Trucuri pentru a consuma mai puţină sare. Sfaturi de la medic

1 efectele benefice ale sarii jpg jpeg

Îţi imaginezi mâncarea fără sare? Sigur că nu. Totuşi, în exces, duce la probleme de sănătate precum hipertensiunea. Şi cum sarea se găseşte în multe produse, este bine să ţinem cont de câteva sfaturi.

Consumul de sare nu este ceva nociv, clorura de sodiu având rolul lui bine definit. Se poate chiar spune că acest element chimic este vital pentru buna funcţionare a organismului. Ceea ce este dăunător este excesul. Doza zilnică recomandată de sare pentru adulţi este de 6 grame. Un consum exagerat atrage o serie de pericole pentru sănătate. Primul este creşterea valorii tensiunii arteriale. Iar de la hipertensiune până la probleme cardiace nu este decât un pas.

Cercetări recente au arătat că sarea în exces poate fi vinovată şi de apariţia osteoporozei, din cauza faptului că favorizează eliminarea unei cantităţi mari de calciu în urină, ceea ce conduce la fragilizarea oaselor.

Mizează pe mirodenii!

Consumul crescut de sare este „boala” omului modern, şi asta pentru că, din lipsă acută de timp, ne dăm în vânt după produse procesate, cu conţinut mare de sodiu. Uităm că alimentele conţin sare în stare naturală (inclusiv legumele) şi facem greşeala de a o mai adăuga şi la prepararea mâncărurilor. Iar acest obicei atât de prost are la bază un mit: că fără sare mâncarea nu ar avea niciun gust. Greşit! Există o mulţime de mirodenii care pot da gust mâncării: chimenul, ienibaharul, cimbrul, leuşteanul, mărarul, pătrunjelul, tarhonul şi foile de dafin.

Poate părea destul de greu la început dacă te decizi să reduci cantitatea de sare consumată. Dar nutriţioniştii ne dau asigurări că papilele gustative sunt capabile să se readapteze în doar 3 săptămâni. Mai mult, nu doar că te vei obişnui cu noile gusturi şi îţi vor plăcea, dar dacă cineva îţi va oferi un preparat în care a pus sare cum o făceai tu înainte, ţi se va părea de neconsumat!

Alimente-salină

Dacă ţi-ai propus să reduci consumul de sare, înainte de orice trebuie să ştii de ce alimente să te fereşti.

  • Sosuri din conserve – mai ales cel de roşii (pe care îl consumi fără zgârcenie la paste sau pizza). Îţi pare dulce la gust, dar dacă ai şti câtă sare acunde. Valabil şi pentru muştar.
  • Sticksurile, chipsurile, alunele, covrigeii.
  • Supele instant.
  • Mezelurile şi peştele afumat.
  • Pâinea ne furnizează 7% din totalul zilnic de sare.

Poţi să slăbeşti mai uşor

Prin reducerea cantităţii de sare – sau chiar eliminarea ei completă - poţi obţine şi o scădere a masei corporale. Atenţie! Dacă revii la obiceiul de a mânca sărat, şi kilogramele se vor întoarce! 

CASETA specialist

Viorica Olteanu, dietetician, Institutul National de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. dr. N. Paulescu”

SFAT

Pentru ca mirodeniile să-şi păstreze proprietăţile, adaugă-le la sfârşit, când mâncarea este gata. De asemenea, la prepararea salatelor, înlocuieşte sarea cu puţin oţet sau cu suc de lămâie.