Cand nu ai voie sa iei pastile contraceptive

1 2 jpg jpeg

Chiar daca exista multe denumiri comerciale pentru anticonceptionale, majoritatea contine la baza aceleasi substante. in concentratii diferite, in functie de fiecare produs in parte, pastilele au in compozitie estrogen si progesteron, hormoni naturali din corpul feminini. Desi un numar mare de femei pot apela la tratamentul cu contraceptive orale, exista situatii cand administrarea lor, fara indicatia medicului ginecolog, poate afecta sanatatii.

in cazul bolilor de sange

Anticonceptionalele nu sunt recomandate femeilor care au antecedente de tromboza vasculara (tendinta sangelui de a se coagula mai rapid), intrucat pastilele cresc riscul de aparitie a formarii cheagurilor de sange (cunoscute sub denumirea de trombi). Administrarea pilulelor in aceste cazuri face ca riscul de aparitia a accidentului vascular cerebral, a trombozei venoase profunde, a infarctului miocardic si a embolismului pulmonar sa fie mai ridicat.

Interzise pacientelor cu boli hepatice

Femeilor care sufera de afectiuni hepatice grave, tulburari metabolice sau boli renale nu le este indicat tratamentul cu anticonceptionale. Ca in cazul oricarui alt medicament, substantele continute de aceste pastile se sintetizeaza in ficat, ceea ce poate duce la aparitia bolilor hepatice sau agravarea problemelor de sanatate deja existente. De exemplu in cazul afectiunilor ficatului, pilulele orale pot modifica valorile enzimelor hepatice, factor ce predispune la tumori canceroase (atat benigne, cat si maligne).

Fumul si contraceptivele orale nu fac casa buna

Din categoria femeilor carora le este contraindicat tratamentul cu anticonceptionale fac parte si cele care fumeaza. Aceste viciu creste oricum riscul de aparitie a accidentelor vasculare si a celor arteriale, asa ca administrarea in paralel a acestui tip de contraceptive nu face altceva decat sa favorizeze si mai mult bolile de inima. Lucrurile sunt similare si in cazul femeilor care fumeaza si au peste 35 de ani. Cercetarile realizate in ultimii ani au aratat ca nicotina in combinaţie cu pilula contraceptiva poate duce la dezvoltarea aterosclerozei (boala care rigidizeaza vasele de sange), respectiv a infarctului miocardic.