Cele mai cunoscute mituri despre infertilitate

1 2 jpg jpeg

Care este adev─ârul despre unele dintre cele mai cunoscute mituri despre infertilitate, ce ├«nseamn─â de fapt aceast─â afec┼úiune din ce ├«n ce mai des ├«nt├ólnit─â sunt ├«ntreb─âri la care am primit r─âspunsuri din partea dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetric─â-ginecologie, cu supraspecializare ├«n infertilitate. Accesul la informa┼úiile din mediul online este at├ót de facil, ├«nc├ót trebuie s─â recunoa┼čtem c─â mul┼úi dintre noi caut─â o rezolvare a problemei medicale ├«nt├ói pe internet, abia apoi merg la un consult de specialitate. Acela┼či lucru se ├«nt├ómpl─â ┼či ├«n cazul multor paciente care, sub influen┼úa informa┼úiilor citite pe site-uri sau forumuri, am├ón─â programarea la medicul specialist pentru a ob┼úine un diagnostic precis ┼či, la fel de important, un tratament potrivit, ne-a spus dr. Vythoulkas. Infertilitatea este definit─â ca incapacitatea de a ob┼úine o sarcin─â dup─â un an, timp ├«n care partenerii au ├«ntre┼úinut contacte sexuale regulate ┼či neprotejate. ├Än aceste condi┼úii, recomand celor doi parteneri s─â nu mai am├óne vizita ├«n cabinetul medicului specialist pentru a afla cauzele ├«nt├órzierii apari┼úiei sarcinii ┼či s─â lase deoparte miturile citite. V─â propun astfel s─â afla┼úi ├«n r├óndurile care urmeaz─â adev─ârul ce se ascunde ├«n spatele unora dintre cele mai cunoscute mituri despre infertilitate. Infertilitatea de tip feminin este mai des ├«nt├ólnit─â ÔÇô FALS

Afirma┼úia a fost adev─ârat─â cu mul┼úi ani ├«n urm─â, doar c─â ├«n urma studiilor efectuate, cercet─âtorii ┼či medicii speciali┼čti pot afirma c─â ├«n ziua de azi infertilitatea se ├«mparte aproximativ egal ├«n cuplu. Sunt multe problemele medicale de tip feminin ce pot ├«mpiedica apari┼úia unei sarcini ÔÇô sindromul ovarelor polichistice, endometrioza, menopauza precoce, boli autoimune, dar la fel de multe sunt ┼či problemele medicale de tip masculin, cele mai importante fiind legate de afec┼úiunile spermei, de prezen┼úa variocelului ori a bolilor cu transmitere sexual─â.

├Än ziua de azi, una dintre cele mai prezente cauze ale infertilit─â┼úii de tip feminin o reprezint─â v├órsta. Cea mai fertil─â perioad─â din via┼úa unei femei se ├«nregistreaz─â p├ón─â ├«n jurul v├órstei de 23-24 de ani ┼či se stabilizeaz─â pe la 27-28 de ani. O dat─â cu ├«mplinirea celor 30 de ani, ├«ncepe ┼či declinul fertilit─â┼úii, ce se accentueaz─â dramatic, a punctat dr. Vythoulkas, dup─â 35 de ani. Odat─â cu trecerea anilor apar sau se accentueaz─â problemele ginecologice precum infec┼úiile, leziunile la nivelul trompelor uterine, tumori benigne (fibromul uterin), endometrioza, toate fiind posibile cauze ale infertilit─â┼úii de tip feminin.

Pe l├óng─â numeroasele probleme medicale pe care obezitatea le poate aduce, kilogramele ├«n plus afecteaz─â fertilitatea at├ót a femeilor, c├ót ┼či a b─ârba┼úilor. ├Än cazul femeilor, obezitatea genereaz─â tulbur─âri de ovula┼úie ÔÇô ciclurile menstruale fie lipsesc sau sunt rare, fie sunt foarte scurte. Nu ├«n ultimul r├ónd, obezitatea dezvolt─â o rezisten┼ú─â la insulin─â, ceea ce influen┼úeaz─â nivelul hormonilor sexuali ┼či cre┼čte riscul dezvolt─ârii sindromului ovarelor polichistice, o cauz─â des ├«nt├ólnit─â a infertilit─â┼úii de tip feminin.

┼×i femeile subponderale au o problem─â cu fertilitatea, din cauza nivelului sc─âzut de estrogen din organism. Dac─â pentru o pacient─â cu diagnostic de obezitate, procesul de sl─âbire este unul ├«ndelungat, ├«n cazul femeilor subponderale, num─ârul kilogramelor se poate recupera mult mai u┼čor, iar sarcina poate s─â apar─â pe cale natural─â.

Trecerea anilor afecteaz─â fertilitatea unui cuplu, chiar dac─â la o prim─â sarcin─â nu au fost probleme medicale. Este ceea ce se nume┼čte infertilitate secundar─â. De aceea, dac─â un cuplu de p─ârin┼úi care ├«┼či mai dore┼čte o sarcin─â, iar aceasta nu apare dup─â mai mult de un an de a┼čtept─âri ┼či ├«ncerc─âri repetate, ar trebui s─â se adreseze unui medic specialist ├«n infertilitate, a ad─âugat dr. Vythoulkas.

Procedura de fertilizare in vitro se ia ├«n calcul doar atunci c├ónd alte metode de tratament ale infertilit─â┼úii au dat gre┼č. Astfel, doar pe baza interpret─ârii analizelor pentru aflarea cauzelor infertilit─â┼úii medicul specialist poate pune un diagnostic precis ┼či un tratament pe m─âsur─â. Pentru fiecare diagnostic, exist─â un alt tratament, fie c─â ├«nseamn─â histerosalpingografie, interven┼úie laparoscopic─â sau inseminare artificial─â. Abia dup─â ce acestea au dat gre┼č, se pot lua ├«n calcul pa┼čii premerg─âtori procedurii de fertilizare in vitro.

2 jpg jpeg