Adevăruri despre anticoncepţionale pe care trebuie să le cunoşti

1 anticonceptionale jpg jpeg

Una dintre metodele contraceptive des utilizate, anticoncepţionalele orale au eficienţă crescută în prevenirea unei sarcini nedorite. Totuşi, au şi câteva efecte adverse şi de contraindicaţii pe care este bine să le ştii.

Dintre toate metodele contraceptive hormonale, contraceptivele orale sunt preferate de multe femei. Există contraceptive orale combinate şi monohormonale. Primele au la bază estrogen şi progesteron sintetic, cu eficienţă în prevenirea sarcinii. Acestea inhibă ovulaţia şi modifică endometrul (învelişul intern al uterului), îngroaşă mucusul de la nivelul colului uterin, ceea ce perturbă trecerea spermatozoizilor în cavitatea uterină şi în trompe. Pilulele monohormonale conţin doar un singur hormon, progesteron, care creează condiţii ce îngreunează instalarea unei sarcini. Contraceptivele pe bază de progesteron sunt singurul contraceptiv oral recomandat femeilor aflate în perioada alăptării.

Folosite corect, adică administrate zilnic, de preferat la aceeaşi oră şi urmând şi celelalte indicaţii de pe prospect, anticoncepţionalele orale au o eficienţă destul de mare, de 99,7%. 

Informează-te asupra efectelor adverse

Dacă vrei să te protejezi de o sarcină nedorită prin administrarea de anticoncepţionale orale, cel mai bine este să ţi le recomande medicul ginecolog, după un control amănunţit. Pentru că, totuşi, sunt medicamente, pilulele contraceptive pot avea efecte nedorite, de aceea, asigură-te că sunt metoda care ţi se potriveşte. Riscul de apariţie a efectelor secundare este mai mare în primele luni de la administrare, fiind determinate de modificările produse în organism. Printre efectele adverse frecvent întâlnite, chiar şi atunci când sunt administrate femeilor tinere şi sănătoase, se numără: hemoragiile uşoare între ciclurile menstruale (la începerea tratamentului), flatulenţa, disconfortul la nivelul sânilor, schimbările de dispoziţie, retenţia de lichide, hipertensiunea şi durerile de cap. Din cauza hormonilor din compoziţie, pilula poate modifica nivelul lipidelor şi pe cel al glucozei din sânge.

Când sunt contraindicate

Anticoncepţionalele orale  trebuie administrate cu prudenţă sau contraindicate: fumătoarelor cu vârsta de peste 35 ani, celor cu boală hepatică (hepatite, ciroze), femeilor cu hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică sau boală vasculară cerebrală, celor cu diabet zaharat, cu boli renale (pielonferite, glomerulonefrite), cu istoric de tromboze venoase, cu intervenţii chirurgicale recente sau cu traumatisme care au avut ca urmare imobilizarea prelungită, care creşte riscul de tromboză venoasă.

În cazul femeilor care fumează peste zece ţigări pe zi şi iau anticoncepţionale orale, riscul de a suferi un infarct este de şapte – nouă ori mai mare decât în cazul nefumătoarelor. Totodată, studiile arată că probabilitatea trombozei creşte în cazul femeilor de peste 35 de ani, mai ales dacă sunt fumătoare.

Pot fi administrate şi în scop terapeutic

Recomandate în principal pentru prevenirea sarcinii, pastilele contraceptive sunt prescrise de medici şi în tratarea unor turburări sau afecţiuni ginecologice. Înainte de iniţierea unui tratament cu anticoncepţionale orale, este nevoie de efectuarea unor analize medicale, pentru a exclude prezenţa unor boli precum diabetul, cancerul sau afecţiuni hepatice. 

Medicii pot prescrie contraceptivele orale pentru tratarea chisturilor ovariene de până la patru centimetri, în acnee şi pilozitate (mai ales când sunt simptome ale sindromului ovarelor polichistice) şi în tulburările de menstruaţie (ciclu menstrual neregulat, dureri menstruale, pentru reducerea sângerărilor menstruale abundente).

Citeste si: Care este cea mai bună metodă contraceptivă după 40 de ani

INFO

Este bine de ştiut că sucul de grepfrut şi ceaiul de sunătoare pot reduce eficienţa anticoncepţionalelor, de aceea, ai grijă să nu le combini.