Medicii avertizeaz─â: ÔÇťSportul ├«n exces, obezitatea ┼či drogurile afecteaz─â fertilitatea masculin─âÔÇŁ

2 medicii avertizeaza jpg jpeg

La ora actual─â, num─ârul cuplurilor care nu pot avea copii pe cale natural─â este tot mai mare. Poluarea, bolile ┼či disfunc┼úiile aparatului reproductiv, dezechilibrele hormonale ┼či am├ónarea sarcinii pot fi tot at├ótea cauze ale acestei situa┼úii.

Un cuplu din 6 se confrunt─â cu infertilitatea, problemele fiind ├«n mod egal atribuite at├ót femeilor, c├ót ┼či b─ârba┼úilor. Recomandarea general─â este ca dup─â un an ├«n care se ├«ncearc─â ob┼úinerea unei sarcini, f─âr─â succes, cei doi parteneri s─â se adreseze medicului. 

ÔÇťFiecare lun─â care trece dup─â ├«mplinirea acestui an scade ┼čansa de apari┼úie a unei sarcini. Acesta este ┼či motivul pentru care ambii parteneri trebuie s─â faca un prim control de specialitate. Dac─â ├«n cazul femeilor, v├órsta de 35 de ani reprezint─â un prag cunoscut, exist─â ┼či un prag ├«n ceea ce prive┼čte partenerul de cuplu. De┼či spermatogeneza (formarea celulelor reproductive masculine, spermatozoizii) se men┼úine toat─â via┼úa, calitatea materialului genetic, capacitatea de reproducere se modific─â odat─â cu trecerea timpului. Acesta este ┼či motivul pentru care 1 din 6 cupluri poate avea probleme de fertilitate la apari┼úia primului copil. ├Än ceea ce prive┼čte dorin┼úa de a avea un al doilea copil, deja procentul cre┼čte ┼či avem de-a face cu ┼či mai multe dificult─â┼úi ├«n conceperea acestuia, chiar dac─â la primul lucrurile au mers mai u┼čorÔÇŁ, spune medicul primar urolog Daniel Damian.

Cauzele unei spermatogeneze cu probleme sunt multiple, de la cele de mediu, la cele congenitale ┼či p├ón─â la anumite afec┼úiuni din copil─ârie.

ÔÇť├Än oreion, uneori, odat─â cu afectarea glandelor parotide, se poate produce ┼či cea a testiculelor ┼či aceast─â situa┼úie poate duce la dispari┼úia complet─â a spermatogenezei. De vin─â pot fi ┼či modific─ârile de maturizare a tractului urogenital ├«nc─â de la na┼čtere ┼či aici vorbim de criptorhidie sau ectopie testicular─â, mai bine cunoscut─â ca ÔÇťtesticulul necobor├ótÔÇŁ. Studiile au ar─âtat c─â atitudinea medical─â este foarte diferit─â acum fa┼ú─â de acum c├ó┼úiva ani. Acum, se intervine mult mai repede ├«n cazul bebelu┼čilor de sex masculin pentru a corecta problema. Dac─â ├«nainte se intervenea p├ón─â la pubertate, acum decizia trebuie luat─â rapid: v├órsta la care se face interven┼úia a sc─âzut extrem de mult, la 1 anÔÇŁ, recomand─â medicul urolog. 

├Än mod normal, func┼úia reproductiv─â masculin─â este sus┼úinut─â at├ót prin producerea hormonilor masculini, a testosteronului, c├ót ┼či prin cea a spermatozoizilor. Iar calitatea activit─â┼úii sexuale ┼či fertilitatea au de suferit ├«n multe situa┼úii, excesul ponderal fiind una dintre acestea.

ÔÇť├Än privin┼úa greut─â┼úii, exist─â o explica┼úie destul de clar─â: cu to┼úii avem ┼či hormonii celuilalt sex: deci b─ârba┼úii au hormoni feminini, estradiol, ┼či femeile au o anumit─â cantitate de testosteron. Diferen┼úa dintre cele dou─â componente hormonale este destul de mic─â, iar transformarea testosteronului ├«n estradiol se face ├«n ┼úesutul gras. Deci cu c├ót exist─â mai mult ┼úesut gras, cu at├ót este mai activ─â aceast─â transformare, ceea ce influen┼úeaz─â pe de o parte spermatogeneza, pe de alt─â parte, libidoul. Exist─â lucruri care ┼úin de structura fiec─ârui individ, dar valorile mari ale indexului de mas─â corporal─â modific─â substan┼úial capacitatea reproductiv─âÔÇŁ, avertizeaz─â expertul.

