Epilepsia, boala cu care se luptă rapperul Lil Wayne

1 lil wayne jpg jpeg

Rapperul american Lil Wayne, pe numele real Dwayne Michael Carter Jr., suferă de epilepsie, boală neurologică manifestată prin crize, mai ales dacă este necontrolată.

Deşi anumite studii arată că terapia prin muzică ar putea preveni crizele de epilepsie, rapperul american Lil Wayne (37 de ani) a avut parte de multe momente absolut terifiante de-a lungul anilor şi până în prezent din cauza bolii de care suferă.

Lil Wayne a fost la un pas de moarte din cauza crizelor de epilepsie

Deşi a încercat să-şi ţină afecţiunea pentru el, au fost zile în care crizele l-au prins în locuri publice şi au fost atât de severe încât Lil Wayne a ajuns la spital, iar veştile despre starea lui, în presă. După o astfel de criză care i-a pus pe gânduri pe fanii lui, rapperul a declarat că nu este nici prima, nici a şaptea, pentru că a avut foarte multe de-a lungul timpului, doar că lumea nu a auzit despre ele. „De data asta a fost foarte rău pentru că am avut trei la rând, iar la a treia pulsul mi-a scăzut extrem şi practic aş fi putut să mor”, a spus Lil Wayne într-un interviu pentru postul de radio Power 106 din Los Angeles. Deşi se pare că muzicianul nu-şi ia mereu medicamentele prescrise, el a declarat că aceste crize au legătură mai mult cu stresul şi cu suprasolicitarea fizică.

Ce este epilepsia şi cum se manifestă

Epilepsia este o boală cronică, a patra în topul celor mai răspândite boli neurologice şi afectează persoane de toate vârstele. În epilepsie, activitatea neuronală normală este perturbată, cauzând senzaţii, emoţii sau comportamente neobişnuite şi uneori convulsii, spasme musculare şi pierderea cunoştinţei. O persoană este diagnosticată cu epilepsie dacă face două crize la rând neprovocate de cauze clare, precum scăderea glicemiei sau sevrajul în alcoolism.

Epilepsia este caracterizată de crize care nu pot fi prevăzute şi care pot cauza şi alte probleme de sănătate. O criză reprezintă o descărcare electrică bruscă la nivelul creierului, care de obicei afectează felul în care o persoană se simte sau se comportă pentru o perioadă scurtă de timp. Unele crize pot trece aproape neobservate, în timp ce altele sunt dramatice. În timpul unei crize, există o serie de schimbări care au loc în corpul persoanei bolnave, care se poate confrunta cu leşin, confuzie, pauze de gândire, dificultăţi de exprimare sau incapacitate de a articula cuvintele, vedere înceţoşată, clipit excesiv, pupile dilatate, schimbarea culorii pielii, ameţeală, perceperea unor gusturi inexistente, mici şocuri asemănătoare celor electice care trec prin braţe, picioare sau prin tot corpul (care generează convulsii care nu pot fi controlate), panică, incapacitatea de a înghiţi, salivare excesivă, transpiraţie, incapacitate de control al urinei.

Mai multe informaţii despre epilepsie şi crize găsiţi pe site-ul Asociaţiei Pacienţilor cu Epilepsie din România.

Sursă foto: pagina de Instagram Lil Wayne