Kilograme în plus, libido în minus

1 2 jpg jpeg

Când bărbaţii se îngraşă foarte mult, se acumulează în partea inferioară a abdomenului ţesut adipos, dând impresia de penis mai mic.

Ce impact psihologic are

Obezitatea îşi pune amprenta asupra tuturor aspectelor vieţii. Nu doar că şubrezeşte sănătate, dar poate afecta apetitul sexual. Persoanele obez tind să se subaprecieze şi să-şi deteste trupul. Simplul act de a se dezbrăca în faţa cuiva le face pe multe dintre ele să nu-şi mai dorească să întreţină relaţii intime.

Limitează poziţiile sexuale

Supraponderalii au probleme şi în a întreţine relaţii intime. De exemplu, poziţia misionarului este greu de pus în practică, mai ales dacă partenerul este cel cu multe kilograme, căci ar putea să-şi strivească partenera. Dificilă este şi poziţia câinele, pentru că suprasolicită genunchii.

Tulburările sexuale, frecvente

Obezitatea la femei este adesea asociată cu dorinţa sexuală scăzută. Kilogramele acumulate pe coapse, abdomen şi fese le fac să-şi piardă adesea sensibilitatea şi, prin urmare, o parte din plăcerea pe care o resimţeau în intimitate.

La bărbaţi, obezitatea favorizează disfuncţiile erectile. Ei au dificultăţi în a avea o erecţie suficient de mult ca să aibă un contact sexual satisfăcător. Motivul? Un stil de viaţă sedentar şi o dietă bogată în grăsimi duc la formarea cheagurilor şi a depozitelor de grăsime pe arterele de sânge care irigă penisul. Aşa apar disfuncţiilor erectile şi chiar impotenţă, în cazul unora dintre bărbaţi. Acest risc este mai mare când persoana în cauză este hipertensivă.

Cum este afectată ovulaţia

Femeile obeze dezvoltă rezistenţă la insulină, situaţie care duce la dereglarea ciclului menstrual. Mai exact, un ovar nu eliberează un ovul, iar ovulaţia nu se produce. Din cauza asta, şansele ca o femeie să rămână însărcinată scad foarte mult. Ovulaţia este influenţată şi de nivelul peste medie de estrogen cu care se confruntă femeile cu multe kilograme în exces.

Întrucât insulina şi obezitatea influenţează nivelul de hormoni sexuali, femeile sunt predispuse să se confrunte cu sindromul ovarelor polichistice, care pune în pericol fertilitatea. Oamenii de ştiinţă spun că scăderea în greutate, chiar şi cu 5%, scade riscul tulburărilor hormonale la femei.

Inhibă hormonii sexuali

La bărbaţi, obezitatea inhibă hormonii sexuali, mai exact scade nivelul de testosteron, situaţie care are drept consecinţă diminuarea numărului de spermatozoizi. Cercetări recente arată că bărbaţii care consumă o dietă bogată în alimente grase au o calitate mai slabă a spermei spre deosebire de cei care mănâncă mai sănătos. Cuplurile care au un partener obez au cu 10% mai multe şanse să fie infertile, se arată într-un studiu.

De vină pentru pierderile de sarcină

Oamenii de ştiinţă spun că excesul de kilograme poate duce la sarcini oprite în evoluţie sau avorturi spontane. Acest lucru se întâmplă din pricina alterării calităţii ovulelor, a implantării defectuoase (cauzate de rezistenţa la insulină) a ovulelor fertilizate. O altă explicaţie ar fi modificarea nivelului de hormoni care ajută la menţinerea sarcinii. Avorturile spontane pot să apară la femeile supraponderale şi pentru că circulaţia sangvină este afectată la nivelul placentei.

Soluţii la-ndemână

Eliminarea excesului de grăsime este un prim pas către o viaţă sexuală împlinită. Scăderea în greutate prin efectuarea de exerciţii fizice şi urmarea unui regim alimentar strict sunt primii paşi pe care îi poţi urma. O altă soluţie ar fi operaţia de tip gastric sleeve. Prin intermediul acestei intervenţii se micşoarează stomacul, iar persoanele în cauză nu mai pot ingera o cantitate mare de mâncare, reuşind astefl să piardă aproxiamtiv 30% din masa corporală.