Chef Florin Dumitrescu, măcinat de boală: “Excesele se plătesc”

chef1 jpg

E talentat în bucătărie și a încercat de-a lungul timpului mai multe rețete, dar mâncarea  nu a fost niciodată marea lui pasiune. Chef Florin Dumitrescu a ajuns să le îmbolnăvească de gastrită la un moment dat, iar asta datorită modului în care se hrănea.

„Eu la 16 ani nu mâncam! Gustam. Și munca în bucătărie îți desface stomacul într-un mod ciudat. Eu la 16 ani am descoperit pentru prima dată gastrita. În momentul în care gătești, stomacul tău funcționează, pentru că e păcălit de miros și crede că el mănâncă. Și macină, macină și nu mai ai foame, nu mai simți foamea și ai senzația că poți să o duci la nesfârșit.

Dar când ai ieșit din miros te lovește foamea, bineînțeles, și primul lucru pe care-l bagi în gură îți ajunge. Eu la 16 ani nu mâncam. Avem 61 – 62 de kilograme, nu avem nicio treabă cu mâncarea, doar o găteam.

La 20 de ani am descoperit mâncarea și m-am îngrășat. Dacă mi-aș da un sfat, mi-aș da la 20 de ani și aș spune:<<Mănâncă mai puțin, nu recupera ce nu ai mâncat>>.

Eu am fost copilul care a mâncat legumele din ciorbă, nu le dădeam la o parte, mi-a plăcut verdeața, pătrunjelul. Mi se pare că este mult mai interesant să mănânc legume care au gust diferit, decât să mănânc o bucată de carne care are mereu același gust. Chestia e că trebuie să-ți găsești fericirea în doze mici. Mie nu-mi place mișcarea vegană. E absurd! Am perioade. E post, poate vreau să-l țin, nu mănânc carne, mi se face poftă, o mănânc. Nu mâncam carne în fiecare zi când eram mici, dar dacă acum ne permitem e boala porcului”, a spus chef Florin Dumitrescu în podcastul lui George Buhnici.

Faimosul bucătar a făcut și sport de performanță, dar nici asa nu l-a ajutat prea mult. Ba din contră, l-a împrietenit cu boala.

 “Excesele se plătesc, indiferent ce fel de excese, chiar și sportul în exces se plătește. Eu până la 14 ani am fost sportiv de performanță și, crede-mă, am avut niște probleme foarte mari din cauza asta, pentru că mi-am turat corpul atât de mult încât am descoperit probleme. Am făcut polo, am fost portar la polo și am genunchii pilaf, pilaf de la antrenament, pentru că portarul trebuie să lucreze picioarele în apă. 

Noi în apă aveam bordură de beton pe care trebuia să o ținem deasupra capului 30 de secunde în serie, un minut pauză, iar 30 de secunde. Și, da, am probleme cu genunchii, picioarele, spatele.

Și am și de la bucătărie, pentru că de la 16 ore în picioare, în perioada de creștere... tot ce e în exces plătești. Mai ales la mâncare".