Mai mult de jumătate din tineri au boli venerice

1 2 jpg jpeg

BTS cuprinde un număr de peste 20 de boli venerice, care le pot afecta atât pe femei, dar cu care pot fi infectaţi şi bărbaţii. Bolile infecţioase se transmit prin raport sexual neprotejat, prin contact vaginal, anal, dar şi oral.

Vara se înmulţesc cazurile de BTS Cei mai mulţi tineri, dar şi adulţi recunosc că prezervativul este o metodă contraceptivă eficientă în cazul bolilor cu transmitere sexuală, nu doar a sarcinilor nedorite.

Cu toate acestea, în timpul sezonului estival numărul bolilor infecţioase creşte îngrijorător. Cele mai frecvente sunt: candidoza, HPV, chlamidia, condiloamele, vaginoza, tricomonaza, sifilisul, negii genitali. Statisticile arată că cel puţin 30% din cei infectaţi nu ştiu că au o boală venerică, deoarece aceasta se instalează fără simptome.

Iar riscul ca persoana respectivă să infecteze şi pe alţii este foarte mare.

Pe lângă prezervativ, care este cea mai eficientă metodă de protecţie, se mai poate opta pentru vaccinurile împotriva tulpinilor canceroase de HPV.

Este foarte important ca înainte de începerea unei relaţii, partenerii să-şi facă testele care indică prezenţa unor boli cu transmitere sexuală.

În cazul în care se dă un diagnostic pozitiv, tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri.

Apar din cauza infectării cu un virus din grupa HPV. Negii genitali sunt mici formaţiuni crescute pe piele, de la roz până spre maro, care provoacă mâncărimi. De obicei, apar în zona genitală sau anală.

Oana Clătici, medic primar dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti spune că „tratamentul pentru negii genitali poate fi medicamentos (local) sau chirurgical: crioterapie («îngheţarea» negilor), electrocauterizarea sau operaţia cu laser. Totuşi, virusul va rămâne în organism, iar negii pot reapărea“.

Candidoza. Este o infecţie care apare adesea la un sistem imunitar scăzut şi este cauzată de o ciupercă. Candidoza se manifestă prin iritaţii, mâncărimi, secreţie albă, vâscoasă, înroşirea vulvei, dureri în timpul actului sexual, dar şi la urinare.

Dacă apar astfel de simptome este indicat un control ginecologic şi un test Papanicolau, care va depista natura secreţiei.

Chlamydia. Infecţia cu Chlamydia poate duce la infertilitate, dacă este netratată. De cele mai multe ori, abia când boala începe să se agraveze prezintă şi simptome. Femeile se pot confrunta cu o secreţie abundentă şi durere la urinare, în timp ce bărbaţii pot suferi arsuri la urinare şi pot observa o secreţie albă sau vârscoasă din penis.

Trichomonioza. În cazul infecţiei cu trichomoniaza, lucrurile se complică. Pentru că bacteria poate fi luată atât prin contact sexual, cât şi prin lenjerie sau utilizarea unei toalete commune.

De regulă, se manifestă prin scurgeri din vagin sau penis cu miros înţepător şi cu consistenţă densă.

HPV. Infectarea cu virursul papilloma uman (HPV) poate duce la apariţia cancerului de col uterin. Simptomele infecţiei cu HPV sunt: apariţia unor excrescenţe în zonele genitale, care provoacă mâncărimi, scurgeri şi dureri la urinare.

Testul Papanicolau poate detecta tulpinile cu potenţial canceros al virusului HPV.

Chiar dacă nu sunt simptome, o femeie, dar şi un bărbat care şi-a început viaţa sexuală trebuie să efectueze periodic un control medical.