Top 7 boli cu transmitere genetica

1 cancer sani jpg jpeg

Mostenim peste 80% dintre boli, istoricul familial fiind un indicator asupra predispozitiei catre anumite afectiuni. Iata care sunt principalele boli cu transmitere genetica.

Istoricul familiei este cel mai mare predictor al bolilor genetice. Cercetarile sunt in desfasurare pentru detectarea si tratarea bolilor genetice. Decizia de a fi testat pentru boli genetice este adesea dificila si include multe probleme morale si etice, mai ales ca cele mai multe boli genetice sunt incurabile.

Cancerul de san

Cauza majoritatii cazurilor de cancer mamar este inca un mister, cu toate ca in mai multe cercetari oamenii de stiinta au descoperit ca mutatiile de la nivelul anumitor gene cum sunt BRCA1 si BRCA2 duc la aparitia cancerului. Femeile care mostenesc aceasta mutatie de la mama au un risc crescut de a face cancer la ambii sani, atrag atentia specialistii. Barbatii cu gena BRCA1 au un risc crescut de aparitie a cancerului de prostata, in timp ce gena BRCA2 creste probabilitatea aparitiei cancerului de prostata sau de pancreas. 

Obezitatea

Consumul exagerat de fast-food si prezenta „genei obezitatii” in ADN-ul multor persoane reprezinta reteta pentru obezitate. Oamenii de stiinta spun ca aceasta gena este nociva oamenilor care adopta o alimentatie nesanatoasa. 

Boli de inima

Daca unul dintre parintii tai sufera de boli de inima, diabet, hipertensiune arteriala sau au facut un atac cerebral, ai toate riscurile ca pe parcursul vietii sa te confrunti si tu cu astfel de probleme. De altfel, specialistii spun ca multe dintre bolile cardiace se mostenesc. De aceea, acestia recomanda ca persoanele care au in familie membri cu diverse afectiuni de inima sa mearga anual la control.

Alopecia

Desi este comun ca barbatii sa se confrunte cu chelie, oamenii de stiinta spun ca genele joaca un rol important in aparitia acesteia. Alopecia este posibila si din cauza anomaliilor unor gene ale parintilor. Exista chiar si persoane care se confrunta cu alopecia universalis (caderea in intregime a parului corporal).

Fibroza chistica

Este cea mai frecventa boala genetica fatala, care afecteaza aproximativ 30.000 de oameni doar in Statele Unite ale Americii, potrivit Institutului National de Cercetare a Genomului uman. Fibroza chistica determina organismul sa produca mucus gros, lipicios care infunda plamanii si care afecteaza pancreasul. Respiratia este ingreunata, iar enzimele digestive sunt blocate, ceea ce inhiba absorbtia nutrimentilor.

Hemofilia

Boala cronica grava a sangelui, cauzata de absenta factorilor de coagulare, hemofilia se mosteneste de la unul sau ambii parinti. Factorii coagularii sunt utili in oprirea sangerarii in urma unui traumatism si in prevenirea hemoragiei spontane. Sunt disponibile teste specifice pentru a determina care dintre factorii de coagulare lipsesc.

Alcoolism

Considerata o boala, dependenta de alcool este cel mai probabil o mostenire genetica. Daca unul sau ambii parinti sunt dependenti de alcool, atunci copiii acelor parinti par sa aiba un risc mai mare de a avea acest viciu, spun specialistii.