Fertilizarea in vitro, pas cu pas

1 2 jpg jpeg

Pentru a ├«n┼úelege ce ├«nseamn─â aceasta ┼či, mai ales, care sunt pa┼čii pe care un cuplu ├«i are de f─âcut, am stat de vorb─â pentru cititorii Click!Sanatate cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetric─â-ginecologie, cu supraspecializare ├«n infertilitate. Dr Vythoulkas sus┼úine c─â metoda de fertilizare in vitro se aplic─â pentru anumite probleme medicale existente ├«n cuplu: trompele uterine nu mai exist─â sau sunt ├«nfundate, exist─â diagnosticul de endometrioz─â, anumite cauze imunologice ┼či, nu ├«n ultimul r├ónd, atunci c├ónd exist─â probleme de infertilitate de cauz─â masculin─â.

Crearea embrionului în afara corpului

Practic fertilizarea in vitro este o metod─â de reproducere uman─â asistat─â ce cuprinde mai multe etape ┼či pe care Dr Vythoulkas o recomand─â atunci c├ónd alte tratamente clasice de infertilitate sau alte metode de reproducere asistat─â, inseminarea artificial─â fiind una dintre acestea, nu au avut ┼čanse de reu┼čit─â.

Pa┼čii pe care fiecare cuplu ├«i are de f─âcut, odat─â ce medicul specialist ├«n infertilitate le-a recomandat acest tratament, sunt:

Stimularea ovarian─â, primul pas al fertiliz─ârii

Primul pas ├«l reprezint─â stimularea ovarelor femeii cu ajutorul unui tratament medicamentos ├«n scopul de a ob┼úine mai multe ovule. Monitorizarea acestora se realizeaz─â prin ecografie transvaginal─â ┼či cu ajutorul unor teste hormonale din s├óngele pacientei.

Tratamentul de stimulare hormonal─â nu este unul standard, ci este este adaptat nevoilor fiecarui cuplu ├«n parte, ┼či ┼úine de v├órsta pacientei, de modul ├«n care ovarele pacientei, dar ┼či de nevoile cuplului.

├Änceperea acestui tratament de stimulare ovarian─â nu garanteaz─â recoltarea ovulelor, ┼či aceasta pentru c─â unele femei nu pot produce mai mul┼úi foliculi, chiar ┼či cu ajutorul acestui tratament medicamentos.

Află care sunt cauzele infertilităţii masculine AICI

Puncţia, colectarea ovocitelor

Acest al doile apas, colectarea ovocitelor se face sub ghidaj ecografic, este o procedur─â scurt─â ┼či nedureroas─â, pacienta fiind sub anestezie u┼čoar─â. La dou─â ore dup─â interven┼úie, femeia poate pleca lini┼čtit─â, acas─â.

Este bine ca viitoarea m─âmic─â s─â ┼čtie c─â ├«naintea acestei etape, cu 12 ore, este bine s─â nu m─ân├ónce, s─â nu bea cafea, s─â limiteze consumul de ap─â pentru a pre├«nt├ómpina apari┼úia senza┼úiei de vom─â.

Fertilizarea ovocitelor

┼×i a┼ča am ajuns la cea mai important─â etap─â din cadrul procesului de fertilizare in vitro, atunci c├ónd ovocitele colectate sunt fertilizate cu materialul seminal al partenerului. La finalul acestui pas, medicul afl─â care este num─ârul embriobilor viabili ce pot fi transfera┼úi apoi ├«n uterul femeii.

Transferul embrionar

Pasul final dup─â fertilizare, embrionii astfel rezulta┼úi sunt transfera┼úi ├«n uter cu ajutorul unui cateter extrem de fin ┼či are loc la 2-6 zile de la punc┼úia folicular─â. Nu este un pas dureros ┼či nu necesit─â anestezie, iar num─ârul embrionilor ce vor fi transfera┼úi se discut─â cu fiecare cuplu ├«n parte, dar nu mai mult de 4, fiind important─â v├órsta pacientei, istoricul medical al cuplului, de num─ârul ├«ncerc─ârilor la care a mai fost suspus cuplul etc.

Dup─â embriotransfer, pacientei i se vor recomanda c├óteva zile de repaus, nu mai mult de 2-3. Rezultatul FIV-ului ( fertilizare in vitro) se afl─â cu ajutorul unei analize de s├ónge, beta hCG, ┼či al unui test de sarcin─â, ce se fac la 14 zile de la interven┼úie. Sarcina ob┼úinut─â prin fertilizarea in vitro nu se deosebe┼čte cu nimic de cea produs─â pe cale natural─â, iar na┼čterea are loc ┼či ea ├«n mod obi┼čnuit.