Exist─â ├«n continuare prejudecata conform c─âreia o via┼ú─â sexual─â de calitate este echivalent─â cu fertilitatea. Medicii spun c─â acest lucru nu este adev─ârat: exist─â multe cazuri c├ónd libidoul crescut se poate asocia cu infertilitatea. Un du┼čman redutabil al spermatogenezei este sportul practicat ├«n exces.

ÔÇťDin punctul de vedere al ejacul─ârii ┼či al capacit─â┼úii fecundative, activitatea fizic─â face bine, dar ├«n anumite limite. Studii recente arat─â c─â limita ar fi reprezentat─â de 60-90 de minute de activitate zilnic─â. Ce este peste aceast─â limit─â, se consider─â hiperactivitate care poate s─â duc─â la modific─âri metabolice. Pe de alt─â parte, un element destul de important pentru func┼úionarea normal─â a testiculelor este temperatura. O activitate fizic─â ├«n exces duce ┼či la modific─âri de temperatur─â la nivel testicular ┼či asta duce la sc─âderea substan┼úial─â a fertilit─â┼úii. ├Än aceea┼či idee, este bine s─â se evite ├«n general expunerea la c─âldur─â mare: sauna, ├«nc─âlzirea scaunului de ma┼čin─â, lucrul cu laptopul ├«n bra┼úe, p─âstrarea telefonului ├«n buzunar. La laptop ┼či la telefon este vorba ┼či de undele electromagneticeÔÇŁ, explic─â medicul urolog o parte dintre cauzele infertilit─â┼úii masculine.

De asemenea, mai exist─â dou─â practici frecvente care pot afecta fertilitatea: administrarea de suplimente proteice sau anabolizante ┼či fumatul.

ÔÇťMarea majoritate a substan┼úelor prezentate ca substan┼úe proteice au structur─â similar─â anabolizan┼úilor: tocmai, de aceea, ├«n mod real duc la cre┼čterea masei musculare. Anabolizan┼úii ┼či steroizii pot modifica spermatogeneza. Fumatul, prin anumite substan┼úe, afecteaz─â vasculariza┼úia, dar are ┼či influen┼úe hormonale. ├Än plus, exist─â o afectare substan┼úial─â a activit─â┼úii sexuale precum ┼či o toxicitate direct─â asupra ADN-ului spermatozoizilor. Nu toat─â lumea reac┼úioneaz─â la fel la fumat, sunt ┼či fum─âtori care au copii, dar cu certitudine, sunt nenum─ârate studii care arat─â c─â fumatul afecteaz─â ├«n mod negativ fertilitatea individuluiÔÇŁ, avertizeaz─â medicul.

De asemenea, consumul crescut de alcool, dar ┼či al unor droguri pot avea un impact asupra capacit─â┼úii reproductive.

ÔÇťSe pare c─â o cantitate moderat─â de alcool nu modific─â spermatogeneza. Dar vorbim de o doz─â, o doz─â ┼či jum─âtate de alcool, deci nu vorbim de un pahar de alcool tare, ci de 10 ml de alcool pur, doza acceptat─â. Adic─â 50 de ml de b─âutur─â tare sau un pahar mic cu vin. O cantitate mare de alcool modific─â ┼či spermatogeneza. De asemenea, drogurile influen┼úeaz─â negativ spermatogeneza, at├ót marijuana, c├ót ┼či cocaina, chiar ├«n doze foarte mici. Un studiu din 2016, al cercet─âtorilor danezi, pe un num─âr mare de persoane, arat─â clar o modificare substan┼úial─â a fertilit─â┼úii masculine dup─â folosirea acestor droguri care au un impact ┼či asupra activit─â┼úii sexualeÔÇŁ, completeaz─â Dr. Damian.