Un secret al medicilor, care te ajuta să-ți subțiezi talia
Experții avertizează că cea mai bună măsurătoare a nivelului de grăsime este cea a centimetrilor din talie. Asta pentru că tot mai multe dovezi au confirmat asocierea dintre circumferința taliei și riscul de afecțiuni grave care pot fi prevenite, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și accident vascular cerebral.
Vestea bună este că există câteva modalități rapide și ușoare prin care se poate obține suplețea taliei, potrivit Dr. Sarah Berry, profesor asociat în științe nutriționale la King's College din Londra.
Modul în care mâncăm are impact asupra greutății. Foto: Shutterstock
Potrivit doctorului Sarah Berry, ar trebui să petrecem aproximativ 20 de minute pentru a mânca, deoarece mâncatul încet va avea un efect pozitiv asupra dimensiunii taliei.
Există o întârziere între alimentele care intră în gură și momentul când ajung la tractul gastrointestinal inferior, unde sunt receptorii hormonilor de plenitudine. Este nevoie de 10-20 de minute pentru ca acestea să fie stimulate și pentru ca semnalele tale de foame să fie oprite.
„Puneți cuțitul și furculița jos între mușcături, luați-vă timp pentru mese și gustări și încercați să evitați să mâncați în timp ce vă aflați în fața unui ecran sau a unui apel Zoom, deoarece s-a dovedit că vă face să mâncați mai mult”, ne sfătuiește dr. Sarah.
„O altă tactică este să-ți oferi o porție mai mică pentru cină și să petreci 20 de minute să o mănânci."
Sfatul doctorului Sarah vine după ce noi cercetări de la King's College din Londra au descoperit că o dietă și un stil de viață sănătos timp, menținute timp de 18 săptămâni au dus la o circumferință mai sănătoasă a taliei, la scăderea tensiunii arteriale, la îmbunătățirea grăsimilor din sânge, la pierderea în greutate și la îmbunătățirea compoziției microbiomului intestinal.
De fapt, circumferința taliei este folosită din ce în ce mai mult de cercetătorii în nutriție și sănătate, care se îndepărtează de indicele de masă corporală (IMC) ca un predictor al sănătății. „Una dintre problemele cu IMC este că nu ține cont de distribuția grăsimii corporale”, spune prof Spector, profesor de epidemiologie genetică la King's College din Londra.
„Grăsimea viscerală (grăsimea din jurul mijlocului) și grăsimea hepatică sunt asociate cu factori de risc cardiometabolici crescuti, inclusiv rezistența la insulină, hipertensiune arterială și profiluri slabe ale grăsimilor din sânge. Circumferința taliei (sau mai precis, raportul dintre talie și înălțime) este un indicator mai bun al compoziției corporale și este o măsură ușoară, cu costuri reduse, pe care medicii o pot folosi pentru a evalua riscul cardiometabolic.”
Alte sugestii pentru a ajuta la pierderea in greutate in jurul taliei includ mâncatul timp de 10 sau 12 ore si apoi postul, evitarea mancatului tarziu în noapte, reducerea consumului de alimente ultra-procesate.
Sursa: Mirror