Infertilitatea şi chisturile ovariene – între mit şi adevăr

1 2 jpg jpeg

În majoritatea cazurilor, prezenţa chisturilor ovariene nu afectează capacitatea de procreere. Deşi prezenţa chisturilor poate perturba ovulaţia şi provoca fertilitate scăzută, este important să reţinem că apariţia lor nu reprezintă o cauză exclusivă a infertilităţii.

În schimb, dacă ne referim la sindromul ovarelor polichistice (SOP), atunci se poate vorbi despre probleme în obţinerea unei sarcini, deoarece acesta afecteaza ovulaţia şi reprezintă un factor de risc pentru fertilitate.

De altfel, aproximativ 80% dintre femei vor dezvolta la un moment dat în viaţă un chist ovarian.

De ce apar chisturile

În majoritatea cazurilor, chisturile care se dezvoltă la nivelul ovarelor sunt chisturi funcţionale, asimptomatice, ceea ce înseamna că nu prezintă pericol şi vor dispărea de la sine, în cateva luni.

2 jpg jpeg

,,Acestea apar în timpul unui ciclu menstrual normal şi nu afectează fertilitatea. Chisturile ovariene pot apărea şi în cazul în care ovarele funcţioneaza normal, la femeile sănătoase. Un alt tip de chist este chistul dermoid, care conţine o varietate de ţesuturi precum păr, ţesut epitelial, sebum, însă acesta apare destul de rar. Este important de ştiut că, atât timp cât aceste chisturi patologice nu capătă dimensiuni mari, ele nu prezintă un risc pentru fertilitate. Ele fie se absorb, fie necesită o minimă intervenţie chirurgicală”, susţine dr. Irina Oproiu, medic ginecolog in cadrul Gynera Fertility Center.

Există două tipuri de afecţiuni ale ovarelor care duc la apariţia chisturilor cu risc ridicat de pericol asupra fertilităţii: sindromul ovarelor polichistice si endometrioza. Aceste două probleme de sănătate scad semnificativ şansele unei femei de a concepe un copil.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) are ca principală manifestare ciclcurile menstruale neregulate şi anovulatorii şi constă în evidenţierea ecografică a peste 12 microchiste pe fiecare dintre cele 2 ovare.

,,Această condiţie medicală poate duce la mărirea ovarelor, iar dacă este lăsată netratată, duce la infertilitate", explică dr. Irina Oproiu.

În cazul femeilor care suferă de această problemă există un dezechilibru hormonal care nu permite ca ovocitul să ajungă la maturitate. Foliculii cresc, dar insuficient şi ovulaţia nu are loc.

În schimb, unii rămân depozitaţi sub forma chisturilor, iar progesteronul nu mai este produs. În absenţa acestui hormon, ciclul menstrual este dereglat, deci conceperea unui copil devine imposibilă. Mai mult decât atât, femeile cu SOP au o rată mai mare de avort sau de naştere prematură a fătului.

Endometrioza este definită prin prezenţa ţesutului endometrial glandular şi stromal în afara cavităţii uterine. Localizate la nivelul ovarului, chisturile endometriozice pot împiedica ovulaţia. De asemenea, această afecţiune poate declanşa infertilitatea prin depunerile de ţesut endometrial la nivel tubar, fapt ce poate periclita funcţionarea trompei uterine.

Tratamentul infertilităţii în cazul endometriozei moderate poate include contraceptive orale, însă de cele mai multe ori se apelează la intervenţia chirurgicală. Un alt risc îl reprezintă şi faptul în peste 40% din cazuri boala poate reapărea, în ciuda tratamentului care îndepărtează durerea.

Nu toate femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice sau endometrioză vor avea probleme în a rămâne însărcinate, deoarece starea de fertilitate depinde foarte mult şi de severitatea afecţiunii.