Aproximativ un sfert dintre români suferă sau au suferit cel puţin o dată în viaţă o criză alergică, potrivit celor mai recente date. Există anumite teste are te ajută să afli la ce substanţe eşti alergic.

Alergiile includ, în principal, rinita alergică, conjunctivita alergică, astmul, alergiile alimentare, dermatita atopică, dermatita de contact alergică, cât şi reacţiile de hipersensibilitate medicamentoase, potrivit dr. Sandra Olariu, medic specialist alergologie şi imunologie clinică, la policlinica Regina Maria Floreasca, Bucureşti. Simptomele diferă în funcţie de organul afectat şi de severitatea afecţiunii.

Astfel, pot apărea strănutul, secreţiile nazale, lăcrimarea, mâncărimi la nivelul pielii, al nasului sau ochilor, respiraţie dificilă, dar şi reactii anafilactice severe.

Pentru evaluare, e necesar consultul unui medic specialist alergolog, care îţi va recomanda va investigaţii specifice. Testele alergenice cutanate arată substanţele la care organismul tău are reacţii alergice.

Cu ajutorul lor, sunt identificaţi alergeni inhalatori precum polenul, praful, veninul unor insecte, părul animalelor de companie, mucegaiul şi alergenii alimentari. Tot în urma acestor teste sunt identificaţi şi alergeni precum unele substanţe din medicamente sau din produsele de curăţat.

Ce analize ai la dispoziţie

Testele de diagnostic alergologic se fac prin mai multe metode. Astfel, cuprinde testarea cutanată prick cu aeroalergene de mediu sau alimentare. Medicul aplică pe pielea înţepată în prealabil o soluţie care conţine diverşi alergeni. „Testarea cutanată prick nu se face vârstincilor şi nici copiilor care nu au împlinit trei ani“, explică dr. Sandra Olariu.

O altă investigaţie este testarea cutanată patch cu alergene de contact, pentru identificarea substanţelor care provoacă dermatita de contact. Nu este nevoie de ace pentru efectuarea investigaţiei, ci de un plasture care conţine alergenul, care apoi este aplicat pe piele.

Se poate face şi testul intradermic, ce presupune injectarea sub piele a unei cantităţi mici de substanţă cu alergen. Şi analizele de sânge depistează alergiile, cel mai desf olosit test sangvin fiind cel folosit pentru măsurarea nivelului de imunoglobuline lgE, pe care corpul le produce ca răspuns la alergenii specifici.

Consultul alergologic poate fi util încă din perioada sarcinii, predispoziţia genetică fiind un factor de risc major (daca unul dintre părinti este alergic, riscul estimat al copilului de a moşteni alergia e de 48% şi creşte la 70% dacă ambii părinţi sunt alergici).