De ce a optat Simona Halep pentru vaccinul Pfizer şi nu pentru AstraZeneca

1 646x404 jpg jpeg

Simona Halep a fost imunizată miercuri dimineaţă, la Institutul Naţional Cantacuzino, fiind inclusă în etapa a II-a de vaccinare, alături de sportivii din loturile olimpice şi naţionale. Tenismena a optat pentru serul Pfizer, care, alături de Moderna, sunt singurele aprobate de Agenţia Mondială Anti-Doping.

”Îmi doream dar tot timpul am emoţii, însă am venit cu sufletul deschis şi sunt foarte bine”, a declarat Simona Halep, după ce a primit prima doză de vaccin anti-COVID, transmite Libertatea.ro.   

Faptul că Simona Halep a primit serul de la Pfizer a ridicat însă o întrebare printre internauţi: „de ce nu a fost imunizată cu cel de la AstraZeneca, având în vedere că are 29 de ani?”.   

Astra Zeneca poate fi folosit în România pentru persoanele cu vârsta între 18 şi 55 de ani, în timp ce Pfizer şi Moderna nu au limită superioară de vârstă. Astfel, doctorul Florin Oancea, directorul general al Institutului Naţional Cantacuzino, a declarat: ”A fost opţiunea doamnei Halep. Sunt centre de vaccinare care merg cu Pfizer, centre care merg cu AstraZeneca şi centre care folosesc Moderna. Dacă doamna Halep ar fi vrut AstraZeneca, probabil ar fi trebuit să aleagă alt centru de vaccinare. Loturile naţionale sportive intră în etapa a doua, nu e niciun privilegiu faptul că Simona Halep s-a vaccinat acum. ”   

Potrivit doctorului Florin Oancea, tenismena a fost imunizată cu Pfizer în baza unui „agreement (acord, n.red.) între Institutul Cantacuzino şi Comitetul Olimpic Român” şi că vaccinul „a fost alegerea dânsei”. 

Doctorul militar a adăugat că a purtat discuţii cu reprezentanţii Comitetului Olimpic „şi concluzia a fost că pentru a creşte mobilitatea şi a scurta perioada de vaccinare, Pfizer sau Moderna sunt soluţia, fiindcă pentru un sportiv contează distanţa faţă de rapel”.   

”Sportivii se mişcă rapid şi fiecare zi de repaus pentru ei contează. Gândiţi-vă că Simona trebuie să plece la turnee şi nu ai când să îi faci rapelul.”, a explicat directorul Institutului Cantacuzino.   De asemenea, şeful COSR, Mihai Covaliu, a precizat că doar Pfizer şi Moderna sunt aprobate de Agenţia Mondială Anti-Doping, iar Valeriu Gheorghiţă a declarat că Pfizer a fost varianta potrivită pentru Simona Halep.

Sursa text si foto: adevarul.ro