Efecte nedorite ale anticoncepţionalelor

1 2 jpg jpeg

Anticoncep┼úionalele fac parte din categoria metodelor care au ca scop protejarea fa┼ú─â de o sarcin─â nedorit─â. Sunt administrate sub form─â de pilule sau tablete (comprimate). Nu orice femeie poate utiliza contraceptivele orale, deoarece, ├«n prezen┼úa anumitor afec┼úiuni ┼či factori de risc, pot duce la efecte adverse severe.

Provoacă greaţa

Potrivit speciali┼čtilor, grea┼úa este o reac┼úie normal─â a organismului dup─â administrarea anticoncep┼úionalelor. Ar trebui s─â treac─â de la sine ├«n decursul a c├óteva luni dup─â ce ai ├«nceput s─â le iei.

Dureri de cap, ame┼úeli ┼či sensibilitate mamar─â

Astfel de simptome pot semnala faptul c─â ar trebui ├«ntrerupt, cel pu┼úin pentru o perioad─â, tratamentul contraceptiv hormonal. Dac─â nu dore┼čti acest lucru, ├«ncearc─â ┼či alte anticoncep┼úionale, bine├«n┼úeles, recomandate de medicul t─âu ginecolog.

Sângerări

├Än primele luni de la administrarea pilulei contraceptive pot ap─ârea u┼čoare s├ónger─âri, acestea fiind explicate prin prezen┼úa hormonilor con┼úinu┼úi de ea. Dac─â astfel de s├ónger─âri nu dispar dup─â 3 luni, mergi la medic!

Pot afecta ficatul

Pilulele contraceptive pot cre┼čte riscul de cancer hepatic, de tumori necanceroase la ficat ┼či de hemangiom hepatic. Pot duce la cre┼čterea concentra┼úiei de colesterol ├«n sucul biliar ┼či la ├«ncetinirea evacu─ârii sucului biliar ├«n intestin.

Modificări de dispoziţie

Majoritatea anticoncep┼úionalelor orale prezint─â acest dezavantaj, de a predispune c─âtre st─âri emo┼úionale negative. ├Än cazul ├«n care acestea se men┼úin, vorbe┼čte cu medicul despre eventualitatea schimb─ârii metodei contraceptive.

Libido sc─âzut

Este foarte probabil ca dup─â o perioad─â lung─â de timp ├«n care ai luat anticoncep┼úionale s─â nu mai ai aceea┼či poft─â de sex ca alt─âdat─â. Acest efect apare din cauza faptului c─â duc la sc─âderea testosteronului, hormon implicat ├«n men┼úinerea libidoului.

Riscul de cancer

Studiile arat─â c─â anticoncep┼úionalele orale pot cre┼čte riscul apari┼úiei unor tipuri de cancer (de s├ón, de col uterin, hepatic). Totu┼či, tot cercet─ârile arat─â c─â pilulele contraceptive scad probabilitatea de a face cancer endometrial ┼či ovarian.

Fum─âtoarele, mai expuse

Fum─âtoarele care iau anticoncep┼úionale au o probabilitate mai mare de a face cheaguri de s├ónge, precum ┼či afec┼úiuni ale vezicii biliare, al unor probleme hepatice ┼či de vedere.

Atenţie!

Dac─â dore┼čti s─â ├«ncepi s─â iei anticoncep┼úionale, trebuie s─â faci, mai ├«nt├ói de toate, o vizit─â la medicul ginecolog. Aceste pastile trebuie prescrise de medic ├«n func┼úie de rezultatul unor analize.

Anticoncep┼úionalele ├«ngra┼č─â?

Numeroase studii arat─â c─â pilulele contraceptive nu sunt o cauz─â a ├«ngr─â┼č─ârii. Cel mai adesea, cre┼čterea ├«n greutate este pus─â pe seama stilului de via┼ú─â sedentar ┼či a alimenta┼úiei dezechilibrate. Uneori, este posibil ca administrarea pilulelor s─â coincid─â cu faptul c─â femeia consum─â o mai mare cantitate de alimente care duc la ├«ngr─â┼čare. Cu toate acestea, anumite pilule pot determina cre┼čterea poftei de m├óncare. Au ┼či beneficii

Anticoncep┼úionalele pot fi prescrise ┼či ca tratament.

ÔÇó Amelioreaz─â ┼či trateaz─â dismenoreea (menstrua┼úie ├«nso┼úit─â de dureri);

ÔÇó Reduc severitatea sau frecven┼úa migrenelor menstruale;

ÔÇó ├Ämbun─ât─â┼úesc aspectul pielii ┼či reduc acneea;

ÔÇó Scad riscul apari┼úiei de boal─â inflamatoare pelvian─â;

ÔÇó Ajut─â la men┼úinerea densit─â┼úii oaselor ├«n anii de dinaintea menopauzei.