Factori care te pot duce la infertilitate

1 2 jpg jpeg

Oboseala

Oboseala accentuată scade vertiginos puterea de apărare a organismului. Prin urmare, în cazul femeilor mai ales, un sistem imunitar slăbit poate face loc apariţiei unor infecţii dese.

Pe termen lung, aceste infecţii pot atrage problemele de fertilitate. Privarea de somn te poate conduce şi la anxietate, una dintre cauzele tulburărilor de ciclu menstrual.

Atenţie!

Dacă aţi depăşit un an de când v-aţi decis să aveţi un copil şi n-aţi reuşit între timp, este nevoie de sfatul unui medic ginecolog.

Creşterea în greutate sau slăbirea inexplicabilă

În conceperea unui copil contează destul de mult ca viitoarea mamă să aibă o greutate corporală normală. Femeile prea slabe şi cele supraponderale rămân însărcinate mai greu, adesea după peste un an.

Pierderea bruscă în greutate sau acumularea de kilograme pot să creeze un dezechilibru hormonal şi să afecteze ovulaţia, ceea ce împiedică instalarea unei sarcini, îndeosebi în cazul în care este prima.

Info

Obezitatea este asociată cu apariţia sindromului de ovar polichistic care poate duce la infertilitate?

Stresul

Traversezi o perioadă stresantă la serviciu sau au loc schimbări importante în viaţa ta? Nu e cazul să te îngrijorezi că nu reuşeşti să ai un copil. Stresul este incompatibil cu o sarcină.

Atunci când organismul este supus unui grad ridicat de stres, se eliberează un hormon numit adrenalină care semnalează corpului că nu e momentul prielnic pentru concepţie.

Pe lângă acest efect, stresul inhibă eliberarea de progesteron, hormon esenţial în instalarea unei sarcini şi stimulează glanda hipofiză să secrete mai multă prolactină, un hormon care îngreunează procesul de concepţie.