Anca Serea are anemie. Afl─â totul despre aceast─â boal─â!

1 anca serea png png

So┼úia lui Adrian S├«n─â a anun┼úat public c─â are anemie, afec┼úiune din cauza c─âreia a avut nevoie de spitalizare. ├Än jur de un sfert din popula┼úia lumii sufer─â de anemie, boal─â cauzat─â de o sc─âdere a cantit─â┼úii sau a calit─â┼úii globulelor ro┼čii sau a hemoglobinei. Oboseala, sl─âbiciunea, paloarea ┼či m├óinile ┼či picioarele reci pot fi puse pe seama anemiei.

├Än jum─âtate din cazuri, este vorba de anemie produs─â de caren┼úa de fier. Femeile cu menstrua┼úii abundente, copiii la v├órsta pre┼čcolar─â, gravidele ┼či v├órstnicii au un risc mai mare de a fi diagnostica┼úi cu anemie. De asemenea, poate s─â apar─â la cei cu diete restrictive, la cei cu probleme digestive, care ├«mpiedic─â absorb┼úia nutrien┼úilor ┼či la cei cu afec┼úiuni cronice.

Anemia poate fi temporar─â sau cronic─â, av├ónd grade de severitate de la u┼čor, la moderat ┼či sever. Simptomele anemiei sunt pu┼úin specifice ┼či pot fi puse pe seama altor probleme de s─ân─âtate: energie fizic─â ┼či psihic─â redus─â, probleme de concentrare ┼či memorare, somnolen┼ú─â, iritabilitate, ame┼úeli, paloare, cefalee. Dac─â ai astfel de simptome, mergi la medic. Pentru diagnosticare anemiei, este nevoie de analize precum hemoleucograma complet─â ┼či sideremia (cantitatea de fier din s├ónge).  

Tratamentul diferă în funcţie de cauză

Exist─â mai multe forme de anemie, fiecare cu cauza ei. Printre acestea, se num─âr─â:

  • Anemia feripriv─â este cauzat─â de caren┼úa de fier ┼či este cea mai r─âsp├óndit─â. Fierul este important pentru producerea de hemoglobin─â, protein─â implicat─â ├«n transportul oxigenului. Menstrua┼úiile abundente, sarcina ┼či alimenta┼úia s─ârac─â ├«n fier sunt principalele cauze de anemie feripriv─â. Printre simptomele acestui tip de anemie, se num─âr─â: oboseala, cefaleea, r─âcirea extremit─â┼úilor, sl─âbiciunea ┼či paloarea pielii. Se trateaz─â cu suplimente de fier.
  • Anemia prin deficit de vitamine. Cea mai frecvent─â anemie de acest tip este cea cauzat─â de lipsa vitaminelor B9 (acid folic) ┼či B12, compu┼či necesari pentru ca organismul s─â produc─â globule ro┼čii. Anemia prin lipsa de vitaminei B12, care poate surveni din cauza aportului alimentar insuficient sau a absorb┼úiei deficitare, poart─â numele de anemie pernicioas─â. Se manifest─â prin sl─âbiciune, lipsa de energie, amor┼úeli ┼či furnic─âturi. Anemiile prin caren┼úe de vitamine se mai numesc ┼či megaloblastice, ├«n cadrul loc m─âduva produc├ónd globule ro┼čii mari, anormale. Tratamentul const─â ├«n administrarea suplimentelor de vitamina B9, respectiv, de B12.  
  • Anemia hemolitic─â se caracterizeaz─â prin degradarea prematur─â a globulelor ro┼čii ┼či prin incapacitatea m─âduvei osoase de a le ├«nlocui corespunz─âtor. Poate fi o reac┼úie a sistemului imunitar (autoimun─â) sau poate fi cauzat─â de prezen┼úa toxinelor ├«n s├ónge, de infec┼úii precum malaria ori poate fi congenital─â (talasemie). Icterul ┼či cre┼čterea ├«n volum a splinei sunt semne ale anemiei hemolitice. Medicamentele care suprim─â sistemul imunitar fac parte din tratamentul acestei forme de anemie.
  • Anemia aplastic─â este o boal─â grav─â ├«n cadrul c─âreia m─âduva osoas─â nu poate produce toate cele 3 tipuri de celule sangvine: leucocite, eritrocite ┼či trombocite. Se trateaz─â prin transfuzii sau prin transplant de m─âduv─â osoas─â. Persoanele cu anemie aplastic─â sunt mai vulnerabile la infec┼úii.

Ce complicaţii poate avea

Netratat─â, anemia se poate complica prin: oboseal─â extrem─â, care ├«mpiedic─â efectuarea sarcinilor zilnice, ┼či prin apari┼úia problemelor cardiace ÔÇô aritmii (b─ât─âi rapide sau neregulate ale inimii). La gravide pot s─â apar─â complica┼úii ale sarcinii precum na┼čterea prematur─â. Unele forme de anemii ereditare, cum este siclemia, pot duce la deces ├«n lipsa tratamentului.

Ia-ţi fierul din dietă!

Dacă ai anemie cauzată de carenţa de fier, prima măsură este să incluzi în dietă alimente bogate în acest mineral. Iată ce este bine să consumi cât mai des!

LEGUME

Spanac, cartofi, broccoli, ro┼čii

LEGUMINOASE

Maz─âre, linte, fasole, n─âut, humus, soia

CARNE

Pas─âre, vit─â, miel

CEREALE

Cereale fortificate cu fier, orez integral, quinoa

PE┼×TE ┼či FRUCTE DE MARE

Sardine, an┼čoa, creve┼úi, stridii 

ALTE ALIMENTE

Ciocolată neagră (cu cel puţin 62% cacao), seminţe, alune, fistic

CONDIMENTE

Busuioc, cimbru, ment─â

PRODUSE CARE CONŢIN VITAMINA C (această vitamină ajută la absorbţia fierului)

Citrice (portocale, l─âm├ói), c─âp┼čuni, kiwi

DE EVITAT

Pentru că împiedică absorbţia fierului, trebuie evitate următoarele alimente dacă ai anemie:

B─âuturi carbogazoase, cafea

De cât fier ai nevoie zilnic

(în anemie, necesarul de fier poate fi suplimentat de 1,8 ori)

Necesarul zilnic de FIER (mg)

Vârstă

Bărbaţi

Femei

0 - 6 luni

0,27

0,27

7 - 12 luni

11

11

1 - 3 ani

7

7

4 - 8 ani

10

10

9 - 13 ani

8

8

14 - 18 ani

11

15

19 - 50 ani

8

18

> 50 ani

8

8

Sarcin─â

27

Al─âptare

9

Foto: Instagram