Menopauza precoce

1 2 jpg jpeg

Despre simptome ┼či, mai ales, ce pot face pacientele diagnosticate cu menopauz─â precoce ne spune doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetric─â-ginecologie, cu supraspecializare ├«n infertilitate.

Când apare menopauza

Cuv├óntul menopauz─â te duce cu g├óndul la o femeie matur─â, cel mai adesea trecut─â de 50 de ani. ├Äns─â, lucrurile nu mai stau chiar a┼ča ├«n ziua de azi, astfel c─â putem vorbi despre instalarea menopauzei ┼či la femei ce abia au trecut de 20 de ani. Instalat─â sub 40 de ani, menopauza precoce sau, cum mai este cunoscut─â, insuficien┼úa ovarian─â prematur─â este asociat─â cu existen┼úa unor afec┼úiuni endocrine, boli inflamatorii ale intestinului sau boli autoimune, cum sunt tiroidita sau lupusul.

Alte cauze ale apari┼úiei menopauzei premature pot fi chimioterapia sau ┼čedin┼úele de radioterapie ├«mpotriva unei forme de cancer, nivelul crescut al colesterolului ┼či un indice de mas─â corporal ridicat, infec┼úiile virale, epilepsia sau sindrmoul Turner (un defect cromozomial ce ├«mpiedic─â dezvoltarea fireasc─â a ovarelor), un istoric familial de menopauz─â precoce. ├Än ultimii ani, cercet─âtorii ├«mpreun─â cu medicii au descoperit c─â ┼či unele obiceiuri precum fumatul sau consumul regulat de alcool ├«nso┼úite de stres pot duce la ├«ncetarea activit─â┼úii ovarelor.

Ce este menopauza

Definit─â ca absen┼úa menstrua┼úiei pe o perioad─â de 12 luni consecutive, menopauza are c├óteva simptome u┼čor de recunoscut: menstre neregulate sau inexistente, bufeuri, usc─âciunea vaginului, incontinen┼ú─â urinar─â ┼či senza┼úie de disconfort la nivelul vezicii urinare, st─âri de insomnie, piele uscat─â, st─âri de nervozitate ┼či schimb─âri bru┼čte de dispozi┼úie, migrene, dureri musculare sau ale articula┼úiilor, apari┼úia ÔÇŁcolaculuiÔÇŁ de gr─âsime ├«n jurul abdomenului, reten┼úia de ap─â, pierderi de memorie ┼či sc─âderea capacit─â┼úii de concentrare etc. Diagnosticul insuficien┼úei ovariene premature se poate pune ├«n urma unor analize hormonale: FSH (hormon de stimulare ovarian─â), prolactina ┼či estradiolul, un nivel sc─âzut al acestuia din urm─â indic─â sc─âderea activit─â┼úii ovarelor.

Cum se trateaz─â menopauza timpurie

Tratamentul hormonal substitutiv este prima op┼úiune de tratament pentru menopauza precoce. Dar unul dintre principalele riscuri dup─â instalarea menopauzei precoce ├«l reprezint─â infertilitatea ÔÇô odat─â ce ovarele au ├«ncetat s─â mai func┼úioneze, acestea nu mai elibereaz─â ovule pentru a putea fi apoi fecundate. Dac─â acest diagnostic ├«nsemna imposibilitatea de a mai mai r─âm├óne ├«ns─ârcinat─â, pentru aceste paciente a ap─ârut o speran┼ú─â pentru a-┼či vedea visul ├«mplinit. Este vorba despre o procedur─â medical─â numit─â PRP, ├«n cadrul c─âreia se extrag anumite celule din s├ónge, ce se prelucreaz─â ┼či se injecteaz─â apoi ├«n ovare, acestea ├«ncep├ónd s─â produc─â din nou material genetic, sau ├«n endometru, ce se poate ├«ngro┼ča suficient c├ót s─â poat─â permite implantarea embrionului. Alte riscuri ce pot ap─ârea ├«n urma instal─ârii menopauzei precoce sunt osteoporoza, cancerul de colon, s├ón sau ovarian, apari┼úia cataractei etc.

Tocmai de aceea, recunoa┼čterea simptomelor menopauzei precoce nu trebuie ignorate ci, din contr─â, trebuie investigate la medicul specialist pentru a primi tratamentul corect care va ajuta pacientele s─â duc─â o via┼ú─â normal─â.