Cele mai sigure metode de contracepţie

1 2 jpg jpeg

Societatea modern─â este una care fuge de responsabilitatea de a mai crea oameni care s─â ├«┼či doreasc─â familii timpurii. De aceea, s-au descoperit o multitudine de metode de contracep┼úie ┼či s-a educat foarte pu┼úin popula┼úia ├«n vederea inform─ârii cu privire la efectele secundare ale acestor metode.

Cele mai sigure metode de contracep┼úie ÔÇô abstinen┼úa, metode de contracep┼úie 100% sigur─â

Dac─â este s─â d─âm un r─âspuns 100% adev─ârat la ├«ntrebarea care este cea mai sigur─â metod─â de contracep┼úie, acest este foarte simplu ÔÇô abstinen┼úa. Din p─âcate, abstinen┼úa p├ón─â la dorin┼úa de a ├«ntemeia familie nu mai este la mod─â. Cu toate c─â aceasta este cea mai s─ân─âtoas─â, c─âci p─âstreaz─â femeile ┼či b─ârba┼úii s─ân─âto┼či pentru a putea fizic s─â procreeze, este cea mai pu┼úin promovat─â din cauza faptului c─â este considerat─â demodat─â.

Totu┼či, metodele contraceptive prezint─â multe efecte secundare, nu sunt 100% sigure, iar avortul are, de obicei, complica┼úii at├ót la nivel fizic, c├ót ┼či psihic. Cu toate acestea, tinerii care nu se simt preg─âti┼úi ├«nc─â s─â ├«┼či ├«ntemeieze o familie ar trebui s─â ┼čtie despre cele mai sigure metode de contraceptive.

Cele mai sigure metode de contracep┼úie ÔÇô vasectomie sau legarea trompelor pentru cine nu mai dore┼čte copii

Una dintre cele mai sigure metode de contracep┼úie, dup─â abstinen┼ú─â, este contracep┼úia permanent─â, prin care b─ârbatul efectueaz─â opera┼úia de vasectomie sau femeia este de acord s─â fac─â ligatura chirurgical─â, adic─â legarea trompelor. Persoanele care doresc s─â recurg─â la astfel de metode ar trebui s─â fie foarte sigure c─â nu mai vor copii niciodat─â ┼či ar trebui s─â discute serios at├ót cu un medic ginecolog, c├ót ┼či cu un psiholog.

O alt─â metod─â contraceptiv─â dintre cele mai sigure este steriletul, care se introduce, de obicei, dup─â cel pu┼úin o na┼čtere. Steriletul este un dispozitiv intrauterin, care ├«nfund─â trompele, astfel nepermi┼ú├ónd zigotului s─â intre ├«n uter pentru dezvoltare. Un astfel de dispozitiv poate fi ┼úinut p├ón─â la 10 ani. Riscul expulz─ârii accidentale a dispozitivului este foarte mic, de aceea steriletul este o metod─â contraceptiv─â sigur─â.

Cele mai sigure metode de contracep┼úie ÔÇô pilulele contraceptive, metod─â sigur─â care prezint─â efecte secundare

Pilulele anticoncep┼úionale au o siguran┼ú─â de 99%, ├«ns─â exist─â diferite efecte secundare, de multe ori nepl─âcute ┼či nedorite de c─âtre femei. ├Än acest procent mic de 1% intr─â femeile care nu ├«┼či administreaz─â corect pilula. Aceasta se ia o dat─â pe zi, de obicei seara ┼či dac─â se poate la aceea┼či or─â, asta pentru o siguran┼ú─â mai mare. Cu toate acestea, este bine s─â ┼čti┼úi c─â 8 din 100 de femei care folosesc aceast─â metod─â r─âm├ón ├«ns─ârcinate ├«ntr-un an.

Alte metode de contracep┼úie printre cele mai sigure sunt retragerea, ├«n termeni medicali ÔÇ×coitus interruptusÔÇŁ┼či metoda calendarului. Prima nu este cea mai pl─âcut─â ┼či nici cea mai s─ân─âtoas─â. De altfel, unii medici o consider─â ca fiind o metod─â foarte apropiat─â de masturbare. Oricum, folosit─â cum trebuie, aceast─â metod─â este printre cele mai sigure. Partenerii care se cunosc de mult timp ar trebui s─â identifice mai u┼čor perioadele de fertilitate, adic─â atunci c├ónd femeia este ├«n perioada de ovula┼úie. Abstinen┼úa ├«n acea perioad─â este o metod─â de contracep┼úie sigur─â ┼či normal─â. Trebuie s─â preciz─âm c─â pentru a recunoa┼čte c├ót mai bine perioada de ovula┼úie este nevoie de menstrua┼úie regulat─â ┼či cunoa┼čterea propriului organism. Folosit─â cum trebuie, calendarul este o metod─â de contracep┼úie sigur─â.

Cele mai sigure metode de contracep┼úie ÔÇô prezervativul nu este o metod─â sigur─â

Mult─â lume crede c─â prezervativul este cea mai sigur─â metod─â pentru prevenirea unei sarcini ┼či pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexual─â. ├Än realitate, nu este deloc a┼ča. Prezervativul nu fere┼čte 100% pe cineva nici de boal─â, nici de sarcin─â. De altfel, 10 femei din 100 r─âm├ón ├«ns─ârcinate la un moment dat. Fiind una din cele mai folosite metode de contracep┼úie, ar trebui s─â se ┼čtie c─â nu este at├ót de sigur─â precum se spune. Utilizarea necorespunz─âtoare a prezervativelor le face nesigure ├«n fa┼úa sarcinii ┼či bolilor.

Ce s─â evita┼úi c├ónd folosi┼úi un prezervativ: folosirea unui prezervativ expirat, folosirea unui prezervativ de mai multe ori, folosirea obiectelor ascu┼úite la deschiderea ambalajului, aplicarea prezervativului prea t├órziu ┼či scoaterea lui mai devreme, folosirea unui prezervativ prea mare sau prea mic. Oricum, ├«n condi┼úiile utiliz─ârii corecte a prezervativului doar 2 din 100 de femei r─âm├ón ├«ns─ârcinate.

Mai pu┼úin folosite, dar sigure sunt ┼či metode precum contracep┼úia injectabil─â sau implantul. Ambele con┼úin hormoni asem─ân─âtori cu cele din pilule, deci sunt la fel de eficiente. Nu sunt metode foarte utilizate la noi ├«n ┼úar─â. ├Änainte de a folosi orice metode de contracep┼úie ce presupune medica┼úie, ar trebui s─â discuta┼úi cu un medic specialist, este singurul ├«n m─âsur─â s─â v─â informeze cu privire la eficien┼ú─â ┼či riscuri.