Christina Applegate, diagnosticat─â cu scleroz─â multipl─â. Cum se manifest─â boala

1 christina applegate jpg jpeg

Recent, ├«ndr─âgita actri┼ú─â Christina Applegate, cunoscut─â datorit─â rolului Kelly Bundy din ÔÇ×Familia BundyÔÇŁ, a dezv─âluit c─â a fost diagnosticat─â cu scleroz─â multipl─â.

 Actri┼úa ├«n v├órst─â de 49 de ani a anun┼úat pe Twitter c─â a fost diagnosticat─â cu scleroz─â multipl─â ├«n urm─â cu c├óteva luni.

ÔÇ×Salut, prieteni! Acum c├óteva luni am fost diagnosticat─â cu scleroz─â multipl─â (MS). A fost o c─âl─âtorie ciudat─â. Dar am avut sprijinul c├ótorva oameni care ┼čtiu c─â au aceea┼či afec┼úiune. A fost un drum greu. Dar, a┼ča cum to┼úi ┼čtim, drumul merge mai departe. Cu excep┼úia cazului ├«n care vreun t├ómpit ├«l blocheaz─âÔÇŁ, a scris actri┼úa.

├Än 2008, Christina Applegate a suferit o dubl─â mastectomie dup─â ce a fost depistat─â cu cancer mamar. Actri┼úa a optat pentru aceast─â interven┼úie dup─â ce a fost testat─â pozitiv cu gena BRCA1, asociat─â cancerului de s├ón. 

Ce este scleroza multipl─â

Boal─â neurologic─â cronic─â, scleroza multipl─â (SM) afecteaz─â sistemul nervos central. M─âduva spin─ârii, nervii ochilor, dar ┼či creierul sunt conectate ├«ntre ele prin ni┼čte fibre nervoase ┼či nervi, iar c├ónd ├«nveli┼čul acestora (cunoscut ca teac─â de mielin─â) ├«ncepe s─â se inflameze ┼či s─â se deterioreze, atunci impulsurile nervoase care se transmit ├«ntre ele se ├«ntrerup. Scleroza este de aproape dou─â ori mai des diagnosticat─â la femei, iar v├órsta medie la care ea apare este de 30 de ani.

C├ónd vine vorba de semnele sclerozei multiple, important de ┼čtiut este c─â nu exist─â dou─â persoane la care boala s─â se manifeste ├«n acela┼či mod. ├Än plus, de multe ori simptomele afec┼úiunii sunt aparent banale, de aceea sunt trecute u┼čor cu vederea, iar problema este mai greu diagnosticat─â de medici. ÔÇ×Frecvent ├«nt├ólnite la persoanele care sufer─â de scleroz─â sunt amor┼úelile care apar la nivelul bra┼úelor ┼či picioarelor. Pacientul poate avea dureri la nivelul extremit─â┼úilor, poate sim┼úi senza┼úia de furnic─âturi, dar ┼či de spasme musculare (apare ├«n aproape 40% dintre cazuri)ÔÇť, explic─â medicul neurolog Virgil Rotaru. ├Än unele cazuri, persoana poate sim┼úi senza┼úia de ÔÇ×ace ├«n corpÔÇť, de m├ónc─ârime la nivelul m├óinilor sau picioarelor, dar ┼či de arsur─â,  care apare brusc ┼či este de intensitate mare.  

Pot ap─ârea tulbur─âri de echilibru

├Än primul stadiu al bolii, cele mai ├«nt├ólnite semne care anun┼ú─â scleroza multipl─â sunt tulbur─ârile de echilibru ┼či cele de vorbire. Treptat, persoana poate pierde coordonarea ├«n timpul mersului, dar ┼či atunci c├ónd st─â pe loc. Mai exact, pot ap─ârea senza┼úia de sl─âbiciune muscular─â ┼či tremorul, ceea ce face ca mersul pe jos ┼či activit─â┼úile din timpul zilei s─â fie tot mai dificile. Problemele de vorbire sunt un alt simptom care apare des la debutul bolii. ├Än timpul conversa┼úiei, persoana simte nevoia s─â fac─â mai multe pauze ┼či reu┼če┼čte cu mare greutate s─â se concentreze pentru a-┼či putea duce ideea p├ón─â la cap─ât.  

Vederea ├«nce┼úo┼čat─â, unul dintre simptome

├Än multe din cazuri, persoanele care sufer─â de scleroz─â multipl─â pot ├«nt├ómpina probleme de vedere. Aceastea afecteaz─â, de obicei, un singur ochi. ÔÇ×La ├«nceput poate ap─ârea senza┼úia de vedere dubl─â (diplopie) sau ├«nce┼úo┼čat─â. La unii pacien┼úi, nervii optici se pot inflama, ceea ce poate duce la ├«ngustarea c├ómpului vizualÔÇť, afirm─â doctorul Virgil Bogdan Rotaru. At├ót femeile, c├ót ┼či b─ârba┼úii care sufer─â de aceast─â afec┼úiune pot suferi pareze faciale, ale membrelor de aceea┼či parte (hemiparez─â) sau ale membrelor inferioare (paraparez─â). 

Cum se mai poate manifesta boala:

  • problemele ale vezicii urinare (urinare frecvent─â, incapacitatea de a ┼úine urina);
  • starea de oboseal─â (senza┼úia de somnolen┼ú─â ┼či de sl─âbiciune muscular─â);
  • apetit sexual mai redus;
  • constipa┼úie;
  • tulbur─âri psihice: depresie, tulburare bipolar─â, demen┼ú─â (de regul─â ├«n stadii avansate).

Citeste si: Ce este lupusul, boala de care sufer─â Selena Gomez