Ce boli afectează fertilitatea

1 2 jpg jpeg

Pentru a afla care sunt bolile ce împiedică obţinerea unei sarcini, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Deşi sunt multe cazurile de infertilitate în care stresul ori vârsta sunt printre principalii factori ce împiedică apariţia unei sarcini, există şi o serie de afecţiuni, unele tăcute sau cu simptome comune cu ale altor boli din afara sferei genitale, ce afectează fertilitatea, ne-a declarat dr. Vythoulkas.

Ce este boala inflamatorie pelvină?

O afecţiune ce se manifestă prin dureri pelvine, uneori prin febră, tulburări la urinare sau chiar balonare ori tulburări de tranzit. Cel mai adesea, această afecţiune este cauzată de bolile cu transmitere sexuală (BTS) – infecţiile cu chlamydii, gonococ, mycloplasme ori de anumite intervenţii chirurgicale asupra uterului.

Nedepistate la timp, bolile cu transmitere sexuală se extind şi pot duce la inflamarea sau chiar la obstrucţia trompelor uterine, fapt ce poate împiedica obţinerea unei sarcini.

Tot bolile cu transmitere sexuală se fac răspunzătoare şi pentru infecţiile asupra colului uterin sau endocervicitele. Aceste boli cu transmitere sexuală pot afecta şi bărbaţii – nedepistate şi fără tratamentul potrivit pot evolua către azoosmermie sau absenţa spermatozoizilor din lichidul seminal.

Află care sunt cele mai frecvente afecţiuni ginecologice AICI

Tiroida şi infertilitatea

2 jpg jpeg

Hipotiroidismul este o afecţiune tiroidiană ce constituie o altă cauză a infertilităţii feminine, a continuat dr. Vythoulkas. Aceasta, prin deficitul de hormoni tiroidieni, afectează ovulaţia femeii şi îngreunează astfel procesul concepţiei.

Endometrioza afectează trompele, ovarele, colul uterin, vaginul şi, în cazuri rare, se extinde asupra altor organe (ficat, vezică urinară, intestin etc). Poate fi recunoscută prin durerile puternice manifestate în primele zile ale menstruaţiei, sângerări menstruale neregulate, dureri lombare acute, dar şi în timpul actului sexual.

Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare endocrină, prezentă la femeile tinere, şi este una dintre cauzele frecvente ale infertilităţii de tip feminin. Simptomele acestei afecţiuni nu sunt greu de depistat – lipsa menstruaţiei pe durata mai multor luni, kilogramele în plus, pilozitate excesivă. Această tulburare endocrină provoacă lipsa ovulaţiei şi duce, implicit, la diagnosticul de infertilitate.

Menopauza precoce şi sarcina

Menopauza precoce sau insuficienţa ovariană prematură este reprezentată de încetarea menstruaţiei înainte de împlinirea a 40 de ani, ne-a spus dr. Vythoulkas.

Apariţia menstrelor neregulate, a bufeurilor, a incotinenţei urinare, a uscăciunii pielii, a schimbărilor bruşte de dispoziţie, scăderea libidoului sunt simptome ale acestei afecţiuni ce afectează mai mult de 5% din populaţia feminină a lumii aflată la vârsta reproductivă. Diagnosticul se pune doar în urma unor analize hormonale amănunţite (FSH sau hormonul de stimulare ovariană, prolactină, estradiolul, AMH sau hormonul anti-mullerian).

Atenţie la surplusul de kilograme!

Nu în ultimul rând, obezitatea reprezintă o cauză a infertilităţii şi conduce la apariţia dezechilibrelor hormonale, la boli cronice şi la dereglări ale ciclului menstrual, afectând în mod direct ovulaţia. Obezitatea reprezintă un factor de infertilitate şi pentru bărbaţi, aceasta afectând în special calitatea şi cantitatea spermei.

2 jpg jpeg

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

www.vythoulkas.ro

Contact: 021.9607