Ce este de făcut când partenerul de viaţă te înşală

1 infidelitate jpg jpeg

În cazul în care nu te desparţi de el imediat şi nici nu-l elimini definitiv din viaţa ta, există câţiva paşi pe care îi poţi face pentru a repara ce se mai poate repara din relaţia voastră sau ca să poţi accepta situaţia şi-a merge mai departe.

Trădarea celui de lângă tine te poate destabiliza complet din punct de vedere emoţional, te poate face să te simţi rănit, furios sau complet deprimat. Atunci când vei găsi cea mai bună variantă de-a gestiona situaţia, te vei simţi din nou stăpân pe tine şi destinul tău, însă cum este cel mai bine să reacţionezi după ce afli de infidelitatea partenerului tău? Toate relaţiile sunt diferite, însă pentru toate sunt valabili anumiţi paşi pe care ar fi bine să-i facem, ca să putem trece mai departe şi-a începe – singur sau împreună cu cel care ţi-a greşit şi pe care l-ai putut ierta ulterior – procesul de vindecare.

Fără dialog şi decizii la nervi    

În primul rând, e de preferat să nu începi discuţia cu partenerul infidel la nervi. Treci de prima fază a furiei intense pe care o simţi şi stai apoi de vorbă cu el şi decide ce vrei să faci – să rămâneţi împreună sau nu. Acordă-ţi, în primă instanţă, timpul necesar pentru plâns, ţipat, exprimat orice emoţie pe care o consideri necesară în acele momente cumplite, după care începe să ceri explicaţii. Sau, cel puţin, reproşează-i în faţă tot ce ai să-i reproşezi, dar măcar nu decide la nervi ce viitor va avea relaţia voastră.

Mai mult, încearcă să nu ameninţi, să nu dai ultimatumuri şi să nu spui ceva ce poţi regreta mai târziu, când, cine ştie?!, poate veţi fi tot împreună. Chiar aşa - să rămâi cu partenerul infidel sau nu?

Repararea relaţiei

Nu e deloc uşor să continui o relaţie cu cineva care ţi-a înşelat încrederea, te-a minţit în faţă şi şi-a găsit fericirea în braţele altcuiva chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp. Tot ce trebuie să ştii e că relaţia va putea merge înainte decât dacă îţi vei putea ierta partenerul şi vei avea din nou încredere în el. Trebuie să încetezi să te învinovăţeşti pe tine pentru greşelile lui şi, cel mai important, să începi să observi efortul pe care-l depune jumătatea ta pentru a îndrepta situaţia. Câteva vizite la psiholog ar putea fi de mare folos în acest sens. Vă poate face să descoperiţi alte probleme care mocneau în relaţia voastră sau, dimpotrivă, vă poate dirija prin toate certurile, reproşurile şi observaţiile voastre doar pentru a ieşi mai puternici din ele. Dacă aveţi copii împreună, trebuie luată în calcul fericirea lor, dar şi a ta. Poate că o separare este de dorit pentru voi, la fel de bine cum puteţi supravieţui împreună acestui hop imens în relaţia voastră. Doar tu poţi decide dacă te desparţi sau nu de cel sau cea care ţi-a greşit. Prietenii şi familia nu pot decât să-ţi ofere un umăr pe care să plângi şi sfaturi pe care să le urmezi ca să nu cazi pradă depresiei, dar nu pot decide în locul tău viitorul pe care să-l ai.

Alte semne de atenţionare

Câteodată o relaţie extraconjugală este cel mai bun lucru care ţi se putea întâmpla, în sensul că te scuteşte de probleme mai mari şi alţi ani pierduţi lângă un om care nu te merită. Te-a înşelat? Fă-ţi bagajul şi pleacă dintr-o relaţie care nu ţi-ar pricinui decât suferinţe. N-are niciun rost să rămâi lângă cineva care nu regretă infidelitatea comisă, care dă vina pe tine direct sau indirect sau care continuă să înşele. Odată ce l-ai părăsit pe partenerul infidel, încearcă să-ţi găseşti noi activităţi şi persoane de interes. Viaţa nu se încheie cu prima dezamăgire amoroasă, însă nici nu trebuie să continue într-un chin insuportabil. În concluzie, fie că rămâi în acea relaţie sau nu, este esenţial să-ţi găseşti liniştea sufletească, încrederea în cel de lângă tine şi, evident, fericirea.  

Citeşte şi: 6 întrebări înainte de a divorţa. Sfatul psihologului  

 INFO

Cine înşală mai mult? Conform statisticilor, 40% din cuplurile necăsătorite şi 25% din perechile căsătorite experimentează cel puţin o infidelitate. Iar 11% din femeile tinere căsătorite se fac vinovate de adulter, în timp ce numai 10% dintre bărbaţi îşi înşală soţia.