Ce nu ştiai despre anticoncepţionale

1 2 jpg jpeg

Există multe mituri despre anticoncepţionale. Fie că nu mai poţi face copii dacă le iei pentru o perioadă lungă de timp, fie că ar scădea apetitul sexual, fie că produc în corp modificări, cum ar fi coagularea sângelui.

Dacă citeşti prospectul unor pilule contraceptive, ai impresia că ai de-a face cu o bombă cu ceas. Noi ne-am informat şi am aflat ce trebuie ştiut ca anticoncepţionalele să fie administrate în siguranţă, cu riscuri minime. Contraceptive orale, până la 40 de ani

Pentru că anticoncepţionalele perturbă echilibrul hormonal, nu le lua mai devreme de 18 ani. Unii medici le recomandă chiar de la 21 de ani, asta pentru că organismul nu este încă maturizat. Este indicat ca nefumătoarele să nu mai ia contraceptive orale după vârsta de 40 de ani.

În cazul fumătoarelor, vârsta maximă este de 35 de ani. La ele, riscul bolilor cardiovasculare este mai mare. Atât fumatul, cât şi vârsta ­înaintată şi administrarea de pilule contraceptive sunt factori care pot duce la apariţia afecţiunilor de inimă.

Te-ar mai putea interesa:

- Contracepţia la 20, 30, 40 de ani

- Contracepţia de urgenţă, de la A la Z

- Contracepţia potrivită în timpul alăptării

O lună pe an, pauză

Dacă iei contraceptive orale, este obligatoriu să faci o pauză de cel puţin o lună pe an. Astfel, le dai timp ovarelor să-şi refacă echilibrul hormonal, spun medicii ginecologi.

Ce faci când îi dai corpului pilule? Secreţia hormonală proprie scade, deoarece primeşte din exterior hormonii necesari. Adică, lună de lună, ovarele produc mai puţin hormoni.

Studiile arată că, în timp, femeile care iau anticoncepţionale fără pauză riscă să facă insuficienţă ovariană: ovarele îşi opresc activitatea prematur.

Oricât de roz şi de inofensive ar părea, anticoncepţionalele sunt, până la urmă, medicamente.

Aşa că există riscul să interacţioneze cu alte pastile pe care le iei şi să-şi anihileze reciproc efectul. Cea mai comună asociere care ne vine în minte este cea cu antibioticele.

Dar trebuie să ştii că efectul pilulelor scade şi dacă iei unele medicamente antiepileptice sau antivirale (cum sunt cele anti-HIV).

Întorcându‑ne la antibiotice, specialiştii informează că doar cele pe bază de rifampicină sau de rifambutină scad efectul contraceptivelor orale.

Acestea cresc producţia de enzime din corp, proteine care au efect asupra hormonilor din organism.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Dr. Ciprian Pop Began, asistent universitar obstretică-ginecologie, Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias”, Bucureşti

2 jpg jpeg

Folosite corect, au riscuri minime

Anticoncepţionalele produc, într-adevăr, modificări generale în organism (cum sunt cele de coagulare). Acestea depind de receptivitatea femeii şi de factorii de risc suplimentari: vârsta înaintată, dacă fumează.

Posibilele efecte adverse sunt menţionate însă în prospectul contraceptivelor, iar dacă pilulele sunt folosite corespunzător, toate aceste riscuri scad.

Când anticoncepţionalele sunt administrate în scop terapeutic, sunt necesare analize (dozări hormonale).

În cazul prevenirii unei sarcini, pilulele se vor administra ţinând cont de factorii de risc şi de vârstă.

INFO: S-a dovedit: pilulele scad apetitul sexual. Însă acest lucru este vizibil după câteva luni, nu după o folie.