Cuplurile obeze au mai puţine şanse să facă copii

1 2 jpg jpeg

Studii precedente efectuate pe femei au relevat asocierea dintre obezitate şi dificultatea participantelor de a rămâne însărcinate. în cadrul cercetării recente, cazurile de obezitate la femei şi bărbaţi, luate separat, nu au fost asociate cu un timp mai îndelungat necesar pentru concepţie, însă dacă ambii parteneri de viaţă erau obezi s-a constatat că aveau nevoie de o perioada cu până la 59% mai mare pentru concepţie în comparaţie cu alte cupluri având o greutate normală.

“Dacă rezultatele noastre sunt confirmate, specialiştii în probleme de fertilitate ar trebui să ia în calcul greutatea cuplurilor când le consiliază în legătură cu concepţia”, a declarat conducătoarea studiului publicat în Human Reproduction, Rajeshwari Sundaram, de la Institutul Naţional pentru Sănătate Pediatriatica şi Dezvoltare Umană Eunice Kennedy Shriver din Bethesda, Maryland.

Sundaram şi colegii săi şi-au concentrat atenţia pe legătura dintre concepţie şi indicele de masă corporală (IMC) raportul dintre masă corporală şi înălţimea la pătrat. IMC situat între 18,5 şi 24,9 este considerat un indice al unei greutăţi normale, în timp ce între 25 şi 29,9 indică supraponderalitate, 30-39 — obezitate, iar 40 sau peste această valoare e considerat obezitate morbidă.

Obezitatea poate influenţa fertilitatea perturbând nivelurile hormonilor, atât în cazul bărbaţilor cât şi al femeilor, transformând testosteronul în estrogen, potrivit dr. Jeffrey Goldberg, directorul secţiei de endocrinologie reproductivă din cadrul Cleveland Clinic din Ohio.

“Cu cât este mai multă grăsime, cu atât conversia de la testosteron la estrogen este mai mare”, a spus acesta. Acesta a adăugat că în cazul femeilor “greutatea în plus influenţează negativ funcţia ovulatorie”, iar în cazul bărbaţilor “nivelurile mai scăzute de testosteron şi mai mari de estrogen compromit producţia de spermatozoizi”.