Ce metodă contraceptivă ţi se potriveşte

1 2 jpg jpeg

Abstinenţa este cea mai sigură cale de a te proteja de boli cu transmitere sexuală şi de o sarcină nedorită. Şi prezervativul te poate ajuta în acest sens, însă nu este 100% sigur deoarece se poate sparge. Metoda „calendarului“ sau „coitus interruptus“ încă se practică cu regularitate însă nu sunt deloc sigure, deci poţi avea surprize.

De ce trebuie să ţii cont

Vrei să iei contracepţie zi de zi sub forma de pilule anticoncepţionale sau vrei ceva la nivel local doar când faci sex, ori vrei să ţi se întroducă în vagin un dispozitiv care să te ferească de pericolul de a rămâne însărcinată. Trebuie să ţii cont şi de următoarele detalii: fumat, greutate, iei tratament pentru vreo boală. Astea sunt doar câteva dintre detaliile care contează pentru a alege împreună cu persoana compententă cea mai bună metodă de contracepţie.

În funcţie de cât de eficace sunt dacă sunt folosite corect acestea sunt clasificate astfel:

Cu precizie de 99%

Aici intră implantul contraceptiv care se prezintă sub forma unei tije mici flexibile. Aceasta se plasează sub piele, în zona superioară a braţului, eliberând un progestativ asemănător cu progesteronul natural, şi ţine maxim 3 ani.

Steriletul este un dispozitiv intrauterin (DIU) confecţionat din plastic şi/sau metal, care este în forma literei T. Acesta se introduce în uter pentru a preveni sarcina. Poate fi păstrat între 5 şi 10 ani.

Sterilizarea la femei este o altă metodă la care apelează femeile care consideră că nu mai vor copii. Acest procedeu se numeşte legarea trompelor şi este 99% sigur. Există totuşi un risc de 1%, adică 1 la 200 de femei poate rămâne însărcinată chiar dacă i s-a efectuat sterilizarea tubară. La bărbaţi se sterilizarea se numeşte vasectomie.

Pilulele contraceptive combinate trebuie luate la aceeaşi oră pentru o eficienţă de 99%. Acestea reglează ciclul menstrual, însă nu se recomandă femeilor care fumează, celor cu migrene şi doamnelor trecute de 35 de ani, fiindcă estrogenul ar putea forma cheaguri de sânge.

Alte metode contraceptive

Pilulele contraceptive doar cu progestative pot fi luate şi de cele care fumează, deoarece nu conţin estrogen. Şi acestea se iau zilnic, la aceeaşi oră. Dacă se întâmplă să uiţi să iei o pastilă, mai mult de 3 ore, este obligatoriu să foloseşti şi alte metode de contracepţie.

Te-ar mai putea interesa: 5 întrebări şi răspunsuri despre contraceptive

Inelul vaginal

Este făcut din plastic flexibil care elibereaza atât estrogen cât şi progestativ. El este introdus în doar pentru o perioadă de 3 saptamani, apoi se scoate pentru o săptămână, pentru perioada ciclului. Nici aceste nu se recomandă pentru fumătoare, dar nici pentru cele cu cancer sau probleme legate de coagularea sângelui.

Diafragma

Este fixată ca şi steriletul numai de medic. Are forma unei cupole. Poziţionată exact la intrarea spre col, aceasta previne ca sperma să ajungă la ovul. La fiecare act sexual se foloseşte alături de spermicide. Nu trebuie folosită de către cele cu SST (sindromul şocului toxic) şi nici de persoanele care au oscilaţii de greutate.

Dacă nu ştiai există şi prezervativ pentru femei. Acesta este realizat din poliuretan şi are rolul de a proteja de bolile transmise pe cale sexuală. Se introduce foarte adâng în vagin, cu 8 ore înainte de sex. Nu este la fel de eficace ca cel masculin. Se recomandă doar dacă ai un partener stabil.

Există şi plasturi contraceptivi care se aplică fie în zona umerilor, ori pe abdomen sau partea dorsală, şi ţin doar o săptămână. Nici ei nu trebuie folosiţi de către femeile cu probleme legate de coagularea sângelui.

Citeşte şi: Cele mai sigure metode contraceptive

Injecţiile contraceptive au o eficienţă de 3 luni de zile. Nu trebuie administrate celor care au sângerări vaginale anormale. Femeile care au suferit de cancer dependet de hormoni dar şi cele care au des migrene. De asemenea nici de cele care au problem de sănătate şa nivelul ficatului.

Legat de contracepţia de urgenţă există aşa numita pilula de a doua zi. Aceasta nu trebuie folosită de mai mult de 1-2 ori pe an, dereglând organismul. Pastila respectivă acţionează hormonal prin faptul că blochează ovulul fecundat de spermatozoid să se fixeze în uter. Aşadar dacă ţi s-a spart prezervativul poţi apela la ea, însă nu este o metodă de contracepţie de folosit pe termen lung. Nu trebuie să treacă mai mult de 72 de ore de la actul sexual neprotejat.