Vaccinul împotriva HPV poate reduce cu 70% cazurile de cancer de col uterin

1 2 jpg jpeg

În prezent, la noi în ţară sunt 40.000 de femei care suferă din pricina cancerului de col uterin, adică de 3 ori mai multe femei bolnave de cancer decât în Europa.

Cifrele îngrijorătoare continuă şi atunci când ne referim la apariţia de noi cazuri de cazuri de cancer de col uterin.

În continuare, 3.000 de femei sunt diagnosticate anual cu acest tip de cancer, respectiv sunt cu de 16 ori mai multe decât media europeană.

În aceste condiţii, au fost planificate o serie de programe pentru ţara noastră, care au ca scop prevenirea cancerului de col uterin şi depistarea precoce a acestui gen de tumoare.

Fundaţia Renaşterea a format o coaliţie de prevenire a cancerului de col uterin, iniţiativă de Ministerului Sănătăţii, care presupune, printre alte programe de prevenţie împotriva cancerului de col uterin reluarea campaniei de vaccinare împotriva HPV (human papilloma virus).

Împreună cu testarea Babeş Papanicolau, acest demers ar putea scădea riscul apariţiei cancerului de col uterin cu până la 94%.

„Vaccinarea anti-HPV va fi disponibilă începând cu luna martie sau cel târziu finalul trimestrului întâi, pentru un grup ţintă de 10-14 ani. Finanţarea va fi asigurată în totalitate de Ministerul Sănătăţii, la solicitatea părinţilor. Programul de screening pentru cancerul de col uterin va continua la nivel naţional, cu accent pe Bucureşti, unde ne dorim să construim un model comprehensiv care să funcţioneze la fel de bine precum a funcţionat programul de screening început în septembrie 2012 în zonele de N-V, N-E şi Vest ale ţării“, a declarat Adrian Pană din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Campania de vaccinare împotriva virusului HPV poate reduce incidenţa acestei boli, respectiv vaccinarea împotriva HPV poate împiedica apariţia a cel puţin 70% din cazurile de cancer de col uterin.