Ce metod─â contraceptiv─â ┼úi se potrive┼čte

1 2 jpg jpeg

Abstinen┼úa este cea mai sigur─â cale de a te proteja de boli cu transmitere sexual─â ┼či de o sarcin─â nedorit─â. ┼×i prezervativul te poate ajuta ├«n acest sens, ├«ns─â nu este 100% sigur deoarece se poate sparge. Metoda ÔÇ×calendaruluiÔÇť sau ÔÇ×coitus interruptusÔÇť ├«nc─â se practic─â cu regularitate ├«ns─â nu sunt deloc sigure, deci po┼úi avea surprize.

De ce trebuie să ţii cont

Vrei s─â iei contracep┼úie zi de zi sub forma de pilule anticoncep┼úionale sau vrei ceva la nivel local doar c├ónd faci sex, ori vrei s─â ┼úi se ├«ntroduc─â ├«n vagin un dispozitiv care s─â te fereasc─â de pericolul de a r─âm├óne ├«ns─ârcinat─â. Trebuie s─â ┼úii cont ┼či de urm─âtoarele detalii: fumat, greutate, iei tratament pentru vreo boal─â. Astea sunt doar c├óteva dintre detaliile care conteaz─â pentru a alege ├«mpreun─â cu persoana compentent─â cea mai bun─â metod─â de contracep┼úie.

În funcţie de cât de eficace sunt dacă sunt folosite corect acestea sunt clasificate astfel:

Cu precizie de 99%

Aici intr─â implantul contraceptiv care se prezint─â sub forma unei tije mici flexibile. Aceasta se plaseaz─â sub piele, ├«n zona superioar─â a bra┼úului, eliber├ónd un progestativ asem─ân─âtor cu progesteronul natural, ┼či ┼úine maxim 3 ani.

Steriletul este un dispozitiv intrauterin (DIU) confec┼úionat din plastic ┼či/sau metal, care este ├«n forma literei T. Acesta se introduce ├«n uter pentru a preveni sarcina. Poate fi p─âstrat ├«ntre 5 ┼či 10 ani.

Sterilizarea la femei este o alt─â metod─â la care apeleaz─â femeile care consider─â c─â nu mai vor copii. Acest procedeu se nume┼čte legarea trompelor ┼či este 99% sigur. Exist─â totu┼či un risc de 1%, adic─â 1 la 200 de femei poate r─âm├óne ├«ns─ârcinat─â chiar dac─â i s-a efectuat sterilizarea tubar─â. La b─ârba┼úi se sterilizarea se nume┼čte vasectomie.

Pilulele contraceptive combinate trebuie luate la aceea┼či or─â pentru o eficien┼ú─â de 99%. Acestea regleaz─â ciclul menstrual, ├«ns─â nu se recomand─â femeilor care fumeaz─â, celor cu migrene ┼či doamnelor trecute de 35 de ani, fiindc─â estrogenul ar putea forma cheaguri de s├ónge.

Alte metode contraceptive

Pilulele contraceptive doar cu progestative pot fi luate ┼či de cele care fumeaz─â, deoarece nu con┼úin estrogen. ┼×i acestea se iau zilnic, la aceea┼či or─â. Dac─â se ├«nt├ómpl─â s─â ui┼úi s─â iei o pastil─â, mai mult de 3 ore, este obligatoriu s─â folose┼čti ┼či alte metode de contracep┼úie.

Te-ar mai putea interesa: 5 ├«ntreb─âri ┼či r─âspunsuri despre contraceptive

Inelul vaginal

Este f─âcut din plastic flexibil care elibereaza at├ót estrogen c├ót ┼či progestativ. El este introdus ├«n doar pentru o perioad─â de 3 saptamani, apoi se scoate pentru o s─âpt─âm├ón─â, pentru perioada ciclului. Nici aceste nu se recomand─â pentru fum─âtoare, dar nici pentru cele cu cancer sau probleme legate de coagularea s├óngelui.

Diafragma

Este fixat─â ca ┼či steriletul numai de medic. Are forma unei cupole. Pozi┼úionat─â exact la intrarea spre col, aceasta previne ca sperma s─â ajung─â la ovul. La fiecare act sexual se folose┼čte al─âturi de spermicide. Nu trebuie folosit─â de c─âtre cele cu SST (sindromul ┼čocului toxic) ┼či nici de persoanele care au oscila┼úii de greutate.

Dac─â nu ┼čtiai exist─â ┼či prezervativ pentru femei. Acesta este realizat din poliuretan ┼či are rolul de a proteja de bolile transmise pe cale sexual─â. Se introduce foarte ad├óng ├«n vagin, cu 8 ore ├«nainte de sex. Nu este la fel de eficace ca cel masculin. Se recomand─â doar dac─â ai un partener stabil.

Exist─â ┼či plasturi contraceptivi care se aplic─â fie ├«n zona umerilor, ori pe abdomen sau partea dorsal─â, ┼či ┼úin doar o s─âpt─âm├ón─â. Nici ei nu trebuie folosi┼úi de c─âtre femeile cu probleme legate de coagularea s├óngelui.

Cite┼čte ┼či: Cele mai sigure metode contraceptive

Injec┼úiile contraceptive au o eficien┼ú─â de 3 luni de zile. Nu trebuie administrate celor care au s├ónger─âri vaginale anormale. Femeile care au suferit de cancer dependet de hormoni dar ┼či cele care au des migrene. De asemenea nici de cele care au problem de s─ân─âtate ┼ča nivelul ficatului.

Legat de contracep┼úia de urgen┼ú─â exist─â a┼ča numita pilula de a doua zi. Aceasta nu trebuie folosit─â de mai mult de 1-2 ori pe an, deregl├ónd organismul. Pastila respectiv─â ac┼úioneaz─â hormonal prin faptul c─â blocheaz─â ovulul fecundat de spermatozoid s─â se fixeze ├«n uter. A┼čadar dac─â ┼úi s-a spart prezervativul po┼úi apela la ea, ├«ns─â nu este o metod─â de contracep┼úie de folosit pe termen lung. Nu trebuie s─â treac─â mai mult de 72 de ore de la actul sexual neprotejat.