Cui i se potrive┼čte metoda contraceptiv─â cu ovule

1 2 jpg jpeg

Spermicidele sunt metode de contracep┼úie care distrug sperma dac─â sunt introduse ├«n vagin ├«nainte de actul sexual. Acestea se prezint─â sub mai multe forme: creme, geluri, tablete, sprayuri ┼či ovule ┼či se pot procura f─âr─â re┼úet─â de la farmacie. Te protejeaz─â 4 ore Spre deosebire de contracep┼úia oral─â, ovulele asigur─â protec┼úie contraceptiv─â p├ón─â la 4 ore de la aplicare. Astfel, este nevoie de o nou─â doz─â dac─â actul sexual nu are loc ├«n acest timp sau dac─â se repet─â. Capsula se introduce c├ót mai ad├ónc ├«n vagin (este bine s─â stai ├«n pozi┼úia culcat), ├«nainte cu 10-15 minute de raportul sexual, indiferent de perioada ciclului menstrual. Imediat dup─â contact, toaletarea se va face doar extern cu ap─â, f─âr─â s─âpun sau gel intim, ├«ntruc├ót acestea pot anula ac┼úiunea spermicid─â a contraceptivului ┼či dup─â 6 ore de la raportul sexual. ├Än plus, ai grij─â ca atunci c├ónd folose┼čti ovule s─â nu mai utilizezi un alt medicament cu administrare local─â, ├«ntruc├ót acesta poate inactiva spermicidul. Pont

Nu se recomandă utilizarea lor în caz de leziuni vaginale!

Utilizarea frecvent─â poate provoca irita┼úii, reac┼úii alergice ┼či senza┼úia de arsur─â genital─â. ├Än plus, folosirea unui spermicid cu o alt─â metod─â de contracep┼úie poate cre┼čte riscul de infec┼úii ale tractului urinar la femei, indiferent dac─â dispozitivul este un prezervativ sau diafragm─â.

Dacă ai observat că ovulul s-a topit, păstrează-l la frigider. Acesta va reveni la forma iniţială, fără ca proprietăţile medicamentului să se modifice.

Cele mai utilizate spermicide sunt ovulele, care se aplic─â u┼čor ├«n vagin, unde se dizolv─â. Aceast─â metod─â de contracep┼úie nu te fere┼čte de bolile cu transmitere sexual─â sau HIV (virusul care provoac─â SIDA) ┼či nici nu ofer─â o protec┼úie total─â.

Spre deosebire de contraceptivele pe bază de hormoni, eficienţa spermicidelor (ca unică metodă de contracepţie) variază în jur de 70-80%. Dacă este folosită alături de prezervativ sau diafragmă, procentul de protecţie poate ajunge la 97%.

În general, spermicidele sunt o alegere potrivită pentru femeile care au contact sexual doar din când în când ori au nevoie de protecţie împotriva sarcinii în cazul în care au uitat să ia pilula contraceptivă.

Metoda este recomandat─â ┼či femeilor care au n─âscut, al─âpteaz─â sau se afl─â ├«n perioada de premenopauz─â.

Contracep┼úia cu ovule ca metoda contraceptiv─â este mai pu┼úin eficient─â dec├ót pilulele sau prezervativul. Chiar ┼či ├«n condi┼úiile utiliz─ârii corecte ┼či consecvente, contraceptivele cu ovule au o rat─â mai pu┼úin eficient─â.

Ele pot fi utilizate de orice femeie, ├«n special de cele care au contacte sexuale rare, ocazionale, precum ┼či cele care au contraindica┼úii temporare sau permanente pentru contraceptivele orale sau sterilet ori sunt alergice la latex. Utilizarea frecvent─â poate duce la irita┼úii locale sau la o senza┼úie de disconfort.