Terapia cu nămol: cum se face şi cui îi este indicată

1 2 jpg jpeg

Terapia cu nămol, utilizată în câteva staţiuni din România, poate fi utilă mai ales în caz de boli articulare, probleme ale pielii sau circulaţie proastă.

Terapia cu nămol sapropelic sau de turbă este una uşor de pus în practică atât pentru persoanele sănătoase, asupra cărora are efect detoxifiant şi relaxant, cât şi pentru cele care suferă de diverse probleme de sănătate care se pot trata astfel: afecţiuni reumatismale degenerative sau de tip inflamator, boli dermatologice, ginecologice şi ale sistemului nervos central şi periferic. Tratamentele se aplică fie prin băi de nămol în cadă, fie prin împachetări calde sau reci.

Cum se procedează

Pentru baie, pacientul se scufundă 15-30 de minute într-o cadă umplută cu apă şi nămol, la temperatura de 36-40 °C, după care se spală cu apă simplă la temperatura corpului. Împachetarea caldă constă în aplicarea de nămol la temperatura de 40-45 °C şi învelirea pacientului. Pentru un efect satisfăcător, acesta va sta aşezat pe un pat terapeutic cel mult o jumătate de oră. Împachetarea rece se face după o expunere prealabilă la soare. Nămolul este aplicat rece pe pielea caldă, după care se continuă expunerea la soare pentru cel mult o oră. În acest timp, nămolul se usucă şi îşi schimbă culoarea. La finalul expunerii, pacientul se spală cu apă călduţă.

Terapia cu nămol, utilă în boli reumatismale şi infertilitate

În România, există mai multe staţiuni unde se practică tratamentele cu diverse tipuri de nămol. Nămolul de la Techirgiol este folosit pentru tratarea unor afecţiuni precum artrozele periferice, poliartrita reumatoidă, spondilită anchilozantă, hemiplegii, insuficienţă ovariană, psoriazis, eczeme şi multe altele. Nămolul de turbă de la Vatra Dornei, extras din zona Poiana Stampei, este util în caz de afecţiuni ale aparatului locomotor, boli ale aparatului respirator şi digestiv, dar şi ca profilactic pentru persoanele sănătoase, afectate de stres şi sedentarism.

La Sovata, unul dintre cele mai solicitate tratamente este cel cu nămol din Lacul Ursu, pentru tratarea infertilităţii şi a altor probleme ale zonei genitale. „Prin conţinutul ridicat de sare, apa şi nămolul sapropelic extrase din Lacul Ursu au efect antiinflamator, resorbtiv şi biotrofic: dilată trompele uterine prin resorbţia lichidului intercelular secundar anexitelor repetate; înmoaie aderenţele prezente de regulă în bolile inflamatorii pelvine şi activează vascularizaţia locală, pregătind uterul pentru buna implantare a embrionului. O formă particulară de aplicaţie de nămol este tamponul vaginal. Acesta este practicat în condiţii de igienă riguroasă, pe masa ginecologică, cu instrumentar steril, aplicat la temperatura de 35-40 ºC pentru15-30 minute”, spune dr. Suzana Pretorian, medic primar balenofizioterapie.

Terapia cu nămol nu se va aplica în zona genitală în caz de ciclu menstrual, sarcină, fibrom uterin, chisturi de mari dimensiuni (peste 3,5 cm), în stadiul acut al anexitei sau în termenul de sub 8 săptămâni după operaţia de reconstrucţie a trompei uterine (neosalpingostomie), în cazul dezobstrucţiei tubare sau al altor intervenţii chirurgicale în sfera genitală.

Atenţie la falsul nămol terapeutic! Evită vânzătorii de pe plajă şi apelează la profesioniştii din staţiuni pentru tratament.