Metode de contracepţie la femei

1 2 jpg jpeg

Potrivit celor mai recente statistici, cele mai cunoscute metode de contracepţie în România sunt: prezervativul (95%), pilulele contraceptive (94%), retragerea înaintea ejacularii (83%), steriletul (75%), metoda calendarului (74%) şi pilula de a doua zi (72%). Iată ce trebuie să ştii despre metodele de contracepţie la femei!

Metode de contracepţie la femei: steriletul

Steriletul este un dispozitiv de dimensiuni mici, de cupru sau pe bază de hormoni. Are un procent de protecţie de 99% şi este util şi pentru că diminuează crampele menstruale şi nu determină creşteri în greutate.

Asigură contracepţia pe o perioadă mai mare de timp, 3 sau 5 ani, în funcţie de produsul folosit. Cel care va monta dispozitivul este medicul ginecolog.

Metode de contracepţie la femei: inelul vaginal

Inelul vaginal a apărut mai întâi în Statele Unite ale Americii, iar de aproximativ trei ani şi în ţara noastră. Această metodă de contracepţie se bazează pe hormoni (atât estrogen, cât şi progesteron) şi constă în montarea, în fiecare lună, a unui astfel de inel, cât mai adânc în vagin.

Hormonii pe care îi conţine sunt eliberaţi în organism. Dispozitivul se scoate în perioada ciclului menstrual. Metoda este eficientă în proporţie de 99%, însă nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Metode de contracepţie la femei: implantul contraceptiv

Implantul contraceptiv este o metodă eficientă de protecţie împotriva sarcinilor nedorite. Medicul montează un tub fin, de grosimea unui ac, sub piele, pe braţ. Oferă protecţie împotriva sarcinii timp de trei ani şi poate fi îndepărtat oricând. Acesta trebuie folosit numai la recomandara medicului, pentru că este contraindicat femeilor care suferă de anumite tipuri de cancer, de tromboză sau unele afecţiuni severe ale ficatului.

Plasturele contraceptiv

O altă metodă de contracepţie la femei este plasturele contraceptiv. A apărut în Statele Unite ale Americii şi conţine hormoni sexuali feminini, care se eliberează prin piele în organismul femeii.

Femeile care recurg la această metodă trebuie să aplice câte un astfel de plasture în fiecare săptămână, pe pielea uscată, pe braţ, pe coapse, pe spate sau pe burtă. Este indicat să consultaţi medicul ginecolog înainte de a recurge la această metodă contraceptivă, căci poate avea reacţii adverse.

Metode de contracepţie la femei: anticoncepţionalele

Pilulele contraceptive conţin doze variate de hormoni şi sunt folosite de femei pentru prevenirea apariţiei unei sarcini nedorite, însă nu oferă protecţie îm potriva bolilor cu transmitere sexuală.

Pilula combinată pe bază de estrogen şi progesteron oferă 99% protecţie contra unei sarcini nedorite. De asemenea, în cazul unui contact sexual neprotejat, se poate folosi pilula de a doua zi.