Factori care pot sc─âdea fertilitatea femeilor. Sfatul medicului

1 fertilitate jpg jpeg

Exist─â numeroase cauze care ├«mpiedic─â instalarea unei sarcini, de la infec┼úii la malforma┼úii ┼či diverse afec┼úiuni alte organelor reproduc─âtoare. Aflarea exact─â a cauzei este esen┼úial─â pentru cuplurile care ├«┼či doresc copii.

Medicul ginecolog-obstetrician Ciprian Morariu atrage atenţia că rata generală de fertilitate în lume este de 20%. Adică o sarcină confirmată ecografic, apărută în urma actului sexual neprotejat, apare la 20% din cupluri. În restul de 80% este vorba de diverţi factori care pot influenţa negativ fertilitatea.

Endometrioza ┼či chisturile ovariene

Cel mai ├«nt├ólnit factor care duce la sc─âderea fertilit─â┼úii feminine este endometrioza, boal─â caracterizat─â prin cre┼čterea anormal─â a ┼úesutului care c─âptu┼če┼čte uterul. ┼óesutul se poate extinde spre ovare sau trompele uterine, favoriz├ónd apari┼úia inflama┼úiei ┼či a durerii puternice. Adesea, afec┼úiunea trece neobservat─â c├ónd nu sunt simptome, ├«n special ├«n faza incipient─â, sau este ignorat─â (poate fi confundat─â cu disconfortul din timpul menstrua┼úiei).

Netratat─â, endometrioza, dar ┼či chisturile ovariene scad rata de fertilitate cu 50%. Chisturile de ovar cresc tensiunea intra-ovarian─â ┼či pot ap─ârea ┼či aderen┼úe ÔÇô ÔÇ×g─âsim ovare ├«nglobate ├«ntr-un p─âienjeni┼č de aderen┼úe. Evident c─â ovocitul care o s─â plece nu o s─â ajung─â ├«n contact cu trompa, deoarece este blocatÔÇť, spune medicul ginecolog.

Diverse infecţii   

├Än multe cazuri, infec┼úiile cu transmitere sexual─â sunt de vin─â pentru incapacitatea de a concepe copii. Chlamydia ┼či gonoreea sunt cel mai des ├«nt├ólnite astfel de infec┼úii care ├«mpiedic─â ob┼úinerea unei sarcini. ├Än lipsa diagnosticului ┼či tratamentului, infec┼úia cu Chlamydia ┼či gonoreea pot cauza apari┼úia bolii inflamatorii pelvine, care duce la sc─âderea fertilit─â┼úii sau la infertilitate. Inflamarea trompelor uterine, afec┼úiune cunoscut─â sub numele de salpingit─â ┼či care afecteaz─â peste 10% dintre femei de-a lungul vie┼úii, se manifest─â prin ÔÇ×├«nfundareaÔÇť trompelor. Debutul timpuriu al vie┼úii sexuale, partenerii sexuali multipli, sexul neprotejat ┼či igiena intim─â precar─â sunt c├óteva cauze care duc la apari┼úia salpingitei.

Mycoplasma, ureaplasma ┼či streptococul de grup B sunt alte infec┼úii care pot afecta fertilitatea.

Malformaţiile genitale  

At├ót femeile, c├ót ┼či b─ârba┼úii pot prezenta malforma┼úii la nivelul aparatului genital. Astfel, o femeie poate avea sept vaginal ÔÇô c├ónd vaginul este ├«mp─âr┼úit ├«n dou─â ┼či comunic─â ori cu un canal cervical ori cu altul, dar poate nu cu zona bun─â pentru concepere. Se mai poate ├«nt├ómpla s─â fie 2 coluri, iar lichidul spermatic s─â nu se duc─â unde trebuie pentru implantare.

La bărbaţi, testiculul necoborât (o problemă congenitală) reprezintă o cauză de infertilitate. Pentru a concepe, trebuie să fie îndeplinite anumite condiţii de circulaţie sangvină, de temperatură locală. Ca să se producă spermatoizii, temperatura trebuie să fie cu un grad sub cea a organismului, de aceea un testicul necoborât nu poate fi funcţional.

Intervenţiile chirurgicale

Dac─â se efectueaz─â un chiuretaj, medicul trebuie s─â spun─â femeii c─â unul dintre efectele adverse care pot surveni ├«n urma interven┼úiei ├«l reprezint─â apari┼úia sinechiei uterine (pere┼úii cavit─â┼úii uterine se ÔÇ×lipescÔÇŁ). Colul poate fi blocat ┼či din cauza unor polipi cervicali, dar ┼či a unei inflama┼úii pelviene. Patologiile traumatice pot ap─ârea dup─â diverse interven┼úii, cum sunt abla┼úia de endometru sau ├«ndep─ârtarea polipilor uterini.

Varicocelul

Cei mai frecven┼úi factori care influen┼úeaz─â negativ fertilitatea la b─ârba┼úi sunt cei urologici. De departe, cel mai ├«nt├ólnit este varicocelul, dilata┼úie varicoas─â a vaselor care transport─â s├ónge c─âtre testicul. ├Än caz c─â nu ┼čtiai, aproximativ 40% dintre b─ârba┼úii cu probleme de fertilitate sufer─â din cauza varicocelului.

O altă infecţie de temut care duce la infertilitate la bărbaţi este oreionul.

┼×i bolile autoimune pot fi implicate

C├ónd se fac investiga┼úii am─ânun┼úite pentru a detecta cauzele de infertilitate, medicii iau ├«n calcul ┼či patologiile sistemice, care afecteaz─â ├«ntregul organism, de exemplu bolile autoimune.

Factorii de mediu adic─â o diet─â nes─ân─âtoas─â, viciile precum fumatul ┼či consumul de b─âuturi cu alcool, sportul intens, lenjeria intim─â str├ómt─â ┼či stresul sunt al┼úi factori care pot d─âuna fertilit─â┼úoo.

Sfatul specialistului

Dr. Morariu Ciprian

Genesys Fertility Center, Bucure┼čti

genesys-fertility.ro, tel: 0733-999.999

Dac─â un cuplu nu poate concepe un copil dup─â o perioad─â variabil─â de 1 an de contact sexual neprotejat (indicator relevant pentru infertilitate), sunt necesare investiga┼úii am─ânun┼úite. Pe l├óng─â factorii specifici, ├«n func┼úie de sex, avem ┼či factorii de cuplu, dintre care cei mai importan┼úi sunt factorii imunitari. Ace┼čtia sunt reprezentan┼úi de anumi┼úi anticorpi produ┼či de celulele cervicale ├«mpotriva spermei, mai exact, colul femeii nu mai este permeabil la sperma b─ârbatului.