Epilepsia, boala cu care se lupt─â rapperul Lil Wayne

1 lil wayne jpg jpeg

Rapperul american Lil Wayne, pe numele real Dwayne Michael Carter Jr., sufer─â de epilepsie, boal─â neurologic─â manifestat─â prin crize, mai ales dac─â este necontrolat─â.

De┼či anumite studii arat─â c─â terapia prin muzic─â ar putea preveni crizele de epilepsie, rapperul american Lil Wayne (37 de ani) a avut parte de multe momente absolut terifiante de-a lungul anilor ┼či p├ón─â ├«n prezent din cauza bolii de care sufer─â.

Lil Wayne a fost la un pas de moarte din cauza crizelor de epilepsie

De┼či a ├«ncercat s─â-┼či ┼úin─â afec┼úiunea pentru el, au fost zile ├«n care crizele l-au prins ├«n locuri publice ┼či au fost at├ót de severe ├«nc├ót Lil Wayne a ajuns la spital, iar ve┼čtile despre starea lui, ├«n pres─â. Dup─â o astfel de criz─â care i-a pus pe g├ónduri pe fanii lui, rapperul a declarat c─â nu este nici prima, nici a ┼čaptea, pentru c─â a avut foarte multe de-a lungul timpului, doar c─â lumea nu a auzit despre ele. ÔÇ×De data asta a fost foarte r─âu pentru c─â am avut trei la r├ónd, iar la a treia pulsul mi-a sc─âzut extrem ┼či practic a┼č fi putut s─â morÔÇŁ, a spus Lil Wayne ├«ntr-un interviu pentru postul de radio Power 106 din Los Angeles. De┼či se pare c─â muzicianul nu-┼či ia mereu medicamentele prescrise, el a declarat c─â aceste crize au leg─âtur─â mai mult cu stresul ┼či cu suprasolicitarea fizic─â.

Ce este epilepsia ┼či cum se manifest─â

Epilepsia este o boal─â cronic─â, a patra ├«n topul celor mai r─âsp├óndite boli neurologice ┼či afecteaz─â persoane de toate v├órstele. ├Än epilepsie, activitatea neuronal─â normal─â este perturbat─â, cauz├ónd senza┼úii, emo┼úii sau comportamente neobi┼čnuite ┼či uneori convulsii, spasme musculare ┼či pierderea cuno┼čtin┼úei. O persoan─â este diagnosticat─â cu epilepsie dac─â face dou─â crize la r├ónd neprovocate de cauze clare, precum sc─âderea glicemiei sau sevrajul ├«n alcoolism.

Epilepsia este caracterizat─â de crize care nu pot fi prev─âzute ┼či care pot cauza ┼či alte probleme de s─ân─âtate. O criz─â reprezint─â o desc─ârcare electric─â brusc─â la nivelul creierului, care de obicei afecteaz─â felul ├«n care o persoan─â se simte sau se comport─â pentru o perioad─â scurt─â de timp. Unele crize pot trece aproape neobservate, ├«n timp ce altele sunt dramatice. ├Än timpul unei crize, exist─â o serie de schimb─âri care au loc ├«n corpul persoanei bolnave, care se poate confrunta cu le┼čin, confuzie, pauze de g├óndire, dificult─â┼úi de exprimare sau incapacitate de a articula cuvintele, vedere ├«nce┼úo┼čat─â, clipit excesiv, pupile dilatate, schimbarea culorii pielii, ame┼úeal─â, perceperea unor gusturi inexistente, mici ┼čocuri asem─ân─âtoare celor electice care trec prin bra┼úe, picioare sau prin tot corpul (care genereaz─â convulsii care nu pot fi controlate), panic─â, incapacitatea de a ├«nghi┼úi, salivare excesiv─â, transpira┼úie, incapacitate de control al urinei.

Mai multe informa┼úii despre epilepsie ┼či crize g─âsi┼úi pe site-ul Asocia┼úiei Pacien┼úilor cu Epilepsie din Rom├ónia.

Surs─â foto: pagina de Instagram Lil Wayne