Ce efecte are abstinenţa sexuală

1 abstinenta jpg jpeg

Renun┼úarea la activitatea sexual─â, pentru o perioad─â ├«ndeungat─â de timp poate aduce beneficii, dar creeaz─â ┼či discomfort celui care alege s─â tr─âiasc─â f─âr─â contacte intime.

Sexul este considerat o necesitate a organismului uman, ├«ns─â, dintr-un motiv sau altul, oricine poate alege s─â aib─â o perioad─â lipsit─â de partide de amor. Dou─â dintre avantajele evident ale lipsei contactelor intime: nu mai este nevoie de contracep┼úie ┼či e┼čti mai ferit(─â) de bolile cu transmitere sexual─â. Potrivit medicilor, femeile care nu au via┼ú─â sexual─â sunt mai pu┼úin predispuse la infec┼úii urinare, c├ót ┼či la vaginite (inflama┼úie a vaginului, cauzat─â de prezen┼úa unor bacterii).

Revigorare a relaţiei

O perioad─â de abstinen┼úa sexual─â ├«n cuplu, de o lun─â, stabilit─â de comun acord de ambii, parteneri poate aduce nenum─ârate beneficii, potrivit sexologului american Ian Kerner. Acesta a publicat cartea ÔÇ×Sex DetoxÔÇť, ├«n care arat─â c─â 30 de zile f─âr─â sex sunt necesare pentru a da un nou suflu vie┼úii sexuale, ca s─â-┼úi redescoperi partenerul, pentru a-l dori ┼či mai mult ca la ├«nceputurile rela┼úiei. Totodat─â, poate fi ┼či o etap─â a gesturilor romantice, a s─âruturilor tandre, a unei seri la film.

Poate cauza frustr─âri

Dac─â abstinen┼úa sexual─â apare ├«n cuplu ┼či doar unul dintre parteneri nu dore┼čte s─â mai aib─â raporturi sexuale, atunci poate cauza frustr─âri celuilalt. Acestuia ├«i va sc─âdea stima de sine, c─âci se va sim┼úi respins, neatr─âg─âtor pentru cel─âlalt. De aceea, este foarte important─â comunicarea ├«n cuplu, ca ambii parteneri s─â discute ├«nainte de a lua o asemenea decizie. Cei doi pot apela ┼či la sfatul unui psiholog sau la un cabinet de planning familial.

St─âri de nervozitate

Dac─â o persoan─â alege abstinen┼úa, acest lucru nu ├«nseamn─â ┼či c─â ├«i va sc─âdea dorin┼úa sexual─â . Astfel, cel ├«n cauz─â va r─âm├óne cu energia sexual─â neconsumat─â, ceea ce poate duce la st─âri de nervozitate excesiv─â, aparent f─âr─â niciun motiv. O persoan─â abstinent─â mai poate suferi ┼či de lips─â de concentrare, dar ┼či de episoade de insomnie, spun specia┼čli┼čtii.

Sfatul specialistului

Dr. Iuliana Balte┼č, Medic specialist medicin─â general─â, competen┼ú─â planificare familial─â,

Complex Multifunc┼úional Caraiman,  tel: 021-2244073 int. 180

Abstinen┼úa sexual─â poate fi o op┼úiune de via┼ú─â sau poate fi autoimpus─â temporar, cel mai frecvent, ├«n scop contraceptiv. Nu este periculoas─â nici pentru organismul b─ârbatului, nici pentru organismul femeii. S-ar putea spune c─â, din contr─â, are un efect benefic, c─âci astfel este evitat─â contractarea unor infec┼úii cu transmitere sexual─â, at├ót la b─ârba┼úi, c├ót ┼či la femei. Mai mult, la femei, prin evitarea oric─âror tipuri de contacte sexual, scade ┼či inciden┼úa cancerului de col uterin (afec┼úiune provocat─â de virusurile papiloma umane, HPV, ├«n prezen┼úa anumitor factori de risc).