Ce reacţii adverse pot avea anticoncepţionalele

1 2 jpg jpeg

Anticoncepţionalele trebuie administrate numai după consultarea unui medic ginecolog, pentru că ele pot avea efecte adverse, mai ales la femeile fumătoare, la cele care suferă de anumite boli sau care au risc crescut de a dezvolta o maladie.

Pot s─â scad─â libidoul

Reac┼úiile adverse pot fi minore ┼či tranzitorii, cum ar fi grea┼úa, v─ârs─âturile, ame┼úelile, durerea de cap, tensiunea ├«n s├óni, urticaria, s├ónger─ârile vaginale ├«n afara menstrua┼úiei, dar ┼či mai grave, precum hirsutismul (cre┼čterea anormal─â a p─ârului pe fa┼ú─â, pe corp ┼či pe membre), problemele hepatice, diminuarea libidoului ┼či contactele sexuale dureroase care apar ca urmare a sc─âderii lubrifierii. Administrate pe termen lung, pilulele pot agrava anumite boli. Este cazul fibromului uterin ┼či a endometriozei (prezen┼úa de ┼úesut uterin ├«n afara uterului).

Estrogenul provoacă retenţie de apă

Cea mai mare controvers─â ├«n ceea ce prive┼čte reac┼úiile adverse ale anticoncep┼úionalelor este legat─â de cre┼čterea ├«n greutate. Pilulele cu o concentra┼úie mare de estrogen favorizeaz─â reten┼úia de ap─â, ├«ns─â nu la toate femeile au acest efect nedorit. Studiile arat─â c─â doar 20% dintre femei iau ├«n greutate ┼či, de obicei, cre┼čterea ponderal─â apare la femeile tinere, sub v├órsta de 20 de ani. Fluctua┼úia de greutate nu dep─â┼če┼čte de obicei trei kilograme. Pilulele cu o concentra┼úie redus─â de estrogen nu au acest efect advers. De aceea, este bine s─â discu┼úi cu medicul ginecolog op┼úiunile pe care le ai.

Fumătoarele, în pericol de boli cardiovasculare

├Äntr-un num─âr mic de cazuri, dac─â sunt administrate pe termen lung ┼či, mai ales c├ónd nu au fost recomandate de un ginecolog, anticoncep┼úionalele pot pune via┼úa ├«n pericol. Ele pot favoriza apari┼úia de cheaguri de s├ónge care blocheaz─â venele, ├«n special pe cele ale picioarelor, care se umfl─â ┼či devin dureroase (boal─â numit─â tromboflebit─â). De asemenea, pilulele pot cre┼čte riscul de hipertensiune arterial─â sau de boli cardiovasculare, mai ales la fum─âtoare. De aceea, ginecologii recomand─â femeilor care fumeaz─â alte metode de contracep┼úie.

Cresc riscul de cancer de sân

Anticoncep┼úionalele ofer─â protec┼úie ├«mpotriva cancerului de col uterin ┼či a celui ovarian, ├«ns─â administrarea ├«ndelungat─â poate cre┼čte riscul de cancer de s├ón la femeile care au o predispozi┼úie pentru aceast─â maladie. Studiile recente arat─â c─â ├«ntreruperea pilulelor la fiecare doi-trei ani de administrare continu─â nu scade riscul de complica┼úii.