┼×tii ce riscuri implic─â un avort?

1 2 jpg jpeg

├Än Rom├ónia, ne confrunt─âm cu o sc─âdere continu─â a natalit─â┼úii ┼či cu o cre┼čtere a num─ârului de avorturi provocate cu o rat─â de 26,7 la mie. O statistic─â foarte clar─â nu poate fi ┼úinut─â la noi, deoarece nu toate avorturile sunt declarate ┼či f─âcute ├«n cadrul unei unit─â┼úi medicale.

Modalităţi de întrerupere a sarcinii

Prima ┼či cea mai cunoscut─â metod─â este cea a chiuretajului. Aceasta se face ├«naintea ├«mplinirii primelor 22 de s─âpt─âm├óni de gesta┼úie, c├ónd f─âtul c├ónt─âre┼čte mai pu┼úin de 500 de grame. Pentru avortul chirurgical sunt utilizate diferite proceduri. ├Änainte ┼či dup─â avortul chirurgical sunt necesare un examen fizic ┼či analize de laborator, informarea pacientei despre modul ├«n care va decurge procedura, despre auto-├«ngrijire, despre simptomele ulterioare avortului care necesit─â interven┼úie medical─â de urgen┼ú─â, dar ┼či despre modalit─â┼úi de planificare familial─â.

Femeile care se tem de chiuretajul chirurgical apeleaz─â la ├«ntreruperea sarcinii prin administrarea unui tratament medicamentos. Riscurile sunt destul de mari ┼či ├«n acest caz, iar dup─â administrarea lor sunt frecvente crampele sau durerea ├«n zona abdomenului inferior.

Atenţie!

Complicaţiile care pot să apară pot duce chiar la infertilitate. După orice fel de intervenţie chirurgicală sunt anumite riscuri, însă în cazul unui avort, fie el spontan, fie provocat, este posibilă apariţia infertilităţii la femei.

Hemoragia uterin─â

Riscul de deces prin hemoragie cre┼čte odat─â cu:

- vârsta gravidei,

- vârsta gestaţională, dacă este mai mare de 20 de săptămâni,

- existenţa unei perforaţii uterine,

- prezenţa unei rupturi uterine,

- realizarea unui avort incomplet (cu resturi fetale sau placentare).

Info

Se pot pierde ├«ntre 100 ┼či 1000 mililitri de s├ónge.

Cite┼čte ┼či: Ce ri┼čti dac─â am├óni o sarcin─â dup─â 35 de ani

Febra

Infec┼úia este extrem de rar─â dup─â un avort. Totu┼či, o infec┼úie poate provoca febr─â ├«n termen de 2-3 zile de la efectuarea avortului.

Gre┼úurile ┼či ├«nt─ârirea s├ónilor

De obicei, greţurile provocate de sarcină dispar la o zi după avort, dar întărirea sânilor persistă până la 3 săptămâni la unele femei.

Următoarea menstruaţie

Corpul ├«ncepe un nou ciclu imediat dup─â avort. Ovula┼úia apare la 2-3 s─âpt─âm├óni distan┼ú─â ┼či urm─âtoarea menstrua┼úie are loc la peste 4-5 s─âpt─âm├óni. Dup─â un avort chirurgical, urm─âtoarea menstrua┼úie ar putea fi pu┼úin mai abundent─â dec├ót o menstrua┼úie normal.

O femeie care a efectuat un avort trebuie s─â ┼čtie c─â la 7 zile dup─â chiuretaj exist─â riscul de a r─âm├óne ├«ns─ârcinat─â, ├«n cazul ├«n care nu a folosit metode de contracep┼úie moderne.

Alte simptome care pot apărea după o întrerupere de sarcină

- tulbur─âri psihice, remu┼čc─âri obsesive sau sentiment de vinov─â┼úie ca fiind o consecin┼ú─â a ┼čocului emo┼úional, a sechelelor avortului sau a interpretarii suferin┼úelor, complica┼úiilor postavortum, a consecin┼úelor lor personale, familiale ┼či sociale, a fricii de o nou─â sarcin─â.

- sarcina ectopică: aproximativ 1% din avorturile provocate vor avea o infecţie postavort, ceea ce predispune la un risc crescut de sarcini ectopice la o concepţie ulterioară.