Ce metodă de contracepţie este mai bună?

1 2 jpg jpeg

Prezervativul este folosit de cele mai multe cupluri drept metod─â de contracep┼úie, cu toate c─â exist─â ┼či alte metode eficiente care ofer─â protec┼úie ├«mpotriva sarcinilor nedorite.

Studii recente au arătat că folosirea anticoncepţionalelor de către femei începând cu vârste tot mai fragede poate avea repercusiuni grave asupra sănătăţii femeii. Riscul de cancer la sân sau cancer ovarian este mult mai des întâlnit în cazul femeilor care au folosit metode de contracepţie sub formă de pilule pe o perioadă îndelungată. Celelalte metode, precum steriletul sau injecţiile hormonale, nu sunt metode prea îndrăgite în rândul femeilor.

Iat─â, a┼čadar, care sunt cele mai sigure metode de contracep┼úie at├ót pentru femei c├ót ┼či pentru b─ârba┼úi!

Cele mai sigure metode de contracepţie - steriletul

Steriletul este un dispozitiv de dimensiuni mici, de cupru sau pe baz─â de hormoni. Are un procent de protec┼úie de 99% ┼či este util ┼či pentru c─â diminueaz─â crampele menstruale ┼či nu determin─â cre┼čteri ├«n greutate.

Asigură contracepţia pe o perioadă mai mare de timp, 3 sau 5 ani, în funcţie de produsul folosit. Dispozitivul va fi montat doar de medicul ginecolog.

Cele mai sigure metode de contracepţie - inelul vaginal

Inelul vaginal a ap─ârut mai ├«nt├ói ├«n Statele Unite ale Americii, iar de aproximativ trei ani ┼či ├«n ┼úara noastr─â. Aceast─â metod─â de contracep┼úie se bazeaz─â pe hormoni (at├ót estrogen, c├ót ┼či progesteron) ┼či const─â ├«n montarea, ├«n fiecare lun─â, a unui astfel de inel, c├ót mai ad├ónc ├«n vagin.

Hormonii pe care îi conţine sunt eliberaţi în organism. Dispozitivul se scoate în perioada ciclului menstrual. Metoda este eficientă în proporţie de 99%, însă nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Cele mai sigure metode de contracepţie - implantul contraceptiv

Implantul contraceptiv este o metodă eficientă de protecţie împotriva sarcinilor nedorite. Medicul montează un tub fin, de grosimea unui ac, sub piele, pe braţ.

Ofer─â protec┼úie ├«mpotriva sarcinii timp de trei ani ┼či poate fi ├«ndep─ârtat oric├ónd. Acesta trebuie folosit numai la recomandara medicului, pentru c─â este contraindicat femeilor care sufer─â de anumite tipuri de cancer, de tromboz─â sau unele afec┼úiuni severe ale ficatului.

Cele mai sigure metode de contracepţie - plasturele contraceptiv

O alt─â metod─â de contracep┼úie la femei este plasturele contraceptiv. A ap─ârut ├«n Statele Unite ale Americii ┼či con┼úine hormoni sexuali feminini, care se elibereaz─â prin piele ├«n organismul femeii.

Femeile care recurg la această metodă trebuie să aplice câte un astfel de plasture în fiecare săptămână, pe pielea uscată, pe braţ, pe coapse, pe spate sau pe burtă. Este indicat să consultaţi medicul ginecolog înainte de a recurge la această metodă contraceptivă, căci poate avea reacţii adverse.

Cele mai sigure metode de contracepţie - anticoncepţionalele

Pilulele contraceptive con┼úin doze variate de hormoni ┼či sunt folosite de femei pentru prevenirea apari┼úiei unei sarcini nedorite, ├«ns─â nu ofer─â protec┼úie ├«mpotriva bolilor cu transmitere sexual─â.

Pilula combinat─â pe baz─â de estrogen ┼či progesteron ofer─â 99% protec┼úie contra unei sarcini nedorite. De asemenea, ├«n cazul unui contact sexual neprotejat, se poate folosi pilula de a doua zi.

Cele mai sigure metode de contracepţie - prezervativul

De┼či nu este cea mai eficient─â metod─â, fa┼ú─â de cele intrauterine sau contraceptive hormonale, prezervativul este o metod─â simpl─â ┼či, ├«n plus, posibilitatea de infectare cu o boal─â cu transmitere sexual─â nu este at├ót de mare. Prezervativele pentru b─ârba┼úi sunt eficiente ├«n 85% din cazuri, a┼čadar, din 100 de cupluri care folosesc prezervativul, doar 15 femei/an vor r─âm├óne ├«ns─ârcinate. Prezervativele se pun ├«nainte de ├«nceperea actului sexual ┼či la fiecare act sexual pentru a preveni o sarcin─â nedorit─â.

Cele mai sigure metode de contracepţie - injecţia hormonală pentru bărbaţi

Alte metode contraceptive pentru b─ârba┼úi pot fi plasturele hormonal sau injec┼úiile hormonale. ├Änainte de a alege una din aceste metode, se consult─â medicul de specialitate, care are obliga┼úia de a vorbi despre efecte secundare ┼či alte riscuri. Ceea ce este mai riscat la aceste injec┼úii este faptul c─â pentru b─ârba┼úii care nu au partener─â stabil─â, ace┼čtia nu sunt proteja┼úi ├«mpotriva bolilor cu transmitere sexual─â.

Printre simptomele care pot apărea după o astfel de injecţie enumerăm: cefalee puternică, durere puternică la nivelul gambei, tulburări de vedere brusc apărute, durere abdominală severă care apare brusc, durere toracică brusc apărută sau dificultăţi de respiraţie apărute imediat.

Cele mai sigure metode de contracepţie - vasectomia sau sterilizarea bărbatului

Metoda de contracep┼úie permanent─â la b─ârbat se nume┼čte vasectomie. Aceast─â opera┼úie implic─â efectuarea unei incizii ├«n partea superioar─â a scrotului, ├«n vederea t─âierii sau cauteriz─ârii canalelor care transport─â sperma. Opera┼úia necesit─â anestezie local─â ┼či este bine de ┼čtiut c─â b─ârbatul va mai produce material seminal, dar nu va mai putea concepe copii.

Dup─â opera┼úie, unii pacien┼úi pot prezenta echimoze pe suprafa┼úa testiculelor. De asemenea, este foarte posibil ca o cantitate considerabil─â de sperm─â s─â r─âm├ón─â ├«n vasele deferente, de aceea un b─ârbat este steril abia dup─â primele 15-20 de ejacul─âri. ├Än acest timp, cuplul va trebui s─â foloseasc─â metode de protec┼úie suplimentar─â. Sperma este testat─â ├«n laborator dup─â c├óteva s─âpt─âm├óni ┼či analizele confirm─â sterilitatea.

├Än doar 1 din 2000 de cazuri vasectomia nu func┼úioneaz─â. Este bine de ┼čtiut c─â opera┼úia este ireversibil─â, adic─â pacientul trebuie s─â se g├óndeasc─â foarte serios ├«nainte, deoarece poate regreta alegerea. Vasectomia nu protejeaz─â ├«mpotriva bolilor cu transmitere sexual─â, riscurile sunt limitate dup─â opera┼úie, iar recuperarea este foarte u┼čoar─â.