Tot ce trebuie să ştii despre prezervativ

1 2 jpg jpeg

Considerate un mijloc sigur de protecţie împotriva sarcinilor nedorite, dar şi a bolilor cu transmitere sexuală, prezervativele aduc beneficii atâta timp cât sunt folosite corect.

„Prezervativul are un rol dublu când vine vorba de funcţionare şi asta le spun mereu pacienţilor. El salvează vieţi, prin faptul că poate preveni mai multe afecţiuni, dar îi ajută şi pe bărbaţi să-şi crească performanţele sexuale. Mai exact, inelul de la baza prezervativului ajută la menţinerea pentru mai mult timp a erecţiei, ceea ce prelungeşte şi actul sexual”, spune Iuliana Mirela Balteş, medic de planificare familială în cadrul Complexului Multifuncţional „Caraiman” din Bucureşti. Soluţii rapide pentru «situaţii extreme» Din grabă sau din neatenţie, multe din cupluri ajung să folosească prezervativul după ce actul sexual a început. Rezultatele unui studiu, publicat în 2012 în Jurnalul Sănătăţii Sexuale, au arătat că aproximativ 25% dintre cuplurile care folosesc prezervativ ajung să-l aplice în timpul actului sexual, înainte de momentul ejaculării.

Chiar dacă bărbatul nu simte că se apropie momentul ejaculării, penetrarea fără prezervativ creşte semnificativ riscul de transmitere a bolilor cu transmitere sexuală, atenţionează specialiştii. În cazul în care prezervativul se rupe, deşi situaţiile sunt rar întâlnite, „rezolvările” trebuie să fie rapide.

„Într-o astfel de situaţie, primul lucru pe care trebuie să-l facă partenerii este toaleta organelor genitale cu apă şi săpun. Indicat este şi ca partenera să aplice imediat în vagin un spermicid, sub formă de gel sau cremă. Astfel, scade riscul de transmitere a bolilor sexuale. O altă soluţie rapidă la trebuie să apeleze femeia este contracepţia de urgenţă”, recomandă medicul Iuliana Balteş.

Te-ar mai putea interesa:

- 5 lucruri de ştiut despre prezervative

- Ce efect are prezervativul asupra florei vaginale

- 4 din 5 tinerii folosesc prezervativul la primul contact sexual

Folosit corect, prezervativul protejează în proporţie de 97% de bolile cu trasmitere sexuală, inclusiv HIV/SIDA, şi de sarcinele nedorite. În urma mai multor studii, specialiştii în domeniu au ajuns la concluzia că el oferă protecţie şi în cazul infecţiei cu HPV (virusurile papiloma umane), dar nu în totalitate.

Situaţia este similară şi în cazul afecţiunilor care se transmit la contactul direct dintre tegumente. „Prezervativul nu are rol protector în cazul congilomatozei genitale, mai precis negii şi verucile care apar în această zonă. Deşi nu reduce în totalitatea riscul de trasmitere a acestor probleme, prezervativul diminuează şansele”, a mai adăugat medicul de planificare familială.

În comerţ, cele mai întâlnite tipuri de prezervative sunt cele din latex, poliuretan (un fel de plastic) sau cauciuc natural. Spre deosebire de cele confecţionate din poliuretan şi ţestul animal, prezervativele din latex sunt mai rezistente şi oferă o protecţie mai mare împotriva bolilor.

În cazul sensibilităţii la latex, situaţie întâlnită la aproximativ 1-2% dintre femei şi bărbaţi, specialiştii recomandă folosirea prezervativului din cauciuc natural.

„Este important ca persoana să facă distincţia dintre alergia la latex şi senzaţia de disconfort dată de prezervativul pus incorect. Reacţia alergică poate fi determinată de medic. Pe lângă prezervativul din cauciuc natural, persoana poate folosi şi lubrifiant pe bază de apă”, spune medicul Iuliana Mirela Balteş. Spre deosebire de lubrifiantul pe bază de ulei sau silicon, cel cu apă nu deteriorează latexul.

2 jpg jpeg

Dr. Iuliana Mirela Balteş,

medic de planificare familială,

Complexul Multifuncţional „Caraiman”, Bucureşti

Folosirea incorectă duce la disconfort

Nu există riscul de apariţie a oricărei probleme atâta tip cât prezervativul este folosit corect. Folosirea incorectă este şi cea mai întâlnită problemă când vine vorba de prezervative. De multe ori, senzaţia de disconfort, resimţită de unul dintre parteneri în timpul actului sexual, este dată de faptul că nu este pus corect prezervativul.

Eficienţa lui creşte atâta timp cât este utilizat în paralel cu un alt mijloc de contracepţie, cum sunt anticoncepţionalele, dar şi atunci când este folosit corect la fiecare act sexual (vaginal, oral sau anal). Un alt lucru ce trebuie ştiut este că prezervativul nu diminuează în niciun fel plăcerea din timpul actului sexual. De multe ori, lucrul acesta este folosit drept scuză de unii bărbaţi.