Afec┼úiuni care te las─â f─âr─â urma┼či

1 2 jpg jpeg

Diabetul, risc de infertilitate la ambele sexe

O serie de boli pot afecta fertilitatea indirect, ├«n principal din cauza deregl─ârilor hormonale pe care le cauzeaz─â. Astfel, bolile tiroidei perturbeaz─â ovula┼úia ┼či pot induce menopauza.

Diabetul de tip 2 cauzeaz─â deregl─âri hormonale ┼či cicluri menstruale neregulate. Diabetul insulino-dependent determin─â oganismul s─â fabrice anticorpi care atac─â organele endocrine, inclusiv ovarele.

Rezultatele sunt reducerea num─ârului de ovule ┼či menopauza timpurie la femei, iar la b─ârba┼úi, disfunc┼úiile erectile.

Nu lăsa infecţiile netratate

Infec┼úiile cauzate de bolile cu transmitere sexual─â sunt periculoase, deoarece, netratate, pot duce la sterilitate. Boala inflamatorie pelvin─â este provocat─â de o infec┼úie bacterian─â la nivelul vaginului ┼či a colului uterin, care se r─âsp├ónde┼čte la organele genitale interne (uter, trompe uterine ┼či ovare).

Infecţia cu Chlamydia este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală. Se tratează cu antibiotice, dar trebuie descoperită înainte de a afecta organele sexuale interne.

Infec┼úia cu bacteria gonococ (gonoreea) afecteaz─â trompele uterine ┼či duce la infertilitate ├«n 20% din cazuri. Aproximativ 80% dintre femeile care au gonoree nu prezint─â simptome. ├Än cazul acestor boli, ambii parteneri trebuie s─â urmeze tratamentul.

Medicamente de care s─â te fere┼čti

De cele mai multe ori, nu boala propriu-zis─â afecteaz─â capacitatea de a procrea, ci tratamentul medicamentos prescris poate avea acest efect.

├Än aceast─â categorie se ├«ncadreaz─â medicamentele recomandate pentru tratarea hipertensiunii arteriale ┼či cele indicate ├«n tratamentul bolilor sistemice ┼či al epilepsiei.

De asemenea, chimioterapia folosită în tratamentul cancerului poate afecta capacitatea organismului de a produce ovule sau spermă sănătoase, ducând la sterilitate.

Probleme specifice Ei ┼či Lui

Cele mai frecvente probleme specifice femeilor care duc la infertilitate sunt ciclul menstrual neregulat (cauzat adesea de un dezechilibru hormonal), o interven┼úie chirurgical─â anterioar─â, endometrioza (tumori benigne constituite din ┼úesutul care c─âptu┼če┼čte cavitatea uterin─â, ├«n ovare, pe trompele uterine, pe vezica urinar─â), malforma┼úiile uterului sau fibroamele uterine. Greutatea prea mare sau prea mic─â, la fel ┼či v├órsta ├«naintat─â scad ┼čansele femeii de a r─âm├óne ├«ns─ârcinat─â.

├Än cazul b─ârba┼úilor, ejacularea precoce, varicocelul (dilata┼úia venelor ce dreneaz─â testiculul) ┼či obstruc┼úiile la nivelul testiculelor pot afecta fertilitatea.

Pe lângă acestea, problemele legate de producerea spermei - producţia unei cantităţi prea mici de spermă, absenţa spermei în lichidul seminal sau absenţa lichidului seminal, forma sau structura anormală a spermatozoizilor, diminuarea vitalităţii acestora - sunt câteva afecţiuni care pot interveni în procesul de fertilizare. Aceste afecţiuni pot fi înnăscute sau dobândite în cursul vieţii, în urma unor accidente sau din cauza unor boli.