spălată” în laborator de substanţele inutile şi injectată apoi în col sau în uter, prin vagin, cu un cateter flexibil, în perioada ovulaţiei.

Ce probleme ale femeii indică procedura

Inseminarea artificială este soluţia pentru conceperea unui copil atunci când femeia are o anomalie a colului uterin care face dificilă sau chiar imposibilă trecerea spermatozoizilor spre trompele uterine. Deseori, de vină pentru infertilitate este calitatea proastă a glerei cervicale, un lichid vâscos secretat de colul uterin, care poate deveni o barieră în calea spermatozoizilor. Tratamentele cu estrogeni ar trebui să modifice calitatea glerei, dar uneori ele se dovedesc ineficiente. Inseminarea este utilă în aceste cazuri. Ea este indicată de medici şi femeilor cu probleme de ovulaţie, pe care tratamentele hormonale nu le-au putut ajuta.

Nu este scumpă, dar trebuie repetată

În clinicile de fertilitate din spitalele de stat, o procedură de inseminare artificială costă 200 de lei dacă sperma este recoltată de la soţ şi 450 de lei dacă provine de la donator. În clinicile private, ea costă minimum 500 de lei şi poate ajunge şi până la 2.000 de lei. La aceste costuri se adaugă şi cel al tratamentului hormonal, dacă medicul vi-l recomandă, dar el este foarte mic. Deşi este ieftină, de cele mai multe ori, trebuie să repetaţi inseminarea, pentru că şansele de a concepe după o singură procedură sunt, în medie, de 10%. Procentul poate creşte până la 30% în cazul în care femeia a luat un tratament hormonal.

Unde poţi face procedura

În Bucureşti: la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” şi la Spitalul Clinic Filantropia

În Cluj: la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj

În Ilfov: la Spitalul Judeţean Ilfov

În Timişoara: la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara

În clinici private din Bucureşti, Craiova, Timişoara şi Sibiu