Cauzele infertilităţii masculine

1 2 jpg jpeg

Chiar dac─â este un subiect un pic mai delicat pentru domni, acela de a-┼či testa b─ârb─â┼úia, ┼či ace┼čtia au destul de multe probleme medicale ce ├«i ├«mpiedic─â s─â fac─â un copil.

Despre cauzele infertilităţii masculine am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Când se pune diagnosticul de infertilitate

Atunci c├ónd un cuplu nu poate concepe un copil pe cale natural─â, dup─â un an de ├«ncerc─âri repetate ┼či neprotejate, prime┼čte diagnosticul de infertilitate, ne-a spus dr Vythoulkas. Primul pas ├«l reprezint─â ├«nceperea analizelor specifice acestui diagnostic.

Dac─â pentru o femeie, ┼čirul analizelor pe care le are de f─âcut este mai lung ┼či mai costisitor, setul de investiga┼úii pentru partea masculin─â ├«ncepe cu o spermogram─â, poate una dintre cele mai simple analize pentru testarea infertilit─â┼úii. Cele mai frecvent ├«nt├ólnite cauze sunt, ├«n cazul b─ârba┼úilor, anomaliile spermei, variocelul sau dilatarea vaselor testiculare, sechele ├«n urma unei boli cu transmitere sexual─â.

Ce analize sunt recomandate?

Spermograma, a punctat dr. Vythoulkas, este cea care ne ofer─â primele indicii clare despre calitatea ┼či cantitatea spermatozoizilor, este testul ce indic─é fertilitatea la nivelul lichidului seminal.

Un material seminal normal are în jur de 20 de milioane de spermatozoizi/ml, cu o mobilitate de minimum 50%. Recoltare acesteia se face după o perioadă de abstinenţă de 48 de ore, într-un recipient special pentru această investigaţie, steril, de unică folosinţă.

De asemenea, este recomandat ca ├«naintea efectu─ârii spermogramei pacientul s─â nu consume alcool ┼či s─â anun┼úe medicul dac─â urmeaz─â vreun tratament pentru o afec┼úiune cronic─â.

Recoltarea se face apoi într-un dintre cabineletele din clinică, tocmai pentru ca lichidul seminal să ajungă cât mai repede în laborator.

├Än urma cercet─ârii am─ânun┼úite, pot ie┼či la iveal─â urm─âtoarele anomalii ale spermei: oligospermia (num─âr mai mic dec├ót normalul al spermatozoizilor), astenospermia (capacitate redus─â de deplasare a spermatozoizilor), teratospermia (form─â anormal─â a spermatozoizilor ce face imposibil─â fecundarea ovulului) ┼či azoospermia (lipsa total─â a spermatozoizilor ├«n materialul seminal recoltat).

Cite┼čte ┼či: ┼ói-ai pierdut apetitul sexual? Aceste remedii schimb─â situa┼úia!

Factorii care determin─â infertilitatea masculin─â

O alt─â cauz─â important─â a infertilit─â┼úii de tip masculin o reprezint─â variocelul, a continuat dr. Vythoulkas. Aceasta ├«nseamn─â dilatarea venelor ├«n jurul testiculului, fapt ce afecteaz─â producerea spermei ┼či a calit─â┼úii acesteia.

Studiile arată că aproximativ 40% dintre bărbaţi suferă de variocele scrotate.

Bolile cu transmitere sexual─â se afl─â ┼či ele pe lista cauzelor infertilit─â┼úii de tip masculin, cel mai des ├«nt├ólnite fiind Gonoreea ┼či Chlamydia. Nedepistate la timp ┼či deci netratate corespunz─âtor, aceste infec┼úii ├«mpiedic─â spermatozoizii s─â ajung─â ├«n sperm─â, dar contribuie ┼či la sc─âderea motilit─â┼úii acestora.

Nu ├«n ultimul r├ónd, pe lista cauzelor infertilit─â┼úii se pot ad─âuga stresul din via┼úa de zi cu zi, un factor ce ne afecteaz─â mai mult dec├ót suntem con┼čtien┼úi, excesul de alcool, fumatul, alimenta┼úia de tip fast-food, exerci┼úiile duse la extrem, condi┼úiile toxice de munc─â (expunerea la pesticide, plumb, radia┼úii sau metale grele), dar ┼či netratarea la timp a unor afec┼úiuni ca rubeola, rujeola ┼či oreionul, boli ale copil─âriei ce afecteaz─â structura testiculului, bolile autoimune, traumatismele la nivelul testiculelor.