Cauzele infertilităţii feminine

1 2 jpg jpeg

Chiar dac─â ├«┼úi dore┼čti foarte mult s─â experimentezi sentimentul minunat de a fi m─âmic─â ┼či s─â ├«┼úi sim┼úi micu┼úul la piept, este posibil ca din cauza anumitor probleme de s─ân─âtate acest minunat eveniment s─â ├«nt├órzie s─â apar─â.

Doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist ├«n obstetric─â- ginecologie, cu supraspecializare ├«n infertilitate ne-a povestit despre cele mai frecvente cauze ce pot sta ├«n calea ├«ndeplinirii visului t─âu de a deveni p─ârinte. Din p─âcate statisticile actuale spun c─â la nivel mondial, deci includem ┼či Rom├ónia, unul din cinci cupluri primesc diagnosticul de infertilitate. Nu este o statistic─â ├«ncurajatoare, tocmai de aceea sf─âtuiesc toate acele cupluri care ├«ncearc─â de mai mult de un an de zile s─â ob┼úin─â o sarcin─â pe cale natural─â s─â cear─â ajutorul medicului specialist ├«n infertilitate, ne-a spus dr Vythoulkas. Cele mai importante cauze ale infertilit─â┼úii de tip feminin sunt:

Ovare polichistice

Sindromul ovarelor polichistice (SOV) afecteaz─â aproximativ 20% dintre femeile aflate la v├órsta fertil─â ┼či reprezint─â un dezechilibru hormonal ce afecteaz─â ovula┼úia, determin├ónd menstrua┼úiile neregulate, f─âc├ónd imposibil─â apari┼úia unei sarcini pe cale natural─â. Vizita la medicul specialist este necesar─â pentru a stabili exact diagnosticul, astfel c─â pacientele ce se confrunt─â cu SOV trebuie s─â urmeze un tratament medicamentos pentru restabilirea ovula┼úiei ┼či, de asemenea, cre┼čterea ┼čanselor apari┼úiei unei sarcini pe cale natural─â.

Afl─â care este leg─âtura dintre via┼úa sexual─â ┼či consumul de dulciuri AICI

Endometrioza

Pu┼úin diagnosticat─â la nivel mondial, endometrioza afecteaz─â foarte multe femei, cele mai comune simptome fiind durerile mari ├«n primele zile de menstrua┼úie sau ├«n timpul contactului sexual, senza┼úii de balonare ┼či crampe abdominale permanente, s├ónger─âri importante ├«n timpul menstrua┼úiei, absen┼úa sarcinii. Endometrioza este frecvent ├«nt├ólnit─â ├«n r├óndul femeilor cu v├órstele cuprinse ├«ntre 25 ┼či 40 de ani, aflate, deci, la v├órsta reproductiv─â. Din p─âcate, afec┼úiunea este descoperit─â abia c├ónd femeia ├«ncepe s─â fac─â investiga┼úii specifice pentru infertilitate. Laparoscopia este cea mai folosit─â metod─â de a diagnostica boala, dar ┼či de a o ├«ndep─ârta. Este o interven┼úie chirurgical─â minim invaziv─â, ce folose┼čte un dispozitiv numit laparoscop. Cu ajutorul acestuia se poate interveni asupra leziunilor sau chisturilor descoperite, cresc├ónd ┼čansele femeii de a r─âm├óne ├«ns─ârcinat─â pe cale natural─â. Din p─âcate, rata de recuren┼ú─â a endometriozei este de aproape 40%.

Menopauza precoce

Afec┼úiunea, cunoscut─â ┼či sub denumirea de insuficien┼ú─â ovarian─â prematur─â, afecteaz─â mai mult de 5% dintre femeile aflate la v├órsta reproductiv─â ┼či, a┼ča cum ├«i spune ┼či numele, este caracterizat─â de ├«ncetarea menstrua┼úiei ┼či a activit─â┼úii ovarelor. Diagnosticul se pune ├«n urma unor analize hormonale: FSH sau hormonul de stimulare ovarian─â, prolactina, estradiolul ┼či AMH sau hormonul anti-mullerian. De cur├ónd, o nou─â procedur─â, PRP (Platelet Rich Plasma), poate readuce speran┼úa ├«n sufletul femeilor diagnosticate cu menopauz─â precoce. Prin aceast─â tehnic─â inovatoare, aplicat─â cu succes ┼či ├«n alte specialit─â┼úi medicale (ortopedie, stomatologie, estetic─â), se extrag unele celule din s├óngele pacientei, se prelucreaz─â ┼či apoi se injecteaz─â ├«n ovare pentru a produce din nou material genetic, sau ├«n endometru, permi┼ú├óndu-i ├«ngro┼čarea pere┼úilor pentru a permite implantarea ┼či fixarea embrionului.

Alte cauze des ├«nt├ólnite ale infertilit─â┼úii de tip feminin sunt infec┼úiile inflamatorii, fibroamele uterine ┼či polipii uterini, malforma┼úiile uterine, anomaliile colului sau vaginului. De asemenea, a ad─âugat dr Vythoulkas, v├órsta femeilor care-┼či doresc s─â fac─â un copil a deveni o cauz─â a infertilit─â┼úii. ┼×i aceasta pentru c─â acestea ajung ├«n cabinetul medicului specialist abia dup─â ├«mplinirea v├órstei de 38-40 de ani c├ónd, dup─â cum ar trebui s─â ┼čtie, fertilitatea unei femei scade brusc